Rendőrségi

2014.11.26. 08:36

Bírság a jelöletlen veszélyes áru szállítmányért

November 25-én a Szombathelyi Katasztrófavédelmi Kirendeltség ellenőrizte a veszélyes áru közúti szállítására vonatkozó szabályok betartását. A Szombathelyt elkerülő körgyűrűn egy jelölés nélküli tehergépjárművet vontak ellenőrzés alá.

A veszprémi telephellyel rendelkező vállalkozó gépjárműve nagy mennyiségű tűzveszélyes, környezetre veszélyes, illetve maró folyadékot szállított.

A vizsgált gépjárműnél a következő hiányosságokat tárták fel az ellenőrök: a szállított veszélyes és nem veszélyes áru nem volt rögzítve a raktérben, a gépjárművezető nem rendelkezett ilyen mennyiségű veszélyes áru szállítására feljogosító bizonyítvánnyal, a fuvaroztató nem biztosította részére a veszélyhelyzetek elhárítására szolgáló írásbeli utasítást, nem jelölték a gépjárművet narancssárga táblával, amely a közlekedők, illetve a kárelhárítók figyelmét felhívja a veszélyes anyag jelenlétére, a gépjármű nem rendelkezett a havaria esetekre előírt felszerelésekkel, a tűzoltókészülékek mennyisége sem volt a szállított árunak, illetve a gépjármű súlyának megfelelő, továbbá a fuvarokmányban történő bejegyzések sem feleltek meg az előírásoknak.

Fotó: Papp Gábor tű. fhdgy., Vas Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság

Az ellenőrök, miután jegyzőkönyvbe vették a szabálytalanságokat, elkísérték a gépjárművet egy telephelyre, ahol a lerakatták a veszélyes árut. A Vas Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság a feltárt, súlyos hiányosságok miatt közigazgatási hatósági eljárást indított a szállító vállalkozó ellen.

Az ilyen és ehhez hasonló szabálytalanságok elkövetője a hatályos kormányrendelet alapján több millió forint bírsággal is sújtható. A megyei katasztrófavédelem az elmúlt évben több esetben is feltárt ilyen súlyú szabálytalanságokat, mellyel hozzájárult a megye közlekedésbiztonságához. Az elkövetkező időszakban továbbra is folyamatosan ellenőrzik a nem jelölt gépjárművek szállításait.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!