Rendőrségi

2012.03.27. 11:17

Házkutatást tartanak Torockainál

Kényszerítés bűntett kísérlete miatt előállította és gyanúsítottként hallgatta ki Toroczkai Lászlót, a Hatvannégy Vármegye Ifjúsági Mozgalom (HVIM) elnökét, a Jobbik Csongrád megyei önkormányzati képviselőjét kedden a rendőrség a fővárosi Bank Centernél március 15-én történtekkel kapcsolatban.

MTI

Március 15-én kora este a HVIM vezetője több mint száz társával bement az V. kerületi Bank Centerbe, ahol petíciót akartak átadni a Nemzetközi Valutaalap (IMF) képviselőjének. Az épületben vitatkoztak a portaszolgálattal, miután azt a választ kapták, hogy a nemzeti ünnepen üres az épület, majd többen a futballmeccsekről ismert pirotechnikai fáklyákat égettek, és távoztak az épületből. Ezután átvonultak a Szabadság térre, a volt MTV-székházhoz, ahol Toroczkai László beszédében azt mondta: "a világon egyedülálló és példátlan módon megalázták" az IMF-et.

A Budapesti Rendőr-főkapitányság (BRFK) sajtóosztálya kedden az MTI-vel azt közölte: a BRFK szervezett bűnözés elleni főosztálya kedd délelőtt Szegeden elfogta és előállította T. Lászlót, akit kényszerítés bűntett kísérlete elkövetésének megalapozott gyanúja miatt hallgattak ki, elszámoltatása folyamatban van.

Tóth László, a jobbikos politikus édesapja az MTI-nek még délelőtt telefonon megerősítette, a fia szegedi otthonában házkutatást tart a rendőrség, de arról, hogy miért, a "rendőrség szűkszavúságára" hivatkozva nem tudott felvilágosítást adni.

A BRFK még múlt hétfőn arról tájékoztatta az MTI-t, hogy tíz embert azonosított a rendőrség azok közül, akik március 15-én a budapesti Bank Center épületébe behatolva pirotechnikai eszközöket hoztak működésbe, velük szemben várhatóan eljárás indul.

A rendőrség gyülekezési joggal való visszaélés miatt szabálysértési eljárást kezdeményezett a Rendszervágás elnevezéssel tartott március 15-i tüntetés szervezője ellen is, mert az Egymillióan a Magyar Sajtószabadságért (Milla) nevű civil szerveződésnek az Erzsébet híd pesti hídfője és a Városház utca között tartott ünnepi rendezvényével egyidejűleg, a Jégbüfé előtti rendezvényről "egy személy felhívására" vonultak át egy Szabadság téri épülethez, és "mivel egy ilyen vonulásos rendezvényt a törvényes határidőn belül nem jelentettek be", a szabálysértést megvalósították.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!