Rendőrségi

2015.03.11. 08:57

Átverték a fuvarozót, meglovasították a cipőket - Vádat emeltek a 138 millió forintos körmendi rakományt megszerzők ellen

A Körmendi Járási Ügyészség 16 vádlottal szemben emelt vádat különösen nagy kárt okozó csalás bűntette és más bűncselekmények miatt. A fuvarozók átverésével cipőket szereztek meg 138 millió forint értékben. Ezek egy részét el is adták.

Bajdó Bettina

A vád szerint 2013 júliusában és augusztusában több alkalommal találkozott Budapesten a csalást megszervező hat vádlott, köztük egy szlovák állampolgár, és megállapodtak abban, hogy a magyar elkövetők olyan fuvarszervező cégeket vernek át, melyeknek áruit jó áron lehet értékesíteni. A szlovák férfi vállalta, hogy a bűncselekményekhez biztosítja a hamisított okmányokat, illetve a más gépjárműre kiadott rendszámmal rendelkező járműveket és a sofőröket.

A megbeszéltek szerint 2013. augusztus 9-én a fuvarszervező cég átejtésével megszerzett cipőszállítmány felrakodására további két szlovák állampolgárságú vádlott a sértett körmendi telephelyére ment a hamis rendszámú tehergépkocsival és pótkocsival. A cipőket nem a németországi célállomásra szállították, hanem egy lajosmizsei, illetve egy albertirsai raktárban rejtették el. Az így megszerzett 6488 pár cipő (melynek kiskereskedelmi forgalmi értéke több mint 138 millió forint) egy részét eladták, olyanoknak, akik tudták, hogy azok bűncselekményből származnak.

A nyomozás során több mint kétezer pár cipőt foglalt le a nyomozóhatóság, és adott vissza a sértettnek, így a bűncselekménnyel okozott kár részben megtérült.

Hat vádlott a fuvarszervező cég átverésével egy több mint nyolcmillió forint értékű tésztarakományt is megpróbált megszerezni. A bűncselekmény elkövetése azonban meghiúsult.

Az ügyészség nyolc vádlottal szemben csalás, míg nyolc vádlottal szemben orgazdaság miatt emelt vádat. Az ügyben öt vádlott jelenleg is előzetes letartóztatásban van, míg három vádlott lakhelyelhagyási tilalom hatálya alatt áll.

Az index.hu információi szerint az ügyben érintett V. Zoltán, a Jobbik egykori országgyűlési képviselőjelöltje is, aki 2013 tavaszáig a Magyar Nemzeti Gárda vezetőhelyettese volt.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!