Rendőrségi

2011.01.21. 18:13

Diszkótragédia: országszerte ellenőrzik a szórakozóhelyeket a szakhatóságok

Országszerte ellenőrzik a szórakozóhelyeket a szakhatóságok, adta hírül az MTI. Sok szabálytalanságot tárt fel a Budapesti Rendőr-főkapitányság a West Balkánnal kapcsolatban, a közlemény szerint a helyet bérlő gazdasági társaságnak és a buli szervezőinek a sorozatos jogsértései vezettek a három lány halálához. Az országos rendőrfőkapitány szerint egy volt rendőr is lehetett a biztonsági őrök között.

MTI

A három halálos áldozatot követelő múlt szombati budapesti diszkótragédia után több szakhatóság az ország egész területén mindenre kiterjedően ellenőrzi a szórakozóhelyeket.

Timár Zoltán, az Országos Rendőr-főkapitányság (ORFK) szóvivői irodájának vezetője az MTI-nek pénteken elmondta: az akció már megkezdődött, de ez nem azt jelenti, hogy a napokban valamennyi helyet ellenőrzik. A lehető legtöbb szórakozóhelyre, a lehető legrövidebb időn belül kimennek az ellenőrzésre jogosult hatóságok - tette hozzá.

"A cél az, hogy minél nagyobb mélységben, minél több szórakozóhely jelenlegi állapotának felmérésével tudják garantálni a szórakozni vágyók nyugalmát és biztonságát" - mondta Timár Zoltán. Az ellenőrzések befejezése után a tapasztalatokat összesítik, majd az akció végső eredményeit közzé teszik - mondta.

Pénteken a Pest Megyei Rendőr-főkapitányság szóvivője arról számolt be az MTI-nek, hogy átfogó rendőri ellenőrzésre számíthatnak a közeljövőben Pest megye számos szórakozóhelyén is. Kovács Viktória a West Balkánban történt tragikus esettel összefüggő intézkedési terv kapcsán azt mondta: a legnagyobb, 1,2 millió lakosú Pest megyében is akcióba lendülnek a rendőrök.

A szóvivő közlése szerint előzetes felmérés alapján döntenek majd arról, hogy melyik szórakozóhelyeket ellenőrzik, de sem a helyszínekről, sem a razziák időpontjáról nem közölnek részleteket. 

 

OLDALTÖRÉS: Újra kihallgatták az egyik tanút

 

 

 

Újra kihallgatták az egyik tanút

Újra kihallgatták a Nyugati téri West Balkán szórakozóhelyen múlt szombaton történt tragédia egyik tanúját, mert a rendőrség szerint ellentmondások vannak korábbi vallomása, illetve a médiában megjelent kijelentései között - közölte pénteken a rendőrség a honlapján.

A Budapesti Rendőr-főkapitányság (BRFK) közleménye szerint Szadai Tamás pénteki tanúvallomásában – többek között - azt mondta: "Megjegyezni kívánom, hogy amiket az újságok leírtak az általam elmondottakról, teljesen ki vannak forgatva, nem úgy írták le a dolgokat, ahogyan azt én mondtam".

A héten Szadai Tamásnak tulajdonítva - aki állítása szerint az események közvetlen szemtanúja volt - több lapban is arról lehetett olvasni, hogy a fiú egyebek mellett azt nyilatkozta: mivel csak nehezen tudtak közlekedni barátaival az egyes helyiségek között, kitalálta, hogy biztonsági őrnek adja ki magát.

Szombat éjszaka a West Balkán szórakozóhelyen a diszkóból kiáramló tömegben három fiatal lány vesztette életét. Halálukat a budapesti rendőrfőkapitány másnapi közlése szerint fulladás okozta.

A kettőnél több ember halálát okozó, foglalkozás körében elkövetett veszélyeztetés vétsége és más bűncselekmények elkövetésének megalapozott gyanúja miatt ismeretlen tettesek ellen indított büntetőeljárásban hat embert gyanúsítottak meg, valamennyien szabadlábon védekeznek. A terézvárosi jegyző szerdán 90 napra bezáratta a szórakozóhelyet.

Hatala József országos rendőrfőkapitányt pénteken egy budapesti sajtótájékoztatón arról kérdezték, hogy a szórakozóhely biztonsági őrei között voltak-e rendőrök. Az altábornagy azt mondta, erre nem áll módjában válaszolni, mert ez még nem tisztázott. Jelezte ugyanakkor, hogy információi szerint olyan személy szerepel a biztonsági őrök között, aki korábban a rendőrség állományában volt.

