Rendőrségi

2011.01.28. 16:41

Sírokat rongáltak meg a marcali zsidótemetőben

Hetvenöt sírt rongáltak meg a marcali zsidótemetőben - közölte a a rendőrség pénteken az MTI-vel; a tetteseket nagy erőkkel keresik, megkezdődött a tanúkutatás.

Ambrózai Zsuzsanna-Pum András

Bíró Gábor, a Somogy Megyei Rendőr-főkapitányság sajtóreferense elmondta, hogy a rendőrök, miután pénteken értesültek a történtekről, helyszíni szemlét tartottak, majd megkezdődött tanúkutatás, illetve az adatgyűjtés.
A rendőrök nyomkövető kutyákat is bevetve keresik az elkövetőket, akik ledöntötték a síremlékeket.
   
Gelencsér Attila (Fidesz), a Somogy Megyei Közgyűlés elnöke az MTI-hez pénteken eljuttatott közleményben elképesztőnek és szégyenletesnek, megdöbbentőnek és elfogadhatatlannak nevezte a történteket.
   
"Függetlenül attól, hogy politikai indíték, vagy felelőtlen fiatalok vandalizmusa húzódik a háttérben, a cselekmény megbocsájthatatlan" - fogalmazott a közgyűlés elnöke.
   
Mint írta: megbocsájthatatlan, mert nem csak rongálást követtek el a tettesek, hanem kegyeletsértést és az emberi méltóság elleni cselekményt is egyben. "Az emberi méltóság védelme mindenek felett áll" - szögezte le Gelencsér Attila, aki annak a véleményének adott hangot, hogy "aki képes bemocskolni az elhunytak emlékét, az nem tiszteli az élő embert sem, nem tisztel semmilyen értéket".
   
Közlése szerint a Somogy Megyei Önkormányzat segítséget fog nyújtani a sírok mielőbbi helyreállításához.
   
Az esetről először a megyei napilap internetes portálja adott hírt. A sonline.hu információja szerint a város Honvéd utcai izraelita temetőjében pénteken vették észre, hogy a síremlékek többségét megrongáltak, ledöntötték a márványból készült síremlékeket.

OLDALTÖRÉS: Feldmájer Péter: a marcali sírrongálás rossz színben tünteti fel Magyarországot

Feldmájer Péter: a marcali sírrongálás rossz színben tünteti fel Magyarországot

Feldmájer Péter: a marcali sírrongálás rossz színben tünteti fel Magyarországot

Feldmájer Péter: a marcali sírrongálás rossz színben tünteti fel Magyarországot

Rossz színben tünteti fel az országot a marcali izraelita temető megrongálása - jelentette ki a Magyarországi Zsidó Hitközségek Szövetségének (Mazsihisz) elnöke az MTI-nek pénteken. Feldmájer Péter úgy vélekedett, hogy a tettesek erkölcsi kárt okoztak az államnak.

A magyar lakosság jelentős része ugyan elutasítja a szélsőséges nézeteket, a gyűlölködő erők viszont ezekkel a cselekedetekkel képesek arra, hogy tönkretegyék Magyarország hírnevét - hívta fel a figyelmet.
   
Feldmájer Péter meglátása szerint a magyarországi szélsőjobboldal gyűlöletkeltése egyre aktívabb, az Országgyűlésben elhangzó szélsőséges, zsidóellenes szólamok pedig "egyes embereket arra indíthatnak, hogy meggyalázzák az izraelita temetőket".
   
A Mazsihisz a temetőrongálás kapcsán ismét felhívja a figyelmet arra: Magyarországon nincsenek megfelelő törvények és bírói gyakorlat arra, hogy olyan eljárásokat folytassanak le, amelyek elrettentik az ilyen és ehhez hasonló cselekmények elkövetőit - állapította meg.
   
Feldmájer Péter rámutatott: Orbán Viktor miniszterelnök most kedden Brüsszelben biztosította Mose Kantort, az Európai Zsidó Kongresszus elnökét arról, hogy a magyar kormány elkötelezett amellett, hogy a társadalom értékes közösségének számító zsidóság jogait feltétel nélkül tartsák tiszteletben.
   
Ez az ügy is arra hívja fel a figyelmet: ideje, hogy ezt az ígéretet be is váltsa a kormány, és új törvényeket hozzon - hangsúlyozta.
   
A Mazsihisz különösen súlyosnak tartja ezt a támadást, mert ilyen nagy mértékű rongálás az utóbbi időben nem volt. Elgondolkodtatónak nevezte, hogy a holokauszt áldozatainak nemzetközi emléknapján dúlták fel a marcali temetőt, amelyet a Somogy Megyei Önkormányzat és a Mazsihisz közösen állított helyre egy megállapodás alapján nemrég - fogalmazott. Hozzátette: Marcaliban a kár 1-1,5 millió forint közé tehető.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!