Rendőrségi

2010.07.20. 21:31

Aki áfás számlát mutatott be az Utolsó vacsoráról: Stadler József megint bajban

Az áfa-visszaigénylés koronázatlan királya, Stadler József fogházbüntetése ismét visszatért a pályára: Leonardo freskója helyett ezúttal fiktív rétesekkel próbálkozott némi pénzmagra szert tenni. A hatóság azonban résen volt, az egykori juhász ismét búsulhat, mert visszaesőként kemény büntetésre számíthat.

Ambrózai Zsuzsanna-Pum András

Vádat emelt a Bács-Kiskun Megyei Főügyészség Stadler József vállalkozó ellen, egyebek mellett különös visszaesőként, folytatólagosan elkövetett adócsalás miatt - írta kedden a Baon.hu megyei hírportál. A vád szerint a vállalkozó bruttó 151 millió forint értékben szerzett be és használt fel fiktív számlákat 2007-ben.
 
A megyei hírportál utalt arra, hogy Stadler Józsefet 2003-ban négy és fél év fogházbüntetésre ítélték különösen nagy kárt okozó, folytatólagosan elkövetett csalás, adócsalás, magánokirat-hamisítás és számviteli fegyelem megsértése miatt. Mint hozzátette, a vállalkozó 2005-ben feltételesen szabadult, ha az ellene most felhozott vádak beigazolódnak, újra rács mögé kerülhet, a többi között azért, mert "fiktív rétesek" után igényelt vissza áfát. A kétes ügyleteket a Vám- és Pénzügyőrség Dél-alföldi Regionális Nyomozó Hivatala tárta fel.

A cikk szerint Stadler József a szabadulása után visszatért a kereskedéshez: ruhanemű-áruházat nyitott Solton. Mivel gazdasági társaságban a közügyektől való eltiltás miatt vezető tisztségviselő hivatalosan nem lehetett, két ismerősét kérte meg arra, hogy adják a nevüket egy korábbi és egy új cégéhez. Vádlott-társai beleegyeztek ebbe, de az üzletelést Stadler szervezte és irányította – derül ki a megyei bíróságra nemrég benyújtott vádiratból.

Szabó Ferenc, a megyei főügyészség helyettes vezetője a hírportálnak úgy nyilatkozott: annak érdekében, hogy a ruhanemű-kereskedéssel foglalkozó betéti társaság áfát tudjon visszaigényelni és adóbevallást nyújthasson be, a vádlott valótlan tartalmú számlákat szerzett be és állított be 2007. évi könyvelésébe.

Stadler József cége a vádirat szerint négy vállalkozástól 35 fiktív számlát fogadott be, összesen bruttó 151 millió forint értékben. Egyes tranzakciók keretében egy rétessütéssel foglalkozó kft. állítólag mintegy 22 millió forint értékben szállított árut Stadlernak. 

Szabó Ferenc közölte: a számlákat kiállító társaságok nem értékesítettek árut a vádlott cégének, nem is álltak azzal üzleti kapcsolatban, a számlákon szereplő bélyegző hamis, ráadásul az egyik kft. a cégnyilvántartás adatai szerint nem is létezik.
 
Az ügyészség szerint Stadler a fiktív számlákat felhasználva 25 millió forint áfát igényelt vissza 2007 első és második negyedévére, de azt az adóhatóság nem fizette ki neki. A cég tényleges tevékenysége után a vállalkozónak 8 millió forint forgalmi adót kellett volna befizetnie, de ez elmaradt. Mindemellett Stadler nem fizette be cége 2007-re vonatkozó, 67 millió forint összegű társasági adóját, s nem gondoskodott az áruház pénzkészletének analitikus nyilvántartásáról, a pénzmozgások dokumentálásáról sem.

Mindezek miatt a megyei főügyészség a vállalkozót mint különös visszaesőt a többi között jelentős kárt okozó, folytatólagosan elkövetett csalás kísérletével, az adóbevételt jelentős mértékben csökkentő, folytatólagos adócsalással, magánokirat- és közokirat-hamisítással, illetve a számvitel rendjének megsértésével vádolja. 

Ha a vádak beigazolódnak, akkor a bűncselekmény-halmazat miatt 2-12 év szabadságvesztés várhat Stadler Józsefre – írta a Baon.hu.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!