Rendőrségi

2011.11.10. 14:42

Életfogytiglan a móri bankrablás vádlottjának

A Legfelsőbb Bíróság (LB) csütörtökön elutasította a nyolc halálos áldozatot követelő móri bankrablás ügyében Weiszdorn Róbert felülvizsgálati kérelmét, és hatályában fenntartotta a korábban jogerősen kiszabott életfogytiglani szabadságvesztést.

MTI

A Fővárosi Ítélőtábla tavaly decemberben mondta ki jogerősen az ügy egyetlen vádlottjának bűnösségét előre kitervelten, nyereségvágyból, több emberen elkövetett emberölés miatt, ugyanis segített bűntársának a bankfiók feltérképezésében, a 2002. május 9-én elkövetett rablás idején pedig rálőtt a biztonsági őrre, majd a pénzintézet ajtajához állva elküldte az érkező ügyfeleket.
   
Az LB által csütörtökön hatályában fenntartott jogerős ítélet szerint Weiszdorn leghamarabb 40 év után helyezhető feltételesen szabadlábra az életfogytiglanból, akkor 70 évesnél is idősebb lesz.
   
Weiszdorn ügyvédje az LB előtt folyó felülvizsgálati eljárásban a jogerős ítélet hatályon kívül helyezését és új eljárást kért, arra hivatkozva, hogy a korábban eljáró bíróságok megsértették indoklási kötelezettségüket, másodlagosan pedig enyhítést indítványozott, miután álláspontja szerint Weiszdorn esetében csupán a rablás és a halált okozó testi sértés, legfeljebb nyereségvágyból elkövetett emberölés állapítható meg, de az előre kiterveltség, illetve a több ember sérelmére elkövetett emberölés, mint minősítő körülmény nem. A védő vitatta, hogy Weiszdorn Róbert eleve úgy ment a bankfiókba, hogy akár az ott tartózkodók élete árán is pénzt szerez. Hangsúlyozta: Weiszdorn egyedül a biztonsági őrre adott le lövést, és azt sem létfontosságú szervre célozva, holott megtehette volna. Így viszont lényegesen enyhíteni kellene büntetését.
   
A vádhatóság képviselője ezzel szemben a jogerős ítélet hatályban tartását, és a védői indítvány elutasítását indítványozta.
   
Az LB csütörtökön elutasította a felülvizsgálati indítványt, és hatályában fenntartotta a jogerős ítéletet.
   
Weiszdorn társa, Nagy László 2007 nyarán az előzetes letartóztatásban öngyilkos lett, Kaiser Edéről és Hajdú Lászlóról pedig - akik ellen sok évig folyt büntetőeljárás a móri ügy miatt - kiderült, hogy mégsem követték el a bankrablást.
   
A móri bankrablás ügyében 2004 decemberében még Kaiser Edét mondta ki bűnösnek a Fővárosi Bíróság, majd egy évvel később jogerősen a Fővárosi Ítélőtábla. Kaiser Ede már két és fél éve jogerősen kiszabott tényleges életfogytiglani szabadságvesztését töltötte, amikor 2008 áprilisában perújítást rendeltek el. A nyomozók ugyanis az újabb bizonyítékok alapján kiderítették, hogy mégsem Kaiser és Hajdú, hanem Weiszdorn Róbert és Nagy László követte el a móri bankrablást.
   
Kaiser Edét idén januárban ítélte jogerősen 16 éves szabadságvesztésre a Fővárosi Ítélőtábla rablások és más bűncselekmények miatt, de egyúttal kimondta jogerősen azt is, hogy nem róható a terhére a nyolc halálos áldozatot követelő móri bankrablás, azt mások követték el.
   
A móri ügyben ugyancsak megvádolt Hajdú Lászlóról - aki időközben nevet változtatott - ugyancsak idén januárban mondta ki jogerősen a Fővárosi Ítélőtábla, hogy nincs köze a móri bankrabláshoz, más erőszakos bűncselekmények miatt azonban 15 évet kapott.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!