Rendőrségi

2011.01.17. 18:04

Tragédia: három lány vesztette életét egy budapesti szórakozóhelyen (folyamatosan frissítve)

Gyertyákkal és mécsesekkel emlékeztek a szombat éjszakai diszkótragédia áldozataira vasárnap kora délután a budapesti a Nyugati téren. A rendőrség öt embert vett őrizetbe a tragédia ügyében. Pintér Sándor belügyminiszter közölte, hogy kábítószert találtak az egyik áldozat szervezetében.

MTI

Sérültek jelentkezését várja a rendőrség

A rendőrség közleményben kéri: jelentkezzenek azok, akik a szombat éjszakai Nyugati téri diszkótragédia idején a helyszínen bármilyen sérülést szenvedtek.

A rendőrség - a honlapján hétfőn megjelent közlemény szerint - a 112-es hívószámra, vagy a Budapesti Rendőr-főkapitányság ügyeletére várja a jelentkezéseket.

A West Balkán szórakozóhelyen szombat éjszaka a diszkóból kiáramló tömegben három fiatal lány vesztette életét. Halálukat a budapesti rendőrfőkapitány vasárnap esti közlése szerint fulladás okozta.

Tóth Tamás azt mondta: más sérültről nincs tudomásuk, egy embert láttak el a mentők, de őt sem a történtekkel összefüggésben, hanem alkoholmérgezés miatt. Korábban a mentőszolgálat is arról tájékoztatta az MTI-t, hogy a három halálos áldozaton túl más sérültje nincs a történteknek.

A több ember halálát okozó, foglalkozás körében elkövetett veszélyeztetés miatt indult büntetőeljárásban öt embert gyanúsítanak.

A nyomozók vasárnap kora este hallgatták ki a gyanúsítottakat, ezt követően őrizetbe vették őket és kezdeményezték előzetes letartóztatásukat. A belügyminiszter vasárnap késő esti tájékoztatóján kiosztott sajtóanyagban monogrammokkal jelölték a gyanúsítottakat: e szerint SZ. Gy.; K. T.; A. G.; F. B. G. és P. L. az ügy gyanúsítottja. Tóth Tamás budapesti rendőrfőkapitány az MTI kérdésére vasárnap elmondta: az öt ember közül ketten a rendezvény szervezői, ketten a helyiség bérbeadói, egy ember pedig a programsorozat szervezője.

TV2: gyömrői volt a harmadik áldozat

A gyömrői Teleki László Gimnázium homlokzatára fekete zászlót tűztek ki, ott tanult korábban a hétvégi budapesti diszkótragédia harmadik áldozata - közölte hétfő este a TV2 hírműsora.

A Tények tudósítása szerint Gyömrőn érettségizett hat éve a szombati tragédia harmadik áldozata, a 24 éves Rita. Emlékére egykori osztályfőnöke is gyújtott egy mécsest. Rita az interneten azt írta magáról, hogy az Állami Egészségügyi Központban, vagyis a Honvéd Kórházban dolgozott - hangzott el a kereskedelmi televízió hírműsorában.


Az esti megemlékezésről előállítottak közül tizenegy ember ellen indult eljárás

A szombat éjszaka történt diszkótragédia vasárnapi gyertyás megemlékezéséről előállított tizenöt emberből tizenegy ellen indult szabálysértési eljárás garázdaság miatt - közölte Horváth Katalin Fanni, a Budapesti Rendőr-főkapitányság szóvivője hétfőn az MTI-vel.

Pintér Sándor belügyminiszter vasárnap, késő esti sajtótájékoztatóján jelentette be, hogy tizenöt embert állítottak elő a Nyugati térről, ahol a szombat éjszakai tragédia áldozatairól emlékeztek meg gyertyagyújtással. A miniszter szavai szerint egyesek a köznyugalom megzavarására használták fel a megemlékezést.

Horváth Katalin Fanni az MTI érdeklődésére hétfőn azt mondta: a másik négy embert személyazonosságuk megállapítása érdekében állították elő a VI. kerületi rendőrkapitányságra.

A szóvivő közlése szerint garázdaságot az követ el, "aki olyan kihívóan közösségellenes, erőszakos magatartást tanúsít, amely alkalmas arra, hogy másokban megbotránkozást vagy riadalmat keltsen".

Mi is az Noise Night Life?

