Rendőrségi

2011.03.15. 15:51

Katasztrófa Japánban: robbanás az atomerőműben, pánik a radioaktív sugárzás miatt, közel 3500 halott

Harmadszor is robbanás történt kedden a fukusimai atomerőműben a pénteki földrengés után. A robbanást tűz követte, az erőmű közelében jelentősen megnőtt a radioaktív sugárzás. Tokióban kitört a pánik, a külföldiek folyamatosan hagyják el a fővárost. Közben a földrengés és az azt követő szökőár halálos áldozatainak száma már közel három és félezer, közel hétezren eltűntek, de két túlélőt is találtak. Kedd este újabb, hatos erejű földrengés volt Tokiótól délnyugatra.

MTI

18:00  - A külföldiek elhagyják Tokiót, a japánoknak eszük ágában sincs

A japán fővárosban is mérhető sugárszennyezés és a háborús állapotok miatt a külföldiek elhagyják Tokiót, a japánoknak viszont eszük ágában sincs, sőt nem értik a külföldiek viselkedését - mondta kedden az MTI-nek nyilatkozva Lukács Csaba, a Magyar Nemzet helyszínen tartózkodó tudósítója.

A külföldi nagykövetségek - köztük a magyar külképviselet - tisztségviselői felszólították honfitársaikat, hogy ha tehetik, utazzanak el az országból, de legalább menjenek el Tokióból dél felé. Úgy tűnik, a külföldiek túlnyomó többsége természetesnek is veszi, hogy nem teszi ki magát semmilyen veszélynek. A repülőgép- és a vonatjáratok azonban egyelőre nem képesek elszállítani a rengeteg utazni akarót. Hatalmas zsúfoltság alakult ki a repülőtereken és a pályaudvarokon.

Mint Lukács Csaba mondta, neki is el kell utaznia Tokióból Oszakába, mert annak a légitársaságnak a pilótái, amelynek járatával utazik, nem hajlandók tokiói célállomással repülőgépet vezetni. Azok a Tokióban tartózkodó magyarok, akikkel ő találkozni akart - körülbelül 15 ember -, kedd reggel már mind úton voltak az ország déli része felé. A japán hatóságok 443 Japánban tartózkodó magyar állampolgárról tudnak - olyanokról, akik tanuló- vagy munkavállalói vízummal vannak ott -, de számuk valószínűleg sokkal több, mert aki 90 napnál kevesebb időt tölt az országban, az nem köteles jelentkezni a hatóságoknál. A magyar nagykövetség minden olyan magyarnak küldött értesítést arról, hogy tanácsos elhagynia a fővárost, akivel van valamilyen kapcsolata - mondta az újságíró. 

A japánok szemmel láthatóan nyugodtan viselik a helyzetet, és nagy állampolgári felelősségtudatról tesznek tanúbizonyságot. Ha megkérdezik tőlük, hogy el akarnak-e utazni Tokióból, nem értik a felvetést, miért és hova kellene nekik elmenni. Azt mondják, nekik be kell járniuk a munkahelyükre dolgozni. A földrengés által leginkább sújtott Szendai városában is bementek az emberek hétfőn a munkahelyükre, pedig a városban nem működött semmi.

Lukács Csaba, látván a japánok "szamurájbüszkeségét", biztos abban, hogy ha az atomerőművi munkásoknak valamikor azzal a tudattal kellene végezniük a munkájukat, hogy a biztos halál vár rájuk, akkor sem futamodnának meg, mert "ezt kéri tőlük a haza". Csak egy olyan japánról hallott ismeretségi körében, aki elutazott Tokióból, egy állapotos asszonyról, aki magzata védelmében tette meg ezt.

Az országban bevezetett takarékossági intézkedések keretében kedden Tokióban is három óra hosszat nem volt áramszolgáltatás, és ebben az időben a mobiltelefon-hálózat sem működött - mondta. Az üzletekben az emberek felvásárolták az élelmiszereket és a létszükségleti cikkeket, viszont miután már benzint sem lehet kapni, és nincs kereskedelmi szállítás, árufeltöltés sincs. Az utcák kihaltak.

Lukács Csaba a Baptista Szeretetszolgálat nemzetközi kutató- és mentőmissziójával, a Rescue 24-gyel együtt érkezett vasárnap Japánba. A mentőcsapat megérkezése után elindult a pénteki földrengés középpontjához legközelebb fekvő városba, Szendaiba. A Magyar Nemzet újságírója úgy tudja, hogy a csapat még nem készül elhagyni Japánt.



16:00  - Hatos erejű földrengés Tokiótól délnyugatra

A hétfokú japán skálán mérve hatos erejű földrengés volt Tokiótól délnyugatra kedd este.

Ez éppen az ellenkező irányba esik, mint a pénteki, pusztító erejű földrengés, amely a japán fővárostól északkeletre volt. A meteorológiai intézet most nem adott ki riasztást cunami eshetőségére. Az új rengés központja Sidzuoka prefektúrában volt. 
A földmozgás miatt a 120 kilométerre lévő Tokióban is kilengtek a magas épületek, de komolyabb károkról nem érkezett jelentés. A prefektúrában lévő két atomerőmű gyakorlatilag sértetlen maradt, és működik, akárcsak Sidzuoka város repülőtere.
Háromperces eltéréssel Tokiótól 325 kilométerre északkeletre is volt egy 6,2 fokozatú utórengés.



14:55 - 3373 halálos áldozata van a földrengésnek

Az újabb, de nem végleges hivatalos jelentés szerint bizonyítottan 3373 halálos áldozata van a Japánt pénteken megrázó földrengésnek és a nyomában pusztító cunaminak.A szigetország rendőrségének kedden nyilvánosságra hozott adatai szerint az eltűntek száma 6746, a sebesülteké pedig 1897.
    
A hatóságok aggodalmai szerint a halálos áldozatok száma meghaladhatja a 10 ezret, mivel nagyon sokan tűntek el.
Naponta újabb és újabb holttestek kerülnek elő. Az egyik leginkább sújtott Mijaga prefektúra rendőrfőnöke közölte: bizonyos abban, hogy csak ebben a kormányzóságban több mint 10 ezren haltak meg.
   
A kereső-mentő alakulatok kedden úgy vélték: négy nappal a katasztrófa bekövetkezése után egyre kevesebb az esélye annak, hogy  túlélőkre bukkanjanak. Bár némi reményt nyújt az, hogy kedden Ivate, illetve Mijaga kormányzóságban egy 70 éves nőt és egy meg nem határozott korú férfit emeltek ki élve a romok közül.

Négy nappal a hatalmas földrengés és a szökőár után egy férfit is élve találