Rendőrségi

2012.03.14. 06:12

Gyerekek haltak meg egy svájci buszbalesetben

Súlyos buszbaleset történt kedd este Svájc déli részén, Valais (Wallis) kantonban; a szerencsétlenségben 28 ember, köztük 22 gyerek meghalt.

MTI

Huszonnégy gyerek megsérült a balesetben. A belga rendszámú turistabusz az A9-es autópályán Sierre (Siders) városkánál egy alagútban egyelőre ismeretlen okból nekiütközött a falnak - jelentette az sda svájci hírügynökség szerda reggel a helyi hatóságokra hivatkozva. A busz mindkét sofőrje meghalt a balesetben.

A mentés egész éjszaka tartott. A sérülteket helikopterrel és mentőautókkal a környező kórházakba vitték. Két súlyos sérültet Lausanne-i egyetemi klinikára, egy harmadikat Bernbe szállítottak.

 

 

A zömmel 12 év körüli gyerekek - egy-egy iskolai osztály két flandriai településről, Lommelből és Heverleeből - síelni voltak Sierre körzetben Val d'Anniviers-ben, és indultak vissza Belgiumba.

Elio Di Rupo belga miniszterelnök nyilatkozatban adott hangot megdöbbenésének, miután értesült a balesetről. "Tragikus nap ez egész Belgium számára" - olvasható a kormányfő közleményében.

Elszörnyedésének adott hangot II. Albert belga király is, az udvar által közzétett nyilatkozatban. Az uralkodó találkozik az áldozatok családtagjaival.

Di Rupo délután - Kris Peeters flamand kormányfő és Steven Vanackere belga pénzügyminiszter kíséretében - a helyszínre utazik, miként a belga kormány az áldozatok családtagjainak az odautazását is biztosítja, a belga légierő két repülőgépét bocsátva rendelkezésre. A családtagok pszichológusok kíséretében érkeznek Wallis kantonba. A helyi rendőrség segélyvonalat létesített a hozzátartozóknak.

José Manuel Barroso, az Európai Bizottság elnöke részvétnyilvánító üzenetet küldött a belga miniszterelnöknek. Ebben kitért arra: a tragikus balesetet különösképpen drámaivá teszi az a körülmény, hogy az áldozatok többsége gyermek. Az uniós vezető gyors felépülést kívánt a balesetben megsérülteknek.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!