Rendőrségi

2012.02.14. 06:39

Kétszázmillió eurós kártérítésre köteleztek egy multit

Tömeges katasztrófa okozása és a munkavédelmi szabályok szándékos megsértése miatt 200 millió eurós kártérítésre kötelezte a torinói bíróság az Eternit azbesztgyártó multinacionális vállalatot, amely az ötvenes évek óta több mint kétezer ember halálát okozta Piemontban.

MTI

A gyár egykori tulajdonosait, Stephan Schmidheiny 65 éves svájci milliárdost és Louis De Cartier De Marchienne 91 éves belga bárót 16 év börtönre ítélték.

Az ítélet szerint az Olaszországban az ötvenes évektől gyárakat üzemeltető Eternit összesen 2154 személy halálát okozta a piemonti Casale Monferratóban és Cavagnolóban és további 800 megbetegedését, akik mind az azbeszttelepeken dolgoztak vagy a gyárak környékén éltek. A gyárakat 1986-ban bezárták.

Az 1999-ben kezdődött Eternit-per hatvanöt tárgyalása során bizonyítást nyert, hogy a tömeges katasztrófát okozó szennyezés a gyártulajdonosok tudtával történt, akik ismerve a mérgező anyag egészségre káros következményeit megsértették a biztonsági előírásokat.

A torinói tárgyalóteremben ezerötszázan hallgatták az ítéletet. A bíró három órán keresztül olvasta fel a kártérítések listáját: az áldozatok családtagjainak fejenként 30-50 ezer euró közötti összeget ítéltek meg. A szakszervezeteknek és az érintett önkormányzatoknak fizetendő összeggel együtt a teljes kártérítés meghaladja a 200 millió eurót.

Schmidheiny és De Cartier ügyvédei bejelentették, hogy fellebbeznek.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!