Rendőrségi

2012.04.27. 09:14

Cozma-gyilkosság - Jelentősen enyhítették Sztojkáék büntetését

Győr - Jelentősen enyhítette a Marian Cozma megölése miatt folyó perben a három fővádlott büntetését pénteken kihirdetett életében a Győri Ítélőtábla.

MTI

Jelentősen enyhítették a főbüntetéseket

Az első fokon életfogytiglani fegyházra ítélt Raffael Sándort és Németh Győzőt 18-18 év börtönbüntetésre ítélték, míg Sztojka Iván 20 év fegyházbüntetését 8 év börtönre változtatta Nagy Zoltán tanácsa.
   


A bíróság az indokolás szerint az első-, a másod- és a harmadrendű vádlottat társtettesként, több emberen elkövetett emberölés bűntettének kísérletét, valamint bűnsegédként, életveszélyt okozó testi sértés bűntettének kísérletét átértékelte, így Raffael Sándort egyrendbeli emberölésben, egyrendbeli társtettesként és egyrendbeli bűnsegédként elkövetett testi sértésben mondta ki bűnösnek.
   
Németh Győzőt jogegerősen egyrendbeli emberölés kísérletében és kétrendbeli testi sértésben marasztalta el, az utóbbiban az egyik esetében társtettességét állapítva meg.


   
Sztojka Iván esetében a fellebbviteli fórum háromrendbeli testi sértést állapított meg, amelyek közül kettőt társtettesként, egyet bűnsegédként követett el.
   
A hetedrendű, bűnpártolás miatt elmarasztalt Antalik László börtönbüntetését nyolc hónappal, két évre enyhítette az ítélőtábla.



A többi büntetést a tanács helybenhagyta. Ennek alapján Pál Gábor negyed- és Bihari Csaba ötödrendű vádlottnak társtettesként elkövetett testi sértés bűntettének kísérlete miatt 5, illetve 4 évet kell börtönben töltenie. Gergely Péternének, aki - a vádlottak közül egyetlenként - szabályos idézés ellenére nem jelent meg a tárgyaláson, társtettesként elkövetett kétrendbeli bűnpártolás miatt 3 évet kell börtönben töltenie.
   


Nagy Zoltán tanácsvezető bíró az indokolás során elmondta: megítélésük szerint az első fokon eljáró bíróság széles körű bizonyítást vett fel, ezért nem látták indokoltnak a megalapozatlanságra és a bizonyítás-kiegészítésre tett indítványokat.


   
Ugyanakkor - tette hozzá - az elsőfokú döntésből nem lehet a megyei bíróság álláspontját megismerni arról, hogy a vádlottak mely cselekedetükkel pontosan mely törvényhelyeket merítették ki.
   
A bíró azt mondta, nem lehet a vádlottak akarategységére következtetni, mivel Raffael Sándor indulatos állapotában szúrási szándékát rögtön megvalósította, Németh Győző nem vett részt a Marian Cozma elleni támadásban, arra pedig nem mutatnak konkrétumok, hogy Sztojka Iván a halálos szúráskor támadta volna Marian Cozmát, így tevékenysége "legfeljebb fenyegető jelenlétként értékelhető".
   


Lapozzon!

OLDALTÖRÉS: Ügyvéd: egy-két héten belül végleges a kártérítési igény





Ügyvéd: egy-két héten belül végleges a kártérítési igény





Ügyvéd: egy-két héten belül végleges a kártérítési igény





Ügyvéd: egy-két héten belül végleges a kártérítési igény

Egy-két héten belül véglegesítik Marian Cozma családjának kártérítési igényét - közölte jogi képviselőjük a sportoló megölése miatt folyó büntetőper pénteki ülése előtt az MTI érdeklődésére.


Helmeczy László elmondta: igényük függ attól, hogy a Győri Ítélőtábla változtat-e, s ha igen, mennyiben a Veszprém Megyei Bíróság elsőfokú ítéletén. Hozzátette: a közeljövőben Bukarestbe utazik, ahol egyeztet Marian Cozma családjával az ügyben.
   
Az ügyvéd március végén azt közölte az MTI érdeklődésére: nem vagyoni kár miatt a sportoló szüleinek 50-50, két testvérének 25-25 millió forintot kérnek, emellett vagyoni kárigénnyel is élni kívánnak.
   
A Győri Ítélőtábla várhatóan délelőtt hirdet jogerős ítéletet a büntetőügyben. A kártérítési per Helmeczy László korábbi közlése szerint június negyedikén kezdődik a Fővárosi Törvényszéken.


A gyilkosságról    

Az MKB Veszprém és a román kézilabda-válogatott játékosát 2009. február 8-án gyilkolták meg a veszprémi Patrióta lokál előtt, segítségére siető sporttársait, a szerb Zarko Sesumot és a horvát Ivan Pesicet életveszélyesen megsebesítették.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!