Rendőrségi

2009.09.30. 14:38

Gyújtogatás egy buszgarázsban- 34 busz kiégett

Párizs - Gyújtogatás okozta azt a tüzet a franciaországi Lyon egyik buszgarázsában, amelynek során szerdára virradóra 34 busz kiégett - közölte a helyi ügyészség.

MTI

A tűz hajnali fél háromkor egy, az épületre dobott Molotov-koktéltól ütött ki a 2500 négyzetméter alapterületű garázsban, amelynek nagyobb része teljesen leégett. Az épületben lévő buszok fele kiégett, valamint négy másik járműben is károk keletkeztek. Személyi sérülés nem történt, de az anyagi kár az első becslések szerint 12 millió euró.

Lyonban szeptember 24-e óta sztrájk bénítja a tömegközlekedést. A közlekedési dolgozók a kollektív szerződés tervezett módosítása ellen tiltakoznak.

A helyzet kedden este vált különösen feszültté, miután a vezetőséggel folytatott újabb tárgyalások kudarcát követően
24 tiltakozó elbarikádozta magát a lyoni tömegközlekedést működtető Keolis nevű vállalat székházában.   
   
Lyon polgármestere szerint a gyújtogatás "nem lehet teljesen véletlen" a tömegközeledési sztrájk közepén. Gérard Collomb a France Info hírrádióban úgy vélte, hogy a tűz összefüggésbe hozható a "közlekedési vállalatnál uralkodó légkörrel" és "az utasok elkeseredettségével". A polgármester a tárgyalások folytatására szólította fel a feleket.
   
A Keolis igazgatója viszont nem kívánta a gyújtogatást összefüggésbe hozni a szociális feszültséggel. "A rendőrség dolga megtalálni a bűnösöket, nem kívánok vádaskodni. Arra kérem a dolgozókat, hogy a munka felvételével fejezzék ki, hogy elítélnek minden ilyen jellegű cselekményt" - hangsúlyozta Bernard Tabary.     
   
Dominique Bussereau közlekedési államtitkár közleményben fejezte ki felháborodását a "különösen súlyos esemény"  miatt, amely hosszú távra megnehezíti Lyon és környéke közösségi közlekedésének működtetését. A felgyújtott garázsból induló buszok nyolc helyi vonalon közlekednek, s napi 50 ezer embert szállítanak.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!