Rendőrségi

2010.08.06. 12:52

Félmilliárd forint értékben hamisított sportcipőket foglaltak le Rajkánál

Több mint félmilliárd forint értékben 26 ezer pár hamisított márkajelzésű sportcipőt találtak a vámosok két lett kamion csütörtöki ellenőrzésekor a rajkai határátkelő közelében - közölte a vám- és pénzügyőrség országos parancsnokhelyettese pénteken az átkelőhely konténervizsgálójánál tartott sajtótájékoztatón.

MTI

Szabó Zsolt ezredes elmondta: az okmányokban ezer pár cipőt tüntettek fel, a szállítmányok Lettországból Olaszországba tartottak a dokumentumok szerint; az 522 millió forint értékű áru címkéjén a gyártás helyszíneként Vietnam szerepel. A cipők az előzetes szakértői vélemény alapján a vásárlók megtévesztésére alkalmas hamisítványok.

A sofőrök szerepének tisztázása, a meghallgatások jelenleg zajlanak Magyarországon. A kamionvezetők szabadlábon vannak.

A mostani eset országosan is az eddigi egyik legjelentősebb ilyen jellegű felderítés az idén – közölte az országos parancsnokhelyettes.

 A nagy értékű áru sorsával kapcsolatban Szabó Zsolt kitért arra: jogszabály-módosítással szeretnék elérni, hogy a hamisított árukat azonnal meg lehessen semmisíteni, ne kelljen várni az eljárás végéig, s hosszú ideig raktárban tárolni a hamis termékeket.

Sipos Jenő ezredes, a vám- és pénzügyőrség szóvivője kérdésre válaszolva hozzátette: nem biztos, hogy a Rajkán talált hamisítványokat megsemmisítik, a további intézkedésekről ez ügyben később születik majd döntés.

Tóth Attila, a Nike Magyarország ügyvezető igazgatója elképzelhetőnek tartja, hogy a hamis cipőket bezúzzák, majd a zúzalékot sportpályák alapozásához használják fel. Rámutatott arra: vannak olyan jegyek - például a csomagolás, a cipő kidolgozása, a talpkiképzés, a címke rejtett kódjai -, amelyek első látásra elárulják, hogy hamis vagy eredeti a termék.

A vám- és pénzügyőrség tavaly 1129 esetben derített fel áruhamisítással kapcsolatos bűncselekményt, a lefoglalt hamis áruk értéke meghaladta a 3,2 milliárd forintot. Ez év első felében pedig 337 esetben több mint 2 milliárd forint értékű hamis terméket foglaltak le a vámosok.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!