Rendőrségi

2014.10.15. 08:18

Vádemelést javasol a rendőrség a Markusovszky kórházból újszülöttet ellopókkal szemben

Szombathely - Eltűnt egy egynapos csecsemő idén július 9-én a megyei Markusovszky kórház szülészeti osztályáról.

Ezt az intézmény egyik dolgozója jelezte a rendőrségnek. A bejelentést követő egy órán belül a rendőrség megtalálta a csecsemőt, és az elkövetőket is. A hatóság lezárta a nyomozást, az ügy iratait vádemelési javaslattal megküldte a Szombathelyi Járási Ügyészségnek. Személyi szabadság megsértése és családi jogállás megsértése bűntett kísérlete a megalapozott gyanú Cz.-né O. Klára és P.-K. Zoltánnal szemben, akik előzetes letartóztatásban, míg H. B. Erzsébet szabadlábon várja az eljárás folytatását. Az utóbbi nővel szemben megalapozott a gyanú, hogy hamis magánokirat felhasználásának vétségét követte el.

Lapunk is beszámolt arról, hogy a megyei Markusovszky kórház szülészeti-nőgyógyászati osztályáról idén  július 9-én 15 óra 40 perc és 16 óra közötti időpontban eltűnt egy előző nap született kisbaba. Az esetet az egészségügyi intézmény egyik dolgozója jelezte a Vas Megyei Rendőr-főkapitányság Tevékenység-irányítási Központjába. A bejelentést követően a főkapitányság és a Szombathelyi Rendőrkapitányság munkatársai haladéktalanul megkezdték az elsődleges intézkedéseket. Az adatgyűjtés és a tanúk kihallgatása során a vasi rendőrök látókörébe került egy, a cselekménnyel összefüggésbe hozható szombathelyi lakos. A 31 éves férfi tartózkodási helyének mielőbbi megállapítása érdekében a lakosság segítségét kérték a nyomozók.

A helyiek együttműködésének is köszönhető, hogy a bejelentéstől számított egy órán belül unokanővére szombathelyi lakásán megtalálták a keresett személyt és a csecsemőt. A gyermeket az Országos Mentőszolgálat munkatársai azonnal visszavitték a kórházba. A nyomozás során megalapozottá vált a gyanú, hogy az újszülöttet előre kitervelten, engedély nélkül, azzal a szándékkel vitte el a 38 éves Cz.-né O. Klára és unokaöccse, P.-K. Zoltán, hogy később a kicsit a nő a saját gyerekeként nevelje majd fel. A gyanúsítottak egy, kizárólag a kórházi dolgozók által használt bejáraton keresztül távoztak a csecsemővel. Megalapozott a gyanú, hogy a bűncselekmény elkövetését megelőző héten egy 22 éves szombathelyi nő munkavégzésre jelentkezett az intézményben azért, hogy terepszemlét tartson. Kiderült, hogy H. B. Erzsébet hamis magánokirat felhasználásával szociális gondozó gyakornoknak adta ki magát és így akart munkát vállalni.

Személyi szabadság megsértése és  családi jogállás megsértése bűntett kísérlete elkövetésének megalapozott gyanúja miatt  Cz.-né O. Klára és P.-K. Zoltán előzetes letartóztatásban, míg H. B. Erzsébet hamis magánokirat felhasználása vétség elkövetésének megalapozott gyanúja miatt szabadlábon várja az eljárás folytatását. A rendőrség közleménye szerint az egészségügyi intézmény részéről büntetőjogi felelősség nem merült fel.

A Vas Megyei Főügyészség sajtószóvivője, Vassné dr. Szele Adrienne megerősítette portálunknak: megérkeztek a Szombathelyi Járási Ügyészségre a nyomozati iratok vádemelési javaslattal. Az ügyészségnek 30 napja van, hogy döntsön arról: vádat emel, további nyomozati cselekmények elvégzését rendeli el,  vagy megszünteti a nyomozást.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!