A Noise Night-os bulik egy generáció közös szórakozása. Nekem már annyira nem és talán a mostani 18-20 éveseké sem már annyira, hanem a mostani Facebook-függő gimis tiniké. Ennyi idősen a Kultiplex volt az állandó találkozó helye az akkori tinédzsereknek, a későbbieknek a Mokka Cuka, Merlin vagy a K2 jelentette a szórakozást. Ez után következett a Noise Night, ami elsöpört mindent és szinte a semmiből teremtett maga köré egy több ezres követői bázist, ami főleg kamaszok és tinédzserekből állt, olvasható az egyik blogban, ahol többet is meg lehet tudni a tinédzsereknek rendezett bulikról

Jogi átvizsgálást és ellenőrzéseket ígért a belügyminiszter

A jelenlegi jogszabályok felülvizsgálatát, továbbá átfogó ellenőrzéseket ígért a belügyminiszter a szombat éjszakai diszkótragédiához hasonló esetek elkerülése érdekében.

Pintér Sándor vasárnapi, késő este tartott sajtótájékoztatóján emellett összehangolt ellenőrzéseket is ígért a hasonló rendezvények helyszínein, amelyeket a rendőrök, a tűzoltók, a vám- és pénzügyőrség, továbbá a tisztiorvosi szolgálat munkatársainak bevonásával végeznek majd.
   
A miniszter azt mondta: azt szeretnék, ha a gyerekek nyugodtan elmehetnének szórakozni, és a szülők is biztonságban tudhassák őket, ne pedig kábítószer-kereskedők, és ne felelőtlen szervezők kezében.     "Ez még egyszer nem fordulhat elő" – szögezte le a miniszter, hozzátéve, hogy ennek érdekében hajtják végre az összehangolt ellenőrzéseket.
   
Pintér Sándor úgy fogalmazott: egyértelmű, hogy ezen a területen is rendet szeretnének csinálni azzal, hogy betartatják a jogszabályokat. Szerinte a jövőre kell gondolni, ezért azt is meg kell vizsgálni, hogy a jelenlegi jogszabályok alkalmasak-e arra, hogy ilyen rendezvényeket a későbbiekben biztonságosan meg lehessen tartani.     A miniszter szerint jelenleg túl enyhék a bejelentési kötelezettségek. Mint mondta, a 2009 októberétől hatályos, a kereskedelmi tevékenység végzésének feltételeiről szóló kormányrendelet "olyan könnyűvé teszi ilyen mennyiségű embert megmozgató beltéri rendezvények" megszervezését a tűzoltóság, a rendőrség előzetes engedélye nélkül, amely hasonló katasztrófákhoz vezethet a későbbiekben.
   
A jogi átvizsgálást a belügyi tárca helyettes államtitkársága kezdi meg, az érintett szervezeteknek a jövő héten kell tervet készíteniük az ideiglenesen bejelentett, illetve az általánosan bejelentett rendezvények ellenőrzésére. 

Öt embert vettek őrizetbe

A belügyminiszter azt is elmondta, hogy öt embert vett őrizetbe a Budapesti Rendőr-főkapitányság a Nyugati téri West Balkán szórakozóhelyen történt tragédia ügyében. Tóth Tamás, Budapest rendőrfőkapitánya az MTI kérdésére elmondta: az öt ember közül ketten a rendezvény szervezői, ketten a helyiség bérbeadói, egy ember pedig a programsorozat szervezője.  Mindannyiukat foglalkozás körében, több ember halálát okozó veszélyeztetés miatt hallgatták ki gyanúsítottként.

Pintér Sándor szavai szerint az elmúlt éjszaka során az emberi felelőtlenség követelt három halálos áldozatot, de több száz ember élete volt veszélyben a rendezvényteremben. Megfelelő engedélyek hiányában olyan helyen tartottak rendezvényt, ahol mintegy száz fős kávézónak volt engedélye, és amely az utólagos számítások szerint 307 embernek biztosított volna megfelelő menekülési útvonalat - mondta a miniszter.
   
Pintér Sándor azt mondta: teljesen felelőtlen, kapzsi magatartás volt az, hogy csaknem háromezer embert engedtek be ebbe a rendezvényterembe, de ez sem a végső cél volt, mert négyezer jegyet nyomtattak ki.  Szólt arról is, hogy nem volt megfelelően megtervezve a vendégek érkezésének útvonala, hogy miként mozgatják őket, ennek volt a következménye, hogy a különféle termek közötti mozgásnál egymást összetaposták, összenyomták az emberek. Pintér Sándor az eddigi megállapításokra hivatkozva elmondta: 0,4 négyzetméter jutott egy emberre a rendezvény ideje alatt. Mindössze tíz biztonsági őr volt jelen, akik nem tudták megfelelően kezelni sem a beléptetést, sem a vendégek irányítását.
   