 

OLDALTÖRÉS: Sok szabálytalanságot talált a rendőrség; átfogó ellenőrzés kezdődik a Pest megyei szórakozóhelyeken

 

 

 

 

Átfogó rendőri ellenőrzés kezdődik a Pest megyei szórakozóhelyeken

Átfogó rendőri ellenőrzésre számíthatnak a közeljövőben Pest megye számos szórakozóhelyén - közölte a Pest Megyei Rendőr-főkapitányság szóvivője pénteken az MTI-vel.

Kovács Viktória az Országos Rendőr-főkapitányság által kiadott, a West Balkánban történt tragikus esettel összefüggő intézkedési terv kapcsán el mondta: a legnagyobb, 1,2 milliós lélekszámú Pest megyében is akcióba lendülnek a rendőrök.

A szóvivő szerint előzetes felmérés alapján döntenek majd arról, hogy melyik szórakozóhelyeket ellenőrzik, de sem a helyszínekről, sem az akciótervnek megfelelően tartandó razziák időpontjáról és mélységéről nem közölnek részleteket.

 

Sok szabálytalanságot talált a rendőrség

Sok szabálytalanságot tárt fel a Budapesti Rendőr-főkapitányság azzal a Nyugati téri szórakozóhellyel kapcsolatban, ahol a múlt szombaton hárman vesztették életüket a diszkóból kiáramló tömegben - olvasható a rendőrség honlapján a pénteken délben feltett közleményben.

A közlemény szerint a West Balkánt bérlő gazdasági társaságnak és a buli szervezőinek a sorozatos jogsértései vezettek a három lány halálához.

Mint kifejtették: a bérlő cég mint építtető az épület különböző szintjein végzett átalakítások után sem építési, sem használatbavételi engedéllyel nem rendelkezett, kiürítési terve nincs. A hely a hatósági engedélyek szerint 19 órától 22 óráig tarthatott nyitva, egy korábbi ellenőrzésen ennek megszegése miatt egyszer már bezárták.

A szórakozóhely tulajdonosai a bérleményt egy zenés rendezvény céljából január 15-re bérbe adták egy vállalkozásnak annak ellenére, hogy tisztában volt azzal, hogy a helyszín építési területnek minősül, ahogy tisztában voltak azzal is, hogy ott korábban sem tarthattak volna rendezvényeket. Így a hatóságokat és a jogszabályokat kijátszva tartották meg a rendezvényt - olvasható a honlapon.

Ráadásul mind a bérbe adó, mind a bérbe vevő cég irányítói tudtak arról, hogy a szórakozóhely - biztonságosan kiüríthetően - 307 fő befogadására alkalmas; a bérlő maga is 300 fős befogadóképességet írt le a kereskedelmi tevékenység folytatását kérelmező bejelentésében.

Mindezek ellenére a tragédiába torkolló rendezvényre 4200, beléptetéshez szükséges karszalagot rendeltek meg úgy, hogy a bérbeadónak 1800 főben maximálták a résztvevők létszámát. A jelenleg rendelkezésre álló adatok szerint a rendezvényen mintegy 2800-an vettek részt.

Az eljárás során felvetődött a megalapozott gyanú, hogy a bérleti szerződésen a bérlő nevét és pecsétjét aláhamisították - fűzték hozzá.

A gyanúsítások szerint a sorozatos jogsértés miatt kialakult helyzet vezetett a három fiatal lány halálához.

A kettőnél több ember halálát okozó, foglalkozás körében elkövetett veszélyeztetés vétsége és más bűncselekmények elkövetése megalapozott gyanúja miatt ismeretlen tettesek ellen indított büntetőeljárásban hat embert gyanúsítottak meg, valamennyien szabadlábon védekeznek. A terézvárosi jegyző szerdán 90 napra bezáratta a szórakozóhelyet.

 

OLDALTÖRÉS: Szabadlábon védekezhet a hatodik gyanúsított is; egy volt rendőr is lehetett a biztonsági őrök között

 

 

 

Egy volt rendőr is lehetett a biztonsági őrök között

Egy volt rendőr is lehetett a West Balkán szórakozóhely biztonsági őrei között - erről Hatala József országos rendőrfőkapitány beszélt egy más témában tartott pénteki, budapesti sajtótájékoztatón, újságírói kérdésre.

