Rendőrségi

2016.10.25. 09:40

Vas megyében is jár az ingyenjogsi a középiskolásoknak

Férfias dolog, de majd nőiesítjük – jegyezte meg egy hétfői, sárvári programon a helyi Nádasdy iskola tanulója, Dorottya. A fiatal lány harminc diáktársával együtt egy rendőrség által szervezett programban vett részt. Az Országos Rendőr-főkapitányság Országos Baleset-megelőzési Bizottsága ugyanis ismét meghirdette a SuliMoped programot.

Turbók Attila

A Vas megyében immár negyedik alkalommal megvalósuló képzésen a 14. életévüket betöltött fiatalok ingyenesen szerezhetnek segédmotoroskerékpár-vezetői engedélyt. A kezdeményezés leginkább a hátrányos helyzetű és/vagy kiemelkedő tanulmányi eredménnyel rendelkező általános iskolásokat célozza meg. A programhoz ezúttal Szombathely, Sárvár, Körmend és Szentgotthárd oktatási intézményeinek diákjai csatlakoztak, akik közül hétfőn a sárváriak próbálták ki ügyességüket a Csónakázótó mellett elkészített pályán.

Ottjártunkkor a diákok először egy írásbeli tesztet töltöttek ki, nagy átéléssel. A megpróbáltatásoknak ezután sem lett vége, a szigorú rendőrök felügyelete mellett kerékpárokkal tettek meg egy rövidebb, ügyességi szakaszt. A rendőrök több elkövetett hibára is felhívták a gyerekek figyelmét, mint mondták, itt a gyakorlópályán kell „bevésni” azokat a technikákat, szabályokat, amelyekre egy kismotor esetében nagy szükség lesz. A tesztről a legjobbak kerülhetnek be az ingyenes programba.

fotók: Turbók Attila

A diákok véleménye megoszlott e témában. Lőrincz Dávid például elsőként teljesítette a pályát, egy hibát maga is észlelt, de így is szeretné megcélozni az ingyenes képzést.

Horváth Tamarának az egykezes kanyarodással gyűlt meg a baja, ahogy megjegyezte: két hibát is vétett, egy bóját pedig ki is hagyott. Ezek ellenére is nagy álma a motorozás.

A diákok egy részénél előfordultak kisebb-nagyobb hibák, amelyek a rendőrök szerint nagyobb odafigyeléssel megelőzhetők.

A sárvári Nádasdy és katolikus általános iskolákból érkező gyermekek azonban jól érezték magukat az eseményen. A Nádasdy iskola lányai, a „No make up” csapat tagjai egyöntetűen kijelentették, hiába köti a közvélemény az erősebb nemhez a benzingőzt és a sebesség szeretetét, ők bizony motorozni fognak. Flóra, Dorina, Anna, Dalma, Dorottya, Emma, Mia és Rebeka elmondták: ki Simsonra, ki Vespára pattanva szeretné a sebességet kipróbálni, persze csak a sikeres vizsga után. Közülük nem egy kislány ült már nagyobb motoron is, talán a hátsó ülésen jött meg a kedv a kétkerekűek kipróbálására.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!