Rendőrségi

2012.02.20. 16:28

Ejtőernyős baleset - A tandemvezető felelősségét vizsgálják

A Kaposvári Városi Bíróságon hétfőn megkezdődött annak az tandemvezetőnek a pere, aki ellen az ügyészség a légi közlekedés maradandó fogyatékosságot okozó gondatlan veszélyeztetésének vétsége miatt emelt vádat, miután az utasa egy 2007 márciusában Kaposújlakon végrehajtott páros ugrás után sérülést szenvedett.

MTI

Az ügyész a vádiratot ismertetve elmondta, a tandemugráskor az utasok és a felszerelés súlya mintegy 223 kilogramm volt az ernyő gyártási előírása szerint engedélyezett 205 kilogrammal szemben, ami extrém túlsúlynak tekinthető. A négyezer méter magasról végrehajtott ugrás után szabálytalan, "kemény" földet érés történt, az utas 24 százalékos egészségkárosodást okozó csigolyatörést és -repedést szenvedett, valamint pszichésen is tartósan megsérült. A vádirat szerint a páros ugrás vezetője felel a felszerelés gyártási előírásainak betartásáért, valamint az időjárás helyes felméréséért is.

A 41 éves tandemvezető, Mihucz Miklós a meghallgatásán azt mondta, nem érzi magát bűnösnek, mivel szakmai hibát nem követett el. Légáramba kerültek, emiatt legfeljebb két méterről történő esés erejével értek földet. Utasa nem fogadta el, hogy orvosi segítséget hívjanak, hanem távozott, így ő csak hetekkel később értesült a problémáról.

A sértett 43 éves férfi a tanúmeghallgatásán arról számolt be, hogy a földet éréskor reccsenést hallott, és fájdalmat érzett a gerincében. Orvosi segítséget senki nem ajánlott fel neki, nem csillapodó fájdalmai miatt kísérőivel a kaposvári, majd az egyik fővárosi kórházba mentek, és ott el is ájult. A baleset következményei máig hatással vannak az életére, emiatt az ügyben indított polgári peres eljárásban már jogerősen 1,8 millió forint kártérítés megfizetésére kötelezték a tandemvezetőt.

A szakértő szerint a túlsúly, a tandemvezető által rosszul felmért lebegtetési magasság vagy egy légáramlat okozhatta a kemény földet érést, az utas viselkedése nem játszott közre a történtekben. A sérülés az összes szabály betartásával sem zárható ki egy tandemugrásnál - tette hozzá.

A per az igazságügyi orvos szakértő meghallgatásával folytatódik március 28-án. A vádlottat védő Glósz Gábor indítványozta újabb szakértő bevonását, továbbá, hogy hallgassák ki tanúként a polgári per orvos szakértőjét is, aki szerint nem szenvedett maradandó fogyatékosságot a tandemugrás utasa.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!