Szombat éjszaka a Nyugati téri szórakozóhelyen a diszkóból kiáramló tömegben három lány vesztette életét. Halálukat a budapesti rendőrfőkapitány másnapi közlése szerint fulladás okozta. A terézvárosi jegyző szerdán 90 napra bezáratta a szórakozóhelyet.

Hatala József altábornagyot pénteken arról kérdezték, hogy a szórakozóhely biztonsági őrei között voltak-e rendőrök. Mint mondta, erre nem áll módjában válaszolni, mert ez még nem tisztázott. Jelezte ugyanakkor, hogy információi szerint olyan személy szerepel a biztonsági őrök között, aki korábban a rendőrség állományában volt.

A diszkótragédiával összefüggésben az elmúlt napokban hat embert gyanúsítottak meg, valamennyien szabadlábon védekezhetnek.

 

OLDALTÖRÉS: Tállai: elfogadhatatlan a vendéglátó-ipari egységek liberális szabályozása

 

 

 

Tállai: elfogadhatatlan a vendéglátó-ipari egységek liberális szabályozása

Elfogadhatatlan a vendéglátó-ipari egységek liberális szabályozása, mert többek között ez vezetett a múlt szombati diszkótragédiához - mondta Tállai András, a Belügyminisztérium államtitkára pénteken a Magyar Televízió reggeli műsorában.

Az államtitkár szerint az európai uniós jogharmonizációra hivatkozva 2009-ben szabályozás született a vállalkozások engedélyezésének meggyorsítása érdekében, és ez nem tett különbséget a kereskedelmi szolgáltatások között.

A rendelkezés miatt előfordulhat az is, hogy a buliszervező reggel bemegy az illetékes önkormányzathoz, bejelenti a rendezvényt, és este már meg is rendezheti. A hatóságoknak 30 napjuk van arra, hogy megvizsgálják a helyszín alkalmasságát, de rendezvényeket addig is lehet tartani.

Tállai András kiemelte, hogy a szervezők is több törvényt megsértettek a West Balkánban tartott rendezvényen. Például a Nyugati téri háromszintes ingatlannak csak az alsó helyiségére volt engedélyük a tulajdonosoknak, a többi emelet építési területnek minősült. Így már akkor hatalmasat hibáztak, amikor mindhárom szintet bérbe adták a programszervezőknek.

Előzetesen ezért lett volna nehéz megakadályozniuk a hatóságoknak a buli megtartását, mert nem ismerték a West Balkán valós méreteit - fűzte hozzá.

A szervezők abban hibáztak, hogy nem győződtek meg arról, hogy akitől bérbe veszik az ingatlant, rendelkezik-e a szükséges engedélyekkel és kapacitással.

Tállai András szerint maguk a szervezők sem számítottak akkora tömegre, amekkora szombat éjjel megjelent a szórakozóhelyen.

Az államtitkár az engedélyezési szabályok szigorítását kezdeményező polgármesterek és az országos önkormányzati szövetségek vezetőinek részvételével tartott csütörtöki egyeztető fórum után elmondta: sokkal szigorúbb előzetes kontroll kell a jövőben ahhoz, hogy a nagy tömeget befogadó szórakozóhelyek működhessenek.

Az államtitkár szerint erősíteni kell az ellenőrzés szerepét, továbbá meg kell teremteni az utólagos, rendszeres ellenőrzés lehetőségét, és ennek ki kell terjednie a működési engedélyekre is.

Kiemelte, hogy növelni kell, illetve a javaslatok értelmében a bevételhez kell igazítani a büntetések összegét, és a szankciónak elrettentő erejűnek kell lennie.

Az önkormányzatok képviselői javaslatot tettek egy koordinációs ellenőrző iroda létrehozására, ez fogná össze a fővárosi kerületek szakhatóságait, és irányítaná az ellenőrzéseket.

Navracsics Tibor miniszterelnök-helyettes, közigazgatási és igazságügyi miniszter csütörtökön jelentette be, hogy a kormány létrehozta az említett munkacsoportot. A kabinet január 31. után tárgyal a munkacsoport javaslatáról, és ha nemcsak kormányrendelet-, hanem törvénymódosítást is szükségesnek lát, akkor azt beterjesztik a parlament elé.

Múlt szombat éjszaka a Nyugati téri West Balkán szórakozóhelyen a diszkóból kiáramló tömegben három lány vesztette életét. Halálukat a budapesti rendőrfőkapitány közlése szerint fulladás okozta. A történtek miatt a rendőrség hat ember ellen indított eljárást. A terézvárosi jegyző szerdán 90 napra bezáratta a szórakozóhelyet.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!