Rendőrségi

2011.10.19. 17:16

Náci karlendítések: feljelentés gárdaegyenruhás magyarok ellen

Gyanú szerint egy „csoport meggyalázta a magyarság legnagyobb temetőjét” Auschwitz-Birkenauban.

MTI

A Magyarországi Zsidó Hitközségek Szövetsége (Mazsihisz) feljelentést tett a Legfőbb Ügyészségen egy csoport tagjai ellen, akik - mint a Mazsihisz szerdán az MTI-hez eljuttatott közleményében írta - a napokban az egykori Auschwitz-Birkenau haláltábor helyén kialakított emlékhelyen a Magyar Gárda egyenruhájára emlékeztető, náci jelképeket is tartalmazó öltözékben jelentek meg, náci karlendítéssel pózoltak, valamint éltették a harmadik birodalom vezérét.

"Ez a csoport cselekedetével meggyalázta a magyarság legnagyobb temetőjét, ahol 1944-ben több mint 400 ezer magyar állampolgárt gyilkoltak meg" - olvasható a közleményben.
   
Mint írták, a magyarul beszélő emberek cselekedete felháborodást és elkeseredést váltott ki a többi látogatóban.
   
A Mazsihisz kéri a Legfőbb Ügyészséget, hogy haladéktalanul rendeljen el nyomozást annak érdekében, hogy az elkövetők személyét meg lehessen állapítani, és büntetőeljárás alá lehessen vonni őket.
   
"Ez a cselekmény is mutatja, hogy a magyarországi szélsőjobboldali mozgalmak nemcsak Magyarországon kívánják megbontani a társadalmi békét, hanem külföldre is exportálni szeretnék a gyűlöletet, és nem tisztelik a meggyilkolt százezrek végső nyughelyét sem" - zárul a közlemény.
   
Az atv.hu szerdán szemtanúkra hivatkozva arról számolt be, hogy október 16-án egy körülbelül ötven-hatvan fős magyar csoport jelent meg Auschwitzban, az egykori náci megsemmisítőtábor területén, ahol napjainkban múzeum és emlékhely működik.
   
A társaság tagjai közül sokan gárdista egyenruhát viseltek, többüknél volt árpádsávos zászló, és akadt, akinek nyakában horogkeresztes sál lógott - olvasható az atv.hu oldalon.
   
A szemtanúk az atv.hu-t arról is tájékoztatták, hogy "a társaság tagjai nevetgélve, alpári megjegyzéseket téve, náci karlendítéssel pózolva fényképeztették magukat az Arbeit macht frei (...) felirat alatt".
   
Az atv.hu szerkesztősége - mint írták - megkereste az emlékhely lengyel, de magyarul kitűnően beszélő idegenvezetőjét, aki azt mondta: a náci karlendítésekből, a szélsőjobboldali jelképekből és a holokauszt áldozatait keveslő megjegyzésekből semmit sem vett észre.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!