Rendőrségi

2010.11.18. 17:14

Móri bankrablás: nehezen emlékeznek a tanúk

Tanúmeghallgatásokkal folytatódott csütörtökön a Fővárosi Ítélőtáblán Weiszdorn Róbert büntetőperének másodfokú tárgyalása a nyolc halálos áldozatot követelő, 2002. május 9-én elkövetett móri bankrablás ügyében.

Ambrózai Zsuzsanna-Pum András

A per csütörtöki tárgyalásán olyan tanúkat hallgatott meg a bíróság, akik a bűncselekmény idején látták távozni a bankfiókból az elkövetőket, továbbá azokat idézték meg, akiket Weiszdorn Róbert a bankfiók ajtajában állva elküldött a pénzintézettől, arra hivatkozva, hogy műszaki hiba miatt zárva vannak.
   
A tanúknak a bíró fotókat mutatott, hogy látnak-e a képeken olyan embert vagy embereket, akit vagy akiket felismerni vélnek az elkövetők közül. A tanúk más-más számjelű fotót választottak ki. Volt, aki ismételten a bűncselekménnyel korábban megvádolt, majd jogerősen tényleges életfogytig tartó szabadságvesztésre ítélt Kaiser Edét vélte felismerni. Más tanú egyáltalán nem választott a felvételek közül.
   
A bíróság nemcsak a tanúkat, hanem a vádlottat is megkérdezte, hogy emlékszik-e a vallomásokbeli szituációkra, illetve emberekre. Weiszdorn Róbert egyetlen nő esetében mondta azt, hogy a szituációra emlékszik, de a tanúra nem, és megismételte a bíróság előtt: ő állt a bankfiók ajtajában.
   
A legtöbb tanúk arról beszélt, hogy 8 és fél év után nem emlékszik teljesen pontosan az eseményekre. Egyetlen nő volt, aki azt mondta: bár szeretné elfelejteni a történteket, de ez nem egyszerű. Arról beszélt, hogy látta a rablást megelőzően az egyik férfit, rossz érzése támadt és bár elindult a bankfiókba, végül nem ment be, mert az volt az érzése, hogy követik. Elmondta: hallottak kiabálást, majd szirénázást, de akkor nem tulajdonítottak neki nagy jelentőséget. 
   
Az eljáró bíró valamennyi megjelent tanúval közölte: nemcsak Weiszdorn ügyében, hanem Kaiser Ede perújítási eljárásában is meg kell jelenniük tanúként, Hajdú László büntetőperében azonban ettől el tudnak tekinteni.
   
A tanúknak, akik a nyomozás és a korábbi eljárások során is többször vallomást kellett tenniük, azért kell ismét tanúskodniuk, mert a móri bűncselekménnyel összefüggésben jelenleg három különböző eljárás is folyamatban van a Fővárosi Ítélőtáblán. Mindhárom eljárást ugyanaz a tanács tárgyalja.    
   
A 2002. május 9-én elkövetett, nyolc halálos áldozatot követelő móri bankrablás ügyében korábban Kaiser Edét mondta ki bűnösnek a bíróság, társaként Hajdú Lászlót hozták összefüggésbe a bűncselekménnyel. Kaiser Ede perújítási eljárását, illetve Hajdú László más, Kaiser Edével együtt elkövetett rablások miatti megismételt eljárását szintén a móri pert tárgyaló tanács tárgyalja másodfokon a következő hetekben.
   
A per a délután folyamán szakértők meghallgatásával folytatódik, Weiszdorn Róbert ügyében az előzetes tervek alapján egy hét múlva hirdeti ki ítéletét a táblabíróság.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!