Rendőrségi

2010.10.05. 21:12

Durva eszközökkel szálltak be a romák a svájci szexiparba

Akár 16 évig terjedő börtönbüntetésre is számíthatnak annak az emberkereskedelemmel foglalkozó magyar bűnbandának a tagjai, akiket még júniusban vettek őrizetbe, és addig ellenőrzésük alatt tartották a zürichi prostituált-piacot.

MTI

Ügyükben december 1-jén születik meg a bírósági ítélet. A svájci rendőrség - emberkereskedelem ügyében folytatott nyomozás keretében - még júniusban vett őrizetbe 14 személyt, akik közül 13 magyar állampolgár. A vizsgálat során a banda több - többségében magyar - áldozatát is kihallgattak, akiknek a vallomásából kiderült: erőszakos módszerekkel kényszerítették őket prostitúcióra, és mindvégig brutális bánásmódban volt részük - egyebek mellett veréssel bírták rá őket az abortuszra, gyakran pedig cigarettával égették meg őket. A leggyakrabban az elrettentést alkalmazták a futtatók: a "miheztartás végett" egyetlen nőt kínoztak meg társai előtt.

Silvia Steiner, az ügy felgöngyölítésével megbízott ügyész a swissinfo.ch internetes hírportálnak adott, kedden közölt interjúban elmondta, hogy a nők áruba bocsátásával foglalkozó őrizetbe vett maffiózók magyar romák, akik a "legsötétebb nyomorból" érkeztek Zürichbe. A prostituáltak ugyanebből a társadalmi rétegből valók, és a gyors pénzkeresés reményében indultak Svájcba. Az alpesi ország több szempontból is vonzó: egyrészt könnyen megközelíthető Kelet-Európából, gazdag és legális a prostitúció. Az ügyésznő elmondta, hogy nagy segítséget jelent a magyar rendőrség munkája a nyomozás során, mivel szükség van a vallomást tett prostituáltak otthon maradt családjának védelmére. 

Steiner elsősorban a nyugat- és kelet-európai országok közötti jövedelemkülönbséget tartja a prostitúció motorjának, és szerinte amíg ez nem változik, a szexipar virágzása sem hagy alább. Az ügyésznő hangsúlyozta, hogy amint megnyerik a magyar maffia elleni harcot, megkezdik a moldvai, majd a csecsen bűnbandákkal való leszámolást.

A svájci rendőrség birtokában lévő adatokból kiderül, hogy Zürichben jelenleg 3778 prostituáltat tartanak nyilván, akiknek több mint 10 százaléka magyar állampolgár. A Szövetségi Rendőrségi Hivatal közleménye szerint az alpesi országban összesen 14 ezer utcalány dolgozik, több mint a fele illegálisan. 

A KSMM, az emberkereskedelem visszaszorításáért küzdő svájci szervezet, korábban beszámolt arról, hogy a Svájcban tevékenykedő 17 és 25 év közötti prostituáltak nagy része Magyarország mellett Romániából, Bulgáriából, Brazíliából, a Dominikai Köztársaságból, Thaiföldről, Nigériából, és Kamerunból származik.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!