Rendőrségi

2010.12.10. 16:39

Cozma-per: egy tanú felismerte a vádlottakban a támadókat

Az egyik tanú, aki a Patrióta lokál diszkójának bárpultja mögül szolgálta ki a vendégeket, felismerte a vádlottak padján ülőkben a kézilabdázó támadóit a Cozma-ügy pénteki tárgyalásán a Veszprém Megyei Bíróságon.

MTI

Samu Zsolt rámutatott Raffael Sándor elsőrendű vádlottra, hogy ő volt a fekete csillagos, pólós férfi, a fehér pólós pedig, aki szerinte a legagresszívebben támadott, és székkel is ütötte a sportolót, a negyedrendű vádlott Pál Gábor volt, míg az "idősebb és testes cigányban", aki a diszkóbeli verekedés után "csitítani próbálta a kedélyeket", az ötödrendű vádlott Bihari Csabát ismerte fel.

A tanú szerint "a kopasz, kigyúrt cigányok" a veszprémi Beéry Csabával az élen érkeztek a Patriótába (Beéry Csaba a Cozma-ügy csoportosan elkövetett garázdaság bűntettében a nyolcadrendű vádlott), s olyan kihívóan viselkedtek, hogy több vendég azonnal távozott. A banda egy része betelepedett az emeleti nem dohányzó bárhelyiségbe; rágyújtottak, de inkább vitt nekik hamutartót, csak ne balhézzanak - mondta a tanú, megjegyezve: később az egész társaság fizetés nélkül rohant el.

Samu Zsolt elmondta, hogy Veszprém népszerű kézilabdázói gyakran jártak a Patriótában, és mindig barátságosan viselkedtek. Marian Cozma is "békés és barátságos" volt azon az éjszakán is - mondta a tanú. Vallomása szerint az alagsorban lévő diszkó "pultjából" látta, hogy "a kopasz, kigyúrt cigányok verekedést robbantottak ki", s Marian Cozmát ütötték-rúgták. A "fehér pólós" (Pál Gábor) egy székkel is többször lesújtott a földön fekvő sportolóra, aki a kezét feltartva igyekezett védeni magát. A támadók közül valaki azt is kiabálta, hogy "megdöglesz, mindenkit agyonverek" - vallotta a tanú.

A "fehér pólós" egy a verekedésbe be sem avatkozó vendéget is többször pofon vágott, s őt is megfenyegette, amikor meglátta, hogy telefonálni akar - mondta Samu Zsolt, megjegyezve, hogy ekkor eltette ugyan a telefont, viszont kiment a pultból, s pillanatok múlva máshonnét felhívta a rendőrséget.

A tanú a Patrióta lokál előtti utcai verekedést nem látta; mire a diszkóból felért, már csak azt tapasztalta, hogy az utcán pánikhangulat van, s Marian Cozma mozdulatlanul fekszik a betonon, a szíve tájékán pedig - a pólója fel volt húzva - egy szúrás nyoma látható.

A bíróság pénteken Samu Zsolton kívül még négy tanút hallgatott meg, de ők is csak a diszkóbeli verekedésről tudtak beszámolni, az utcán történteket - Cozma újbóli megtámadását és meggyilkolását - egyikük sem látta.

Az emberölés tárgyalását 2011. január 10-én folytatja a bíróság.

Marian Cozmát, az MKB Veszprém és a román kézilabda-válogatott tagját 2009. február 8-án hajnalban gyilkolták meg a veszprémi Patrióta lokál előtt. A segítségére siető sporttársait, a szerb Zarko Sesumot és a horvát Ivan Pesicet életveszélyesen megsebesítették. Az emberölés ügyében hét ember ellen emeltek vádat.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!