Rendőrségi

2011.04.14. 14:57

Cozma-ügy: Marian Cozmát igyekeztek elrángatni a helyszínről

A veszprémi Patrióta lokál előtti utcában Marian Cozmát néhányan igyekeztek elrángatni a helyszínről 2009. február 8-án hajnalban; ezt Iváncsik Ádám tanú vallotta csütörtökön a Veszprém Megyei Bíróságon a Cozma-ügy tárgyalásán.

MTI

A Veszprémben kézilabdázó Iváncsik testvérek (Gergő és Tamás) öccse - aki szintén kézilabdázó, de nem Veszprémben - ugyancsak a Patriótában tartózkodott azon az éjszakán, s éppen akkor ment fel telefonálni az alagsori diszkóból, amikor többen kitódultak az utcára. A tanú - mint a nyomozati vallomásában szerepel, amelyet a bíró ismertetett - a Patriótával szomszédos ír söröző teraszán állt és telefonált, amikor látta, hogy az utcára kiérkező Marian Cozmát többen igyekeznek elrángatni a helyszínről.

A tanú látta azt is, hogy Cozmának szakadt volt a pólója, sérülést viszont nem vett észre rajta. Mint mondta, körülbelül hat-hét méternyire volt tőle a román sportoló. Az utcán kitört verekedést azonban már nem látta, mert a bátyja, Iváncsik Gergő hívta telefonon, és arra kérte, menjen minél messzebb, illetve hívjon taxit, és távozzon.

A tanú nyomozati vallomása szerint ekkor Ivan Lapcsevics veszprémi kézilabdázóval elment a helyszínről, de azt még látta, hogy "öt-tíz roma férfi kerget valakit". Iváncsik Ádám és Ivan Lapcsevics nem sokkal később mégis visszatért a helyszínre, de akkor már egy mentőautót láttak ott, és a földön fekvő Marian Cozmát igyekeztek újraéleszteni - vallotta Iváncsik Ádám.

Beszámolt arról is, hogy Marian Cozma a diszkóban "teljesen normálisan, jókedvűen" szórakozott, viszont "a lokálba beözönlő cigány férfiak már a bejáratnál kilökdöstek egy fiatalembert az utcára". A kézilabdázó az esetnek azért volt szemtanúja, mert telefonálni akart, s az alagsorból éppen akkor ment fel az utcára.

Raffael Sándor elsőrendű vádlott Iváncsik Ádám vallomásra azt a megjegyzést tette: "erős a gyanúja", hogy a tanú részt vett az utcai verekedésben egy nála "erősebb testalkatú sráccal együtt". Raffael emlékezete szerint Iváncsik Ádám sötét, galléros ingben volt. (Az elsőrendű vádlott a közelmúltban ugyanis  úgy vallott, hogy őt az utcán nyolcan-tízen támadták meg, s félelmében és védekezésül szúrt meg a késével egy eléje "berobbanó" alakot, aki "lehetett Marian Cozma".)

Iváncsik Ádám közölte: fekete pulóverben volt azon az éjszakán, s nem is látta az utcai verekedést, mert Ivan Lapcseviccsel előtte távoztak a helyszínről.    

A tanácsvezető bíró csütörtökön ismertette Iváncsik Gergőnek, az MKB Veszprém kézilabdázójának írásban tett vallomását, amely szerint "a tanú észlelte a Patriótába beözönlő cigányokat", s neki egy srác odaszólt, hogy menjenek el innen, mert balhé várható. A kézilabdázó a bárpult közelében egy sarokban állt, s mivel sokan voltak előtte, csak annyit látott a diszkóban kirobbanó verekedésből, hogy Marian Cozmát többen támadják - székkel is ütik -, illetőleg üvegek csörömpölését hallotta. Látta azt is, hogy Marian Cozma menekül ki a diszkóból, de mire a tömeg után ő is föl tudott menni a lépcsőn, egy szembe jövő lány már azt mondta neki, hogy Cozmát kint szíven szúrták.

A bíróság pénteken a bűnügy különböző iratait ismerteti; az újabb tárgyalási napot május 2-ra tűzte ki.

Marian Cozmát, az MKB Veszprém és a román kézilabda-válogatott tagját 2009. február 8-án hajnalban gyilkolták meg a veszprémi Patrióta lokál előtt. A segítségére siető sporttársait, a szerb Zarko Sesumot és a horvát Ivan Pesicet életveszélyesen megsebesítették. Az emberölés ügyében hét ember ellen emeltek vádat.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!