Rendőrségi

2011.10.23. 13:24

Fogház a biciklist halálra gázolónak

Szombathely - Jogerős ítéletében tíz hónap - egy évre felfüggesztett - fogházbüntetésre ítélte a bíróság azt a férfit, aki tavaly decemberben tolatás közben halálra gázolt egy idős kerékpárost.

Simon Erzsébet

Tavaly decemberben közúti baleset történt a megyeszékhelyen, a Deák Ferenc utcában. Egy férfi a Paragvári út felé haladva elhagyta az autójával a Deák Ferenc-Liszt Ferenc-Hübner János utcák kereszteződését, amikor parkololóhelyet keresve megállt. Úgy döntött, visszatolat, s majd befordul a neki balra eső Liszt utcába. Meg is kezdte a manővert, ám eközben elütötte a háta mögött a Liszt utcából a Deák utcába behajtó biciklist. A kerékpárost a jármű maga alá gyűrte, s  tolta néhány méteren. Az idős biciklis férfi olyan súlyos sérüléseket szenvedett, hogy a kórházba szállítását követően elhunyt.

A Szombathelyi Városi Ügyészség halálos közúti baleset gondatlan okozásának vétségével vádolta meg M. N.-t, akinek a jogosítványát ez év elején négy hónapra bevonta a hatóság. A Szombathelyi Városi Bíróságon pénteken jogerős ítélet született az ügyben. Dr. Szabó Erika bíró bűnösnek találta a vádlottat, s - egy év próbaidőre felfüggesztett  - tíz hónap fogházbüntetésre ítélte. M. N. beismerte a cselekményt, de mint mondta, nem érzi magát bűnösnek. Igaz, hogy tolatva elütötte az idős sértettet, de nem észlelte, hogy van valaki az autó mögött. Állítása szerint tolatás előtt körülnézett, meggyőződött arról, hogy más közlekedők nem akadályozzák, a manővert jobbra hátrafelé nézve hajtotta végre. Eközben neki balról jött a biciklis, aki szerinte a behajtani tilos tábla ellenére a Liszt utcából egyenes akart haladni a Hübner utcába.

A védelem azon álláspontját, hogy a kerékpáros szabálytalanul közlekedett, nem akceptálta a bíróság. Dr. Szabó Erika szerint a vádlott szegte meg a KRESZ vonatkozó paragrafusát.  A bírónak többször is figyelmeztetnie kellett az elhunyt biciklis tárgyaláson részt vevő családtagjait, hogy indulatos közbeszólásaikkal ne zavarják a tárgyalás menetét. A hozzátartozók nem fogadták el a bíróság ítéletét, azt felháborítónak nevezték, fellebezni szerettek volna, ám azt ebben az ügyben ők - mivel nem vádlók - nem tehetik. Sérelmeik orvoslását más módon kérhetik.



Kapcsolódó cikkünk: 
Halálos kerékpáros gázolás Szombathelyen (frissítve)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!