Rendőrségi

2012.02.10. 13:42

Életfogytiglant kapott a battonyai rém

Nem jogerősen életfogytig tartó fegyházbüntetésre ítélte az első fokon eljáró Gyulai Törvényszék pénteken a "battonyai rémként" elhíresült Tóth Istvánt, aki a vád szerint szabadulása után nem sokkal, 2010 nyarán megerőszakolt, majd megölt egy nőt, röviddel később pedig egy másik nővel is erőszakoskodott, de azt a bűncselekményt megakadályozták.

MTI

A törvényszék a bizonyítékok, a vádlott vallomása és a tanúk kihallgatása alapján megállapította, hogy a júliusban megölt áldozat halála a vádlott bántalmazása miatt következett be, ezért ítéletében nem vette figyelembe Tóth István vallomását, miszerint a szexuális esemény idején alakult ki benne az erőszakos tettvágy, és véletlen baleset történt.

A Mázor Róbert vezette bírói tanács a 2010 augusztusában elkövetett újabb erőszakosságot is szándékos, előre eltervelt, aljas indokból elkövetett cselekményként értékelte.

A törvényszék Tóth Istvánt valamennyi vádpontban bűnösnek találta, és súlyosító körülményként vette figyelembe, hogy 1995-ben szintén szexuális erőszak és gyilkosság miatt ült börtönbe, akkori tettéért 15 évet kapott. Jó magatartása miatt tizenegy év után, 2006-ban négy évre feltételes szabadlábra helyezték, ami 2010-ben járt le. Ezt követően követte el a hasonló bűncselekményeket.

A bírói tanács a vádlottat emberölés, illetve emberölés előkészületének bűntette, erőszakos közösülés kísérlete és különös visszaeső bűnözői magatartása miatt ítélte életfogytig tartó fegyházbüntetésre, szabadlábra helyezését élete végéig megtiltotta.

Az ítéletet az ügyész tudomásul vette, a vádlott és védője fellebbez, így az ítélet nem jogerős. A fellebbezés bejelentését követően az ügyész a vádlott előzetes fogva tartásának meghosszabbítását kérte a másodfokú eljárás befejezéséig.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!