Rendőrségi

2015.12.29. 08:42

Jókedv és vidámság, megfelelő keretek között

Szilveszter közeledtével célszerű felfrissíteni a pirotechnikai termékek év végi árusításával, tárolásával és felhasználásával kapcsolatos ismereteinket.

A polgári célú pirotechnikai tevékenységekről szóló 173/2011. (VIII.24.) Korm. rendelet tartalmazza azokat az előírásokat, amelyeket még az ünneplés, szórakozás hevében sem hagyhatunk figyelmen kívül. A norma a szórakoztató célra szánt pirotechnikai termékeket – azok kockázati szintje, valamint felhasználási módja alapján – osztályokba sorolja.

A jogszabály egész évben lehetőséget biztosít a magánszemély számára az 1. és a 2. pirotechnikai osztályba tartozó termékek birtoklására, használatára és tárolására. Ezek olyan termékek, amelyek felhasználása alacsony kockázattal és elhanyagolható zajszinttel jár.

Az 1. pirotechnikai osztályba sorolt tűzijátékokat 14. életévét betöltött személy, míg a 2. pirotechnikai osztályba tartozó termékeket 16. életévét betöltött személy engedély nélkül vásárolhat, birtokolhat, felhasználhat és egy kilogramm nettó tömegig tárolhat. A 14. életévét be nem töltött személy az 1. pirotechnikai osztályba tartozó, míg a 16. életévét be nem töltött személy a 2. pirotechnikai osztályba tartozó terméket csak nagykorú felügyelete mellett használhatja fel.

3. pirotechnikai osztályba tartozó tűzijátéktermékek megvásárlásához nagykorú személynekkizárólag december 28. és december 31. között nem kell engedély! Ezeket a termékeket – a kormányrendelet előírásai szerint – december 31-én 18 órától a következő év január 1-jén 6 óráig lehetengedély nélkül felhasználni, a használati utasításban leírtaknak megfelelően! Az engedély vonatkozik a közúti és a gyalogos közlekedésre, valamint kikapcsolódásra, szórakozásra, sporttevékenységre és a szabadidő eltöltésére szolgáló területekre is. Tárolásuk és birtoklásuk egy időben összesen három kilogramm nettó tömegig lehetséges.

Az 1-3. pirotechnikai osztályokba tartozó tűzijátéktermékek közintézményben, középületben, sportlétesítményben, egyházi jogi személy által használt helyiségben, védett természeti területen és „C” tűzveszélyességi osztályba tartozó helyen, illetve rendezvény helyszínéül szolgáló nyilvános helyen csak pirotechnikus jelenlétében használható fel!

Tűzijátéktermék tömegközlekedési eszközön történő felhasználása tilos és szállítása kizárólag zárt csomagolásban lehetséges!

Hibás, vagy lejárt felhasználhatósági idejű pirotechnikai terméket senki ne használjon! Az 1. és 2. pirotechnikai osztályba tartozó termékeket a vevő köteles a vásárlás helyére visszaszállítani, a forgalmazó pedig köteles azt térítésmentesen visszavenni!

fel nem használt, vagy hibás, 3. pirotechnikai osztályba sorolt termékeket a vevő január 5-ig kötelesvisszaszállítani, a forgalmazó pedig köteles azokat átvenni!

A petárda birtoklása, felhasználása egész évben tilos!

Aki a pirotechnikai termékek előállítására, forgalmára, tárolására, szállítására, felhasználására, megsemmisítésére, birtoklására vonatkozó előírásokat megszegi, szabálysértést követ el és 5.000 forinttól 150.000 forintig terjedő pénzbírsággal is sújtható!

A közterület-felügyelő és a hivatásos katasztrófavédelmi szerv erre felhatalmazott munkatársa helyszíni bírsággal szankcionálhatja a jogsértést.

Saját és környezete biztonságának megóvása érdekében fordítson kiemelt figyelmet az alábbiak betartására!

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!