Rendőrségi

2015.01.09. 13:41

Tippek, hogy ne legyen könnyű a betörők, tolvajok dolga

Télen a hétvégi házak veszélyeztetettebbek, mivel tulajdonosaik ritkábban látogatják őket. Néhány tipp, hogyan védhetjük meg pincénket a betörőktől.

Merklin Tímea

A Vas Megyei Rendőr-főkapitányság szóvivőjét kérdeztük, milyen bűnesetek történtek az elmúlt időszakban, és általában mit visznek el a betörők? Azt a választ kaptuk, hogy a statisztikai adatok alapján a téli időszak ezidáig nem befolyásolta kedvezőtlenül a hétvégi házak, pincék ellen elkövetett vagyon elleni bűncselekmények számát.

- A bűncselekményeket általában nem az eltulajdonított tárgyak továbbértékesítése miatt követik el, hanem azokat saját felhasználásra lopják el. Így gyakran italokat, különböző élelmiszereket, valamint kisebb értékű műszaki cikkeket visznek magukkal – tájékoztatott dr. Kazmar Enikő rendőrhadnagy, a főkapitányság szóvivője.

Amint mondandójából kiderült, a rendőrség nagy hangsúlyt fektet a megelőzésre. A Vas Megyei Rendőr-főkapitányság Bűnmegelőzési Alosztályának munkatársai számos fórumon élnek a lehetőséggel, és felhívják az érintettek figyelmét a leggyakrabban előforduló veszélyekre. Így több ízben jelentek meg képviselő testületi ülésen, falufórumon, vagy éppen idősek klubját látogatták meg.

- A kölcsönös párbeszédnek köszönhetően egyre több tulajdonos bíz meg helyi lakost a hétvégi háza felügyeletével azokban az időszakokban, amikor kevesebbet tartózkodik a saját telkén, csökkentve ezáltal a bűncselekmények előfordulásának kockázatát. A tapasztalatok azt is mutatják, hogy egyre többen járnak ki csupán szétnézni az ingatlanon olyan időszakban is, amikor ezt egyébként semmilyen mezőgazdasági tevékenység nem tenné indokolttá.

A sajtószóvivő azt is hozzáteszi: a rendszeres és visszatérő rendőri jelenlét is visszatartó hatással bír az elkövetők körében.

- Munkatársaink a polgárőrség és az egyes rendészeti feladatokat ellátó személyekkel (mezőőrökkel, hegyőrökkel, halászati őrökkel) közösen járőröznek. Nem szabad elfelejteni azonban azt sem, hogy a hétvégi házak többsége a minimális mechanikai védelemmel sem rendelkezik, ez a tolvajok dolgát jelentősen megkönnyíti. Éppen ezért javasoljuk a hevederzárak, a rácsok felszerelését a nyílászárókra, lehetőség szerint pedig az elektronikus riasztórendszer alkalmazását is.

Fotó: Tímár Gergely

A főkapitányság javasolja továbbá, hogy ha hosszabb ideig nem keresik fel a tulajdonosok az ingatlant, akkor drága műszaki cikkeket, háztartási eszközöket ne hagyjanak az épületben. Az ott maradt értékekről pedig ajánlott leltárt készíteni, fotóval dokumentálva, a gyári szám, a típus és egyéb különös ismertető jegyek megjelölésével.

A sajtószóvivő nyomatékosítja: célszerű téli időszakban is rendszeresen felkeresni a hétvégi házakat. Ha ez mégsem megoldható, továbbra is javasolják a lakókörnyezet és a kerttulajdonosok összefogását. Érdemes felvenni a kapcsolatot a helyi körzeti megbízottakkal vagy a polgárőrség képviselőivel, hiszen ők rendszeres szolgálatot látnak el a területen. Amennyiben gyanús személyek, járművek mozgását észlelik, kérjenek segítséget, és hívják a 112-es segélyhívó számot.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!