Rendőrségi

2011.05.12. 14:52

Bombagyáros: úgy szerette, hogy majdnem felrobbantotta

Emberölés előkészületének bűntette és más bűncselekmények, így robbanóanyag engedély nélküli előállításának vádjával állítottak bíróság elé két kaposvári fiatalembert.

Ambrózai Zsuzsanna-Pum András

A tárgyalás a vádirat ismertetésével, illetve H. Péter 17 éves elsőrendű és Sági Zoltán 20 éves másodrendű vádlott meghallgatásával csütörtökön kezdődött a Somogy Megyei Bíróságon.
   
A vád szerint az elsőrendű vádlott meg akart ölni egy lányt, aki nem viszonozta érzéseit. Tavaly májusban határozta el, hogy egy saját készítésű bombával, amelyet egy parkban egy pad alatt akart elásni, ahol lány iskola után a barátaival tartózkodni szokott, egy távirányítóval felrobbantja. A robbanószer elkészítésében segített neki a vele évek óta jó barátságban lévő idősebb fiatalember; végül ő hatástalanította az elkészült szerkezet, és értesítette a rendőrséget.
   
Az elsőrendű vádlott a bíróságon tagadta, hogy fel akarta volna robbantani a lányt. Azt mondta: nem bűnös, a lány a barátja volt, nem akarta bántani. Állítása szerint először a bomba készítéséről sem volt tudomása, ám később a másodrendű vádlott és barátja beavatták a tervükbe, de meg is fenyegették, hogy őt is felrobbantják, ha elárulja őket.
   
A bíró bemutatott két füzetet, amelyben robbanóanyagok és bombák szakszerű elkészítési módja szerepelt az elsőrendű vádlott kézírásával. Ezzel kapcsolatban a fiú azt mondta: ő csak lemásolta a társának, a másodrendű vádlottnak, amit kért tőle.
   
A másodrendű vádlott bűnösnek mondta magát, vallomást azonban nem kívánt tenni, így a bíró felolvasta a rendőrségen tett vallomását. Ezt a fiatalember azzal egészített ki: azért engedte, hogy nála, a konyhájában készüljön el a bomba, mert hatástalanítani akarta. 
   
A vádirat szerint a házilag készült bombáról a mérnök szakértő megállapította, hogy a szerkezet akár fel is robbanhatott és gyilkolhatott volna.
   
Az ügyészség a vádlottakat és egy harmadik társukat - az elsőrendű vádlott 21 éves nővérét - közveszélyokozás bűntettével is vádolja, mert a múlt nyáron egy késő éjszakán egy házilagosan készített bombával megkíséreltek felgyújtani egy lakást, amelyben a lány haragosa lakott. A lakás előszobájában tüzet okozó szerkezetet a bejárati ajtó levélbedobó nyílásán dobták be. A tüzet az otthon tartózkodó háziak észrevették, és eloltották. A testvérpár ártatlannak mondta magát. A nő szerint a másodrendű vádlott találta ki a történteket.
   
A tárgyalás a tanúk meghallgatásával folytatódik.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!