Rendőrségi

2013.09.24. 16:22

Embercsempészés: előzetes letartóztatásban a szír férfi

Körmend - A Körmendi Rendőrkapitányság Vizsgálati Osztálya lezárta azt a nyomozást, amelyet üzletszerűen elkövetett embercsempészés bűntett elkövetésének megalapozott gyanúja miatt indított.

Vas Megyei Rendőr-főkapitányság

A Körmendi Rendőrkapitányság Vizsgálati Osztálya lezárta azt a nyomozást, amelyet üzletszerűen elkövetett embercsempészés bűntett elkövetésének megalapozott gyanúja miatt indított egy 50 éves szír és egy 44 éves magyar állampolgárságú férfivel szemben 2013. áprilisában.

A járőrök egy személygépkocsival közlekedő 44 éves kerekfalvai férfit igazoltattak 2013. április 8-án 8 óra 35 perc körüli időben Szentgotthárd belterületén. Az intézkedéskor a gépjárműben utazó négy, mint később kiderült pakisztáni állampolgár magyarországi tartózkodásának jogszerűségét igazolni nem tudta, okmányokkal nem rendelkezett. Tekintettel arra, hogy az autó sofőrje, H. Péter sem tudott utasai kilétére vonatkozó egyértelmű választ adni, a rendőrök mind az öt személyt előállították a Szentgotthárdi Rendőrőrsre és kihallgatták őket.

Az ügy vizsgálata során felmerült a gyanúja annak, hogy a férfiak schengeni övezetben történő illegális tartózkodásával egy szír férfi is kapcsolatba hozható, aki megalapozottan gyanúsítható azzal, hogy korábban két alakalommal is utasította H. Pétert migránsok csempészésére. A rendelkezésre álló információk szerint a sofőr szerepét betöltő kerekfalvai férfi, korábban már három főt vitt az országhatáron túlra. A járőrök a „megbízó" szír férfit még aznap délután elfogták, a Körmendi Rendőrkapitányságra előállították és gyanúsítottként kihallgatták.

A Körmendi Rendőrkapitányság mindkét gyanúsítottat őrizetbe vette, a Szombathelyi Járásbíróság a szír férfit előzetes letartóztatásba helyezte. A nyomozás során H. Péter beismerő vallomás tett, jelenleg szabadlábon védekezik.

A Körmendi Rendőrkapitányság Vizsgálati Osztálya a nyomozást lezárta és az ügyben keletkezett iratokat 2013. szeptember 23-án vádemelési javaslattal a Körmendi Járási Ügyészségnek megküldte.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!