A belügyminiszter kitért arra is, hogy kábítószert találtak a tragédia egyik halálos áldozatának szervezetében, továbbá kábítószert találtak a helyszínen is. Szerinte ez is befolyásolta, hogy a helyiségben tartózkodók nem megfelelő magatartást tanúsítottak, nem ismerték fel a veszélyt.
   
Pintér Sándor elmondta: rendőrök észlelték, hogy három tehetetlen test fekszik a téren, akiken a rendezők próbálnak segíteni. A helyszínt biztosította a rendőrség, a mentők a helyszínre vonultak - idézte fel az eseménysort a miniszter, aki szerint nagyon gyors rendőri intézkedés történt, 111 közrendvédelmi rendőrt sikerült perceken belül a helyszínre vezényelni, továbbá 28 bűnügyi munkatársat is.
   
A helyszínen jelen voltak a katasztrófavédelem szakemberei is. Pintér Sándor külön köszönetet mondott a MÁV azonnali segítségéért, amiért a szórakozóhelyről kiáramló tömeg elhelyezésére a Nyugati pályaudvar területén helyet adtak.
   
A szórakozóhely kiürítését követően megkezdték a helyszíni szemlét. Pintér Sándor szerint ennek alapján sikerült felderíteni azt is, hogy kik a felelősek a történtekért. Még ott a helyszínen tanúkihallgatások kezdődtek.
   
Tóth Tamás, Budapest rendőrfőkapitánya újságírói kérdésre válaszolva azt mondta: csak az egyik lány szervezetében találtak amfetaminszármazékot. Közlése szerint az egyik lányt a szervezők, kettőt a vendégek hoztak ki a szórakozóhelyről. Egyértelművé tette, hogy halálukat fulladás okozta, az első és a második emelet közötti lépcsőnél nyomták őket a korlátnak, ami zúzódásos sérülésekkel járt. Kitért arra is, hogy a helyszín kiürítése mintegy fél órán át tartott.
   
A főkapitány leszögezte: a sajtóhírekkel ellentétben több újraélesztés nem történt, egyetlen embert vittek kórházba, de őt sem a történtek miatt, hanem alkoholmérgezéssel.
   
A közösségi portálokon megjelent, késelésre vonatkozó kérdésre válaszolva azt mondta: azért tettek felhívást közzé, hogy aki látott ilyesmit, az jelentkezzen, továbbá szakrendelőket, kórházakat is megkerestek az ügyben, de sehonnan nem érkezett erről jelzés. Mint mondta, épp azért tették a felhívást, hogy megnyugtatóan rendezzék ezt a kérdést.
   
A pánik kiváltó okát firtató kérdésre Tóth Tamás úgy fogalmazott: "olyan tömeg volt, hogy ahhoz már nem kellett pánik". Hozzátette: van olyan tanúvallomás, amelyben egy jelen levő arról beszél, hogy percekig nem is érte a lába a földet, olyan tömeg volt. Szintén kérdésre válaszolva csak annyit mondott: a bérbeadó cég biztosította a biztonsági szolgálatot.

Tizenöt embert állítottak elő a Nyugati téri megemlékezésről

 Tizenöt embert állítottak elő vasárnap este a Nyugati térről, ahol az előző éjjel történt tragédiára emlékeztek meg gyertyagyújtással. Egyesek a köznyugalom megzavarására használták fel a megemlékezést, tizenöt embert előállítottak, akik visszaéltek a kegyeleti joggal. Pintér Sándor - aki maga is együttérzését fejezte ki a sajtó előtt az áldozatok hozzátartozóinak - azt mondta: sajnálatos esemény történt, amit emberi felelőtlenség okozott, ezért a büntetőeljárást a rendőrség le fogja folytatni.

 Az áldozatok közül kettő a fővárosi Móricz Zsigmond Gimnáziumba járt

A tv2 információi szerint a budapesti Nyugati téri diszkótragédia áldozatai közül ketten a fővárosi Móricz Zsigmond Gimnáziumban tanultak.

A tévécsatorna Tények című műsorának Tihanyi Katalin, az iskola igazgatója azt mondta: amikor hallotta, hogy  tizenévesek haltak meg, az első gondolata az volt, reméli, nem az ő gimnáziumuk tanulói közül voltak. A tudósítás szerint a tanulók osztályfőnöke mondta el neki, hogy két lány az ő osztályába járt.


Az igazgatónő azt mondta: a lányokra nagyon odafigyelt a család, vigyáztak rájuk, ezért is döbbentette meg őket a hír. A szülőkkel is beszélt, és az iskola nevében részvétét fejezte ki.

 

OLDALTÖRÉS: Mécsest helyezett el a kormányfő a Nyugati téren

 Mécsest helyezett el a kormányfő a Nyugati téren


Mécsest helyezett el a miniszterelnök és felesége vasárnap este az előző éjszakai diszkótragédia helyszínén, a budapesti Nyugati téren. Orbán Viktor szerint a történtek kiderítése után meg kell hozni a szükséges intézkedéseket - közölte a kormányfő szóvivője az MTI-vel.

 Mécsest helyezett el a kormányfő a Nyugati téren


Mécsest helyezett el a miniszterelnök és felesége vasárnap este az előző éjszakai diszkótragédia helyszínén, a budapesti Nyugati téren. Orbán Viktor szerint a történtek kiderítése után meg kell hozni a szükséges intézkedéseket - közölte a kormányfő szóvivője az MTI-vel.

 Mécsest helyezett el a kormányfő a Nyugati téren


Mécsest helyezett el a miniszterelnök és felesége vasárnap este az előző éjszakai diszkótragédia helyszínén, a budapesti Nyugati téren. Orbán Viktor szerint a történtek kiderítése után meg kell hozni a szükséges intézkedéseket - közölte a kormányfő szóvivője az MTI-vel.


A miniszterelnök szerint fontos kideríteni, hogy mi is történt valójában, és a pontos tények ismeretében le kell vonni az általános tanulságokat, meg kell hozni a szükséges intézkedéseket - közölte a szóvivő.

Szijjártó Péter a közleményében azt írta: a miniszterelnök a Nyugati téren újságírók előtt elmondta, hogy a legnagyobb tragédia egy család számára a gyermek elvesztése, "ilyen esetben mindenkinek a saját családja jut eszébe". Orbán Viktor a legmélyebb együttérzéséről biztosította az elhunyt fiatalok családjait.

Az egyik közösségi oldal délután egy órára hirdette meg a megemlékezést. Kevéssel a kezdés előtt egy középkorú házaspár helyezett el három mécsest a szórakozóhely előtt, utánuk egy idősebb úr gyújtott gyertyákat, aki az MTI-nek annyit mondott, nem ismerte a lányokat, egyszerű állampolgárként jött ki. Később ő gyújtotta meg annak a hölgynek a gyertyáit is, aki 16 évesen elhunyt fia sírjától érkezett, és szintén szerette volna leróni kegyeletét a három lány emléke előtt.

Az egyik közösségi oldal délután egy órára hirdette meg a megemlékezést. Kevéssel a kezdés előtt egy középkorú házaspár helyezett el három mécsest a szórakozóhely előtt, utánuk egy idősebb úr gyújtott gyertyákat, aki az MTI-nek annyit mondott, nem ismerte a lányokat, egyszerű állampolgárként jött ki. Később ő gyújtotta meg annak a hölgynek a gyertyáit is, aki 16 évesen elhunyt fia sírjától érkezett, és szintén szerette volna leróni kegyeletét a három lány emléke előtt.

Egy megfordított baseball-sapkás fiatalember egy szál rózsát és az egyik áldozat fotóját tette le a betonra, amelyre az "örökké bennünk él" szavakat írta, és egy szívet rajzolt. A fotót szív alakban elhelyezett mécsesekkel rakta körül. Ő - érzelmektől elcsukló hangon - csak annyit mondott, hogy jó barátok voltak. Előző este ő is ott akart lenni a buliban, de elkésett. A fiú a tragédiáért a rendezvény szervezőit tette felelőssé. Szavai szerint úgy szervezték meg az estét, hogy fogalmuk sem volt arról, hányan akarnak azon részt venni.

Miközben egymást váltva, sorra érkeztek a megemlékezők, az épület oldalában, a mozgássérülteknek fenntartott  lift melletti bejáraton ki-be áramlottak az előző esti esemény résztvevői, akik bent maradt kabátjaikért, értékeikért jöttek.

A többség azt mesélte, fogalmuk sem volt arról, milyen tragédia történt odalent, ugyanis ők az épület felső szintjein buliztak. Arról beszéltek, hogy egyszer csak rendőrök jelentek meg, akik kiterelték őket, és már a ruhatárhoz sem fértek oda, mert azt rendőrsorfal zárta el.

Sokan a Nyugati pályaudvar jegypénztárában húzták meg magukat, de akadt olyan is, aki gyalog, kabát nélkül ment haza a XVII. kerületbe, mert a szüleinek nem merte elárulni, hogy mi történt. Volt olyan fiatal srác, aki a megemlékezésre az édesapjával érkezett, hajnalban is őt hívta, hogy jöjjön érte, mert az épület előtt áll kabát, iratok és lakáskulcs nélkül.

Zajlott a megemlékezés, amikor a West Balkánból egy, a hely logójával ellátott pulóvert viselő nő lépett ki, s egy fekete zászlót tűzött a kordon melletti virágágyásba, illetve néhány mécsest tett a már ott sorakozók közé. Egy háromtagú, két fiúból és egy lányból álló csoport három szál fehér szegfűt tett a betonra. Egyikük - egy kopaszra nyírt, napszemüveges, szakállas fiatalember - azt mondta, habár nem volt ott az előző este, két áldozatot is ismert. A fiú állítása szerint korábban ezeket a partikat egy másik, zuglói szórakozóhelyen rendezték, de annyira népszerűvé váltak, hogy azt kinőtte, így kerülhetett át más helyszínekre, például ide is.

A megemlékezők még délután is csak találgatták a tragédia okait.

Terézvárosi polgármester: megbocsáthatatlan hibát követett el az üzemeltető

Megbocsáthatatlan hibát követett el a West Balkán szórakozóhely üzemeltetője azzal, hogy nem jelentette be a szombati nagyszabású rendezvényt; a szórakozóhely nyilvántartásba vételi dokumentuma szerint legfeljebb háromszáz embert engedhettek volna be - közölte Hassay Zsófia (Fidesz-KDNP) terézvárosi polgármester vasárnapi rendkívüli sajtótájékoztatóján.

A szórakozóhelynek nem volt működési engedélye, de a nyilvántartásba vétele megtörtént, amely szerint 22 óráig maximum háromszáz ember részvételével tarthatott volna rendezvényt - mondta Hassay Zsófia, a diszkótragédia ügyében délelőtt összehívott válságstáb ülése után.

Szavai szerint megbocsáthatatlan hiba, hogy az üzemeltető nem tett eleget bejelentési kötelezettségének.

Orbán Viktor részvétét nyilvánította az áldozatok családjainak

Orbán Viktor miniszterelnök a maga és kormánya nevében részvétét fejezi ki a családoknak a három fiatal szombat éjszakai budapesti tragédiája miatt - közölte Szijjártó Péter, a miniszterelnök szóvivője vasárnap az MTI-vel.

A kormányfő arra utasította a belügyminisztert, tegyen intézkedéseket annak érdekében, hogy ilyen tragédiák a jövőben ne fordulhassanak elő, és az ehhez szükséges lépésekről folyamatos tájékoztatást kér Pintér Sándortól - írta a közleményben a szóvivő.

A rendőrség szerint az első hírekkel ellentétben nem történt késelés a West Balkánban

Az eddigi információk szerint kizárható, hogy késelés történt volna azon a Nyugati téri szórakozóhelyen, ahol szombat éjjel három fiatal lány vesztette életét - közölte az MTI-vel a Budapesti Rendőr-főkapitányság szóvivője vasárnap kora hajnalban.

Horváth Katalin Fanni elmondta: szombat éjjel 23 óra körül a tömeg eddig tisztázatlan körülmények között kiáramlott a szórakozóhelyről, a három fiatal lány ennek során vesztette életét. A szóvivő elmondta azt is, hogy a rendőrség mindent megtesz azért, hogy a szórakozóhelyen hagyott értékeiket az onnan kimenekült fiatalok minél előbb megkapják.

Az MTI korábban nem hivatalos rendőrségi forrásból származó információra hivatkozva azt közölte: az áldozatokat vélhetően agyontaposták a diszkóból menekülők.

 

 

 A rendőrség helyszínen rögtönzött sajtótájékoztatója szerint a tömegben pánikhangulat alakult ki a helyszínen, további sérültekről a hatóságoknak egyelőre nincs tudomásuk. Horváth Katalin Fanni a helyszíni sajtótájékoztatón elmondta: folyamatosan hallgatják ki a tanúkat, és további szemtanúkat keresnek.

A helyszínen a rendőrség cáfolta, hogy tömegverekedés tört volna ki. Újságírói kérdésre válaszolva a szóvivő a helyszínen kijelentette: vizsgálja a rendőrség, hogy a helyiségben többen tartózkodtak-e, mint amennyi a befogadóképessége, illetve azt is, hogy a megfelelő menekülési útvonalak biztosítottak voltak-e.

Az MTI tudósítója azt látta: több tűzoltóautó is a helyszínre sietett, ugyanakkor a katasztrófavédelem közlése szerint tűzoltói beavatkozásra nem volt szükség.

Az MTI rendőrségi forrásból úgy tudja: huszonéves fiatal lányok vesztették életüket.

Az MTI helyszínen tartózkodó tudósítójának beszámolója szerint a szórakozóhelyet lezárták, a várakozó fiatalokat pedig arról tájékoztatták, hogy csak a bűnügyi szemle után kaphatják meg otthagyott értékeiket. Aki ezt nem tudja megvárni, azok vasárnap egy külön megadott telefonszámon érdeklődhetnek holmijaik felől.

Éjjel fél egy körül így nézett ki a Nyugati tér (a kamerától jobbra található a tragédia helyszíne):

 

 

A Nyugati pályaudvar várótermében több száz fiatal várakozik, akik egy szál pólóban menekültek ki a diszkóból és többük elmondása szerint azért nem tudnak hazamenni, mert irataik és lakáskulcsaik, kabátjukban és táskájukban a szórakozóhelyen maradtak.

 

OLDALTÖRÉS: A buli szervezőinek, a Noise Night Life-nak, valamint a helyszínt adó West Balkán közleményei

 

 

 

A West Balkán közleménye
 
A West Balkán Kft. vezetősége mély megrendüléssel értesült a szombat éjjeli Noise Night Life által szervezett rendezvényen történt tragédiáról.
Ezúton fejezzük ki őszinte részvétünket az elhunytak családtagjai, barátai, ismerősei felé.
 
Mindannyiunk érdeke, hogy tisztázzuk a történteket.
 
A szombat éjszakai alkalmi rendezvény nem a West Balkán által szervezett rendezvény volt.
 
A rendezvény szerződés szerinti lebonyolítását a  Noise Night Life szervezői saját személyzettel, saját eszközökkel végezték.
 
A West Balkán bérbe adta a helyszínt  a Noise Night Life független szervezőnek, fix áron így a legkevésbé sem volt érdekelt a jegyeladásban.
 
A rendezvényre kötött szerződés értelmében a  jegyértékesítést és a létszámkontrollt is a Nois Night Life  végezte.
 
A West Balkán vezetősége és munkatársai készséggel segítik a tragikus esemény felderítését végzők munkáját.   

A buli szervezőinek, a Noise Night Life-nak nem rég megjelent közleménye

"Szeretnénk őszinte részvétünket kinyílvánítani az elhunytak hozzátartozói, barátai, ismerősei felé, mély megrendüléssel  és döbbenettel állunk a szombat éjszaka történt szörnyű tragédia előtt.
 
Szerettük volna ezt sokkal hamarabb megtenni, azonban a rendőrséggel való szoros együttműködés, a munkájuk segítése, és a kihallgatások nem tették lehetőve, hogy jelen formában és fórumon nyilatkozzunk a történtekről.
 
Engedjétek meg, hogy tisztázzuk a helyzetet és a minket ért vádakat.
 
A West Balkán épületét Skála Metro hozzányitott termeivel együtt erre a rendezvényre bérbe vettük a hely üzemeltetőitől, amely megállapodás IX. pontja az üzemeltető cég külön kérésére azt tartalmazza, hogy az eseményen a portaszolgálatot kizárólag a saját portaszolgálatuk láthatja el, amely felelős a vendégek beengedéséért, a létszám kontrollálásáért, a vendégek testi épségének biztosításáért, és a rend folyamatos fenntartásáért az épületen belül és az épület előtt egyaránt. Ezeket a szolgáltatásokat a helynek fizetett bérleti díj is tartalmazta, a ruhatár biztosításával és kivitelezésével, illetve a szokásos költségekkel, mint áram, fűtés stb. együtt.
 
A Noise Night Life csapata az operatív feladatok közül a rendezvény programjáért, a hang- és fénytechnika kivitelezéséért felelt, a partner cége pedig a vendéglátásért és az ahhoz szükséges engedélyek biztosításáért. Arról, hogy a West Balkán nem rendelkezik érvényes működési engedéllyel, mi is a híradásokból értesültünk, erről korábban semmilyen tájékoztatást nem kaptunk.
 
A rendezvényre 2881 db karszalagot vásároltak meg. A látogatók mozgása miatt a baleset és a pánik időpontjában reálisan nézve, megközelítőleg 2500 fő tartózkodhatott az épületben, a helyszín hivatalos befogadóképessége három szinten ennél jóval nagyobb. Abban a pillanatban volt olyan terem, amely még szinte üres volt, 50-100 fő tartózkodott benn. A West Balkánban, és a Skála Metro hozzányitott termeiben a tavalyi évben is tartottak ennél jóval nagyobb, 4500 fős, sikeres rendezvényt, többek között ezért is esett a választásunk erre a helyszínre.
 
A szárnyra kapott pletykákkal ellentétben az OMSZ és a Rendőrség egybehangzóan állítja, hogy az áldozatokon nem találtak késszúrásra utaló nyomokat. Értesüléseink szerint erre a rendőrségen tett tanúvallomások sem cáfoltak rá. Több szemtanú és közelben tartózkodó állítása szerint, a második szint fölött, ahol feltorlódott a sor, valaki felkiáltott, hogy "késelés", és valószínűleg ez okozhatta a pánikot és késztette arra az embereket, hogy tömegesen elinduljanak le a lépcsőn, a kijárat felé, amely végül tragédiához vezetett. Ennek tisztázása azonban jelenleg is zajlik, és a nyomozóhatóság munkájának részét képezi, éppen ezért kérünk mindenkit, aki információval rendelkezik az ügyről, vagy jelen volt a tragédiánál, hogy szíveskedjen a rendőrségre befáradni, és tanúskodni.
 
 
A Noise Night Life csapata"

 

OLDALTÖRÉS: Szemtanúk beszámolói közösségi portálok

 

 

 

Szemtanúk beszámolói közösségi portálok

A Nyugati téri West Balkán szórakozóhelyen történt, három halálos áldozatot követelő tragédiáról szemtanúk azt írják internetes közösségi portálokon, hogy hatalmas volt a zsúfoltság, a hely teljesen megtelt.

Az alábbi videót a tragédia előtti órákban a beléptetésnél készítette egy a szórakozóhelyre bejutni szándékozó:

  

 

Az egyik bejegyzés szerint az egész téren állt a szórakozóhelyre bejutni kívánok sora; amikor a ruhatár is megtelt, mindenki elindult lefelé a lépcsőn, szemben a beáramló tömeggel.

Egy másik blogoló azt írta, az indította el a tömeget, hogy valakit megkéseltek. "A már amúgy is iszonyatosan nyomorgó tömeget lelökték a lépcsőkön. Mint a dominó, úgy dőltünk le. Ember ember hátán, alattam öten feküdtek. Azt hittem, hogy meghalok." - olvasható a bejegyzésben.

Egy bejegyzés szerint vasárnap 13 órákor a Nyugati téri forgóóránál félórás néma megemlékezést tartanak az áldozatok emlékére. A rendőrség honlapján hajnalban közzétett közlemény szerint az összegyűjtött adatok alapján kizárható az a sajtóértesülés, hogy a tragédiát késelés okozta. A Budapesti Rendőr-főkapitányság vizsgálja a szervezők felelősségét, valamint igazságügyi orvos szakértő bevonásával a halálesetek okát. 

 

OLDALTÖRÉS: Mentőszolgálat: még nem egyértelmű, mi okozta az áldozatok halálát

 

 

 

  Mentőszolgálat: még nem egyértelmű, mi okozta az áldozatok halálát

Még nem egyértelmű, hogy mi okozta a halálát a Nyugati téri szórakozóhelyen történt tragédia három áldozatának, a halál pontos okát igazságügyi orvos szakértői vizsgálat állapítja meg - mondta Győrfi Pál, az Országos Mentőszolgálat szóvivője vasárnap reggel az MTI-nek.

Győrfi Pál közlése szerint a helyszínen dolgozó mentősök találtak külsérelmi nyomokat az áldozatok testén, ezek származhattak "lökdösődésből", ami a pánikhangulatban kialakult, de azt egyelőre nem lehet kijelenteni, hogy ez okozta a halálukat. A szóvivő megerősítette, hogy a tragédiának nincsenek további áldozatai, vagy sérültjei.

Elmondta, hogy a helyszínről az éjszaka egy részeg fiatalt kellett kórházba szállítani, továbbá a tömegben egy fiatal rosszul lett a tragédiát követően, őt a helyszínen ellátták a mentősök. Ezek az esetek azonban véleménye szerint nem függtek össze a három lány halálával.

Győrfi Pál tájékoztatása szerint a mentők szombat éjjel fél 12 előtt néhány perccel kaptak riasztást a szórakozóhelyen történt balesetről. A bejelentés több eszméletlen fiatalról szólt. A mentőszolgálat hat egységet riasztott a helyszínre, az első egységek öt percen belül megérkeztek. A mentősök három fiatal lányt találtak a bejáratnál, egyiküknek sem volt szívműködése és légzése. Azonnal megkezdték az újraélesztésüket, ami több mint fél óráig tartott, de sajnos már nem tudtak segíteni rajtuk, csak a halál beálltát tudták megállapítani. 

A rendőrség vasárnap reggel még nem tudott információt adni arról, hogy mikorra lesz eredménye az orvos szakértői vizsgálatnak. Korábban, hajnalban a Budapesti Rendőr-főkapitányság szóvivője az MTI-vel azt közölte: az eddigi információk szerint kizárható, hogy késelés történt volna.
     

Az áldozatokat agyontaposhatták

A Nyugati téri szórakozóhely Facebook-oldalán a helyszínen levők beszámolója szerint késelés történt szombat éjjel, ezért vesztette életét három fiatal lány; az MTI nem hivatalos rendőrségi forrásból származó információja szerint ugyanakkor az áldozatokat vélhetően agyontaposták a diszkóból menekülők.

Létrehoztak a Facebookon egy külön oldalt a tragédiával kapcsolatban, az információk ott is csak szájról szájra terjednek, nem tekinthetőek hivatalosnak.

A Budapesti Rendőr-főkapitányság az MTI vasárnap hajnali megkeresésére nem kívánt reagálni a közösségi portálon megjelentekre, ígéretük szerint még a hajnali órákban hivatalos tájékoztatást adnak a történtekről. Az MTI más, rendőrségi forrásból származó értesülése szerint azonban nem történt késelés, a fiatal, huszonéves lányokat halálra taposták a szórakozóhelyen kitört pánik során.

A BRFK sajtóügyeletese korábban azt mondta: három fiatal lány vesztette életét az V. kerületi szórakozóhelyen, és az eddig tisztázatlan körülmények között bekövetkezett tragédia miatt kialakult pánikban a menekülők több fiatal társaikat eltaposták.

 

OLDALTÖRÉS: Három lány vesztette életét egy budapesti szórakozóhelyen

 

 

 

Három lány vesztette életét egy budapesti szórakozóhelyen

A BRFK sajtóügyeletese korábban azt mondta: három fiatal lány vesztette életét az V. kerületi szórakozóhelyen, és az eddig tisztázatlan körülmények között bekövetkezett tragédia miatt kialakult pánikban a menekülők sok száz fiatal társaikat eltaposták.

Az MTI tudósítója a helyszínen azt látja, hogy a szórakozóhelyről távozó fiatalokat a rendőrök egyenként igazoltatják, a szórakozóhely bejárata előtt több mentőautó áll, a rendőrség szalaggal zárta le a tér egy részét, és az Oktogon felé vezető út forgalmát szintén lezárta.

A Nyugati pályaudvar előtti villamosmegállóban, illetve a tér előtt több száz fiatal várakozik közülük néhányan az MTI tudósítójának azt  mondták: verekedés tört ki a diszkóban, majd pánikba estek, és a tömeggel együtt megpróbáltak kimenekülni a szűk bejárati ajtókon. Elmondásuk szerint a szórakozóhelyen még mindig több sérült tartózkodik. Az MTI információi szerint eddig a mentők három fiatal halálát állapították meg a helyszínen, de vannak olyanok, akiknek az életéért még küzdenek az orvosok.

A Nyugati tér környékén mintegy 150 rendőr, és több tucatnyi járőrautó áll. A BRFK szóvivője és az országos mentőszolgálat sajtóügyeletese az MTI tudósítójának telefonon annyit mondott: tájékozódnak, és nem tudnak az ügyről egyelőre bővebb felvilágosítást adni.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!