Rendőrségi

2009.12.23. 12:07

A zsidósága miatt megvert férfi támadóit elfogta a rendőrség

Elfogott a rendőrség két férfit, akiket azzal gyanúsítanak, hogy még a nyáron a származása miatt bántalmaztak egy férfit a fővárosban, a Dohány utcában; harmadik társuk elszámoltatása még tart - közölte a Budapesti Rendőr-főkapitányság (BRFK) szerdán az MTI-vel.

Ambrózai Zsuzsanna-Pum András

A rendőrség közleményében emlékeztetett rá: azt követően indítottak nyomozást közösség tagja elleni erőszak gyanúja miatt, hogy június 30-án 23 óra 45 perc körül három fiatalember a Dohány utcában egy ház kapujában - a rendelkezésre álló adatok szerint - beszélgetést kezdeményezett a későbbi sértettel, akitől megkérdezték, hogy zsidó származású-e. A igennel felelt, ezért a támadók ütni és rúgni kezdték, minek következtében a férfi a földre került, könnyű sérüléseket szenvedett.

A rendőrök széleskörű adatgyűjtést és tanúkutatást végeztek, kihallgatták az áldozatot, egy, a közelben dolgozó taxist, valamint az áldozattal korábban, a 173-as buszon együtt utazó állampolgárt és a busz sofőrjét. Lefoglalták a közelben működő térfigyelő kamerák felvételeit és elemezték azokat.

Az összegyűjtött információk alapján a nyomozók eljutottak a bűncselekménnyel megalapozottan gyanúsítható támadókhoz, egy 16 éves és egy 18 éves fiatalemberhez, harmadik társuk bűncselekménnyel kapcsolatos elszámoltatása még folyamatban van - közölte a rendőrség.

A büntető törvénykönyv szerint közösség tagja elleni erőszakot követ el, aki mást valamely nemzeti, etnikai, faji, vallási csoporthoz vagy a lakosság egyes csoportjaihoz tartozása vagy vélt tartozása miatt bántalmaz, illetőleg erőszakkal vagy fenyegetéssel arra kényszerít, hogy valamit tegyen, ne tegyen vagy eltűrjön. A közösség tagja elleni erőszak bűntettnek minősül, elkövetése öt évig terjedő szabadságvesztéssel büntetendő.

Az Egységes Magyarországi Izraelita Hitközség (EMIH) július elején tájékoztatta az MTI-t arról, hogy egy zsidó fiatalembert vertek meg a VII. kerületben. Az EMIH Bajnai Gordon miniszterelnökhöz fordult, és kérte, tegyen meg mindent  a közbiztonság helyreállításáért és a szóbeli, illetve a tettleges erőszak ellen, mivel megszaporodtak a roma- és a zsidóellenes atrocitások.


Bajnai Gordon
kormányfő felkérte Draskovics Tibor igazságügyi minisztert, hogy vizsgálja ki a megvert zsidó férfi ügyének körülményeit, tájékozódjon a történtekről, és tegyen javaslatokat, mit lehet tenni a hasonló helyzetek elkerülése érdekében.


Balog Zoltán, az Országgyűlés emberi jogi bizottságának fideszes elnöke az esettel kapcsolatban azt mondta, a Fidesz mélyen elítéli ezt az esetet és minden olyan erőszakot, amely valakit származása vagy vallása miatt ér Magyarországon. A képviselő felszólította az illetékes rendőrfőkapitányt, hogy tegyen meg mindent az eset tisztázására és az ilyen cselekmények megakadályozására.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!