Rendőrségi

2011.01.25. 11:05

Átverés a termékbemutatón: egymilliós fotel, 600 ezres edénykészlet (olvasói levél)

Olvasónk története a termékbemutatón a 620 ezer forintos edénykészlettel, az egymilliós masszázsfotellel, és a 100 ezres főzőlappal - amelyek valós értékük nem haladja meg a 200 ezer forintot sem.

Ambrózai Zsuzsanna-Pum András

Történetem egy győri cég, nyájas „egészséges életmódról” szóló telefonhívásával kezdődött. Már a beszélgetés elején kikötöttem, hogy termékbemutatóra nem megyek. Megnyugtattak, itt szó sincs erről. Mivel cukorbetegségemet most állapították meg, és ez eléggé megrémiszt, ezért belementem. Pár nap elteltével meghívót is küldtek, és Szombathely egyik éttermébe invitáltak. Hamar kiderült, hogy az esemény egy termékbemutatóval egybekötött előadás. Ám ezt gyorsan figyelmen kívül hagyta az összegyűlt – zömében idősebb – publikum, mivel a meggyőző kommunikáció megtette hatását.

Már az előadás elején elhúzták a mézesmadzagot előttünk, miszerint a cég 5 éves jubileuma alkalmából nyerni is lehet. Mivel ingyen semmit sem kapunk az életben – mondták, ezért természetesen fizetni is kell 370 ezer forintot, hogy hozzájuthassunk nyereményeinkhez. Állításuk szerint a három nyeremény összértéke 1 millió 610 ezer forint volt. Ámulva figyeltük a mágneses biorezonancia jótékony hatásáról szóló agytágítást, feledve a józan észt. Masszázsfotelt, mely kívül és belül is gyógyít, egészséges ételeket gyártó edénykészletet és indukciós sütőlapot lehetett nyerni.

Mikor pedig kisorsolták a szerencséseket, a nyerés izgalmától elvesztettük realitásérzékünket. A mesterségesen gerjesztett, rohanó események magukkal ragadták az embert. A szervezők gondolkodásra időt sem hagyva tolták orrunk alá az előszerződéseket, és igyekeztek még ebben az eufórikus állapotban, a termékek személyes kipróbálása nélkül aláíratni azt, természetesen önálló akaratunkból.

Miután észhez tértünk, sokan visszatáncoltak volna, de ekkor 100 ezer forintos kötbér megfizetésével fenyegetőztek. Sajnos én is aláírtam a szerződést. Tiltakozásom ellenére még aznap délután kiszállították nyereményeimet, azonnal és készpénzben fizettettek, majd az adásvételről szóló szerződéssel akartak távozni. Csak hosszas huzavona után tudtam elérni, hogy legalább egy másolatot hagyjanak nekem.

Az interneten rákerestem a termékekre, és megdöbbenve láttam, hogy a 990 ezer forintos masszázsfotel ára nem éri el a 150 ezer forintot, és a 620 ezer forintos edénykészletet már 20 ezer forintért is meg lehet vásárolni, így a 100 ezer forintosnak kikáltott indukciós főzőlap árában már nem hiszek. Másnap a fogyasztóvédelemhez fordultam segítségért, ők készségesen álltak rendelkezésemre, és felhívták figyelmemet elállási jogomra, amit 8 napon belül gyakorolhatok írásos formában. Én ugyan próbáltam szóban megegyezni a cég képviselőivel, ám a tegnap még nyájas és készséges előadók becsületemben megsértettek, ordítottak velem, és elzavartak a helyszínről. Letagadtak minden szabálytalanságot, ami az előadáson történt, még az aláírt előszerződéssel is fenyegettek, mivel abból egy példányt sem kaptam.

Összegezve: a csatából megverten távoztam, ám nem adtam fel, éltem elállási jogommal, és visszakövetelem pénzemet. Számomra is nagy összeg az a kifizetett 370 000 forint, de akkor csak az lebegett a szemem előtt, hogy én még életemben nem nyertem ekkora értékben, és ezt a lehetőséget nem lehet kihagyni. Remélem, levelem tanulság azok számára, akiket megtévesztettek, és óvatossá teszi azokat, akik a jövőben termékbemutatóra látogatnak el.

Név és cím a szerkesztőségben

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!