Rendőrségi

2011.11.30. 15:45

Ötmilliót kapott a gyilkosságnál használt fegyverek megtalálásáért

A veszprémi postásgyilkosságnál és a móri bankrablásnál használt fegyverek megtalálója, Szebenyi István több éve küzd a nyomravezetői díjért. Úgy tűnik, kitartása eredményre vezetett: a bíróság szerdán nem jogerősen közel öt millió forintot ítélt meg neki a postásgyilkosság kapcsán - tudta meg laptársunk, a Fejér Megyei Hírlap.

Vas Népe

Öt millió forintot plusz kamatát ítélte meg a bíróság a szári fegyvergyűjtőnek a veszprémi postásgyilkosság nyomravezetői díjaként. A móri ügyben is ezt várja Szebenyi – nyilatkozta az fmh.hu-nak a férfi.

A veszprémi postásgyilkosságnál s a móri bankrablásnál  is használt fegyverek megtalálója, Szebenyi István számára ítélt meg 5 millió forintot szerdán a Pest Megyei Bíróság. A nyomravezetői díjért már régóta küzd a szári fegyvergyűjtő, aki 2006-ban akadt a fegyverekre egy erdőben, miközben második világháborús eszközök után kutatott.  A szerdai ítélet 15 nap múlva emelkedhet jogerőre, ha a többi érintett fél, a Magyar Posta, az ORFK és a veszprémi rendőrség nem fellebbez.

Előzmények

A herendi postást 2003-ban ölték meg Veszprémben, a móri bankrablás 2002. május 9-én történt.

Az amatőr hadszíntér kutató, a szárligeti Szebenyi István 2006 óta küzd a nyomravezetői díjért, amelyet végül a móri gyilkosságért először elítélt Kaiser Edére és Hajdú Lászlóra (őket később felmentették) hamisan valló K. Attilának, illetve a veszprémi úgy kapcsán egy névtelen tanúnak fizettek ki. A rendőrség végül a veszprémi postásgyilkossággal is összefüggésbe hozható fegyverek megtalálása révén jutott el a móri bankrablás igazi elkövetőihez, Weiszdorn Róberthez (életfogytiglant kapott) és Nagy Lászlóhoz (öngyilkos lett).

Szebenyi személyes harca ekkor kezdődött a rendőrséggel, a herendi önkormányzattal és a Magyar Postával. Az ügy érdekében minden követ megmozgatott, közjogi méltóságoknak is írt, de senki nem akart foglalkozni vele, nem ismerték el nyomravezetőnek.

Ezek után bírósághoz fordult, beperelte a nyomravezetői díj kitűzőit: Herend önkormányzatát, a Magyar Posta Zrt.-t és az ORFK-t.

Szebenyi Istvánnak először 100 ezer forintot ítéltek meg – akkor döntötte el: nem hagyja annyiban az ügyet, s megpróbálja elérni, hogy megkapja a rendőrség által felajánlott, K. Attilának kifizetett 25 millió forintot, valamint a posta által felajánlott 10 millió forintot is.

A Fejér Megyei Hírlapnak így nyilatkozott idén márciusban:

- Nagyjából két éve a bíróság már jogerősen megítélt nekem egy jelképes összeget a Herend önkormányzata ellen indított peremben - mesélt addigi eredményéről Szebenyi, aki nem titkolta: a pernek valójában az volt a tétje, hogy jogerősen mondja ki a bíróság: nyomravezetőnek tekinti őt az ügyben. Az eredmény tudatában múlt nyáron ügyvédje beadta a keresetet a Magyar Posta és az ORFK ellen a Pesti Központi Kerületi Bíróságra.

- Nemrég kaptam egy utolsó hiánypótló felszólítást a bíróságtól, ami talán már azt jelenti, hogy rövidesen kitűzi az elsőfokú tárgyalás időpontját - mesélt márciusban a fejleményekről Szebenyi, aki úgy véli, felettébb jók az esélyei.

Úgy tűnik, számítása bevált, a Pesti Központi Kerületi Bíróság ugyanis nem jogerősen közel ötmillió forintot és a kamatát ítélte meg a veszprémi postásgyilkosságnál használt fegyverek megtalálójának a nyomravezetői díjjal összefüggésben szerdán.

A Fejér Megyei Hírlap cikkei a móri bankrablásról itt!

Kapcsolódó anyagok:

Szebenyi elsőfokon pert nyert - részletek itt!

Szebenyi másodfokon is nyert - részletek itt!

A férfi továbbra is pereskedik - részletek itt!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!