Rendőrségi

2014.06.19. 11:28

Százharminckétmilliós cipőlopás - Lábuk kélt a lábbeliknek

Körmend – Egy rendben lévőnek tűnő fuvar, több ezer pár divatos cipő és a végén 132 milliós kár: ez a mérlege egy bűncselekménynek.

Kozma Gábor

A részletekről csütörtökön a körmendi rendőrkapitányságon Szendrődi Barnabás alezredes, rendőrségi főtanácsos és Varga Ferenc őrnagy, a sikeres nyomozást folytató osztály vezetője tájékoztatott. A szálak 2012 nyarára nyúlnak vissza, mikor is a Legero Hungária Kft. telephelyén egy korábban megrendelt fuvar teljesítésre jelentkezett a szállító. A pótkocsis szerelvényre több ezer pár divatos cipőt pakoltak, németországi úticéllal.

 

Az áru értéke meghaladta a 130 millió forintot. Miután a kamion kigördült a telephelyről, ellenkező irányba fordult és rakományával együtt eltűnt a színről. Csak hetekkel később érkezett a feljelentés, így a rendőrök erős hátrányba kerültek.

– Erről a telephelyről látja el Európát a cég lábbelikkel, a forgalom ezért nagy. Miután nyomozni kezdtünk, egy többlépcsős, szövevényes történettel szembesültünk. A nyomozás során kiderült, hogy csak a kamion volt valódi, minden más hamisnak bizonyult – kivéve még a sofőr jogosítványát is, mert ő olyannal nem is rendelkezett, holott korábban több száz fuvart is teljesített – hangzott el a tájékoztatón.


Szendrői Barnabás alezredes és Varga Ferenc őrnagy ellopott cipőkkel illusztrálta a nagyszabású, felgöngyölített bűnügyet (Fotó: Szendi Péter)

Kiderült: a trükkös tolvajok az internet segítségével hamisították az okmányokat és ezen az úton is adták el, egy győri raktár közbeiktatásával, a cipőket. Ugyancsak az internet segítette az rendőröket, hiszen ott fedezték fel a lopást a termékszámok alapján. – A mozaik lassan összeállt, egy budapesti illetőhöz vezettek a szálak, majd még 6 személyt gyanúsíthattunk meg nagyértékű lopás elkövetésének bűncselekményével. A késői feljelentés ellenére sikerült a kárt jelentősen enyhíteni – hallottuk. A bűnözők bedőlt cégek papírjaival operáltak, és a bizalomra, a felületességre építettek. Ez nem csak akkor jött be, hiszen egy évvel később ugyan innét hasonló módszerrel szintén jelentős tételt loptak el, ebben az ügyben is sikeres nyomozást folytattak le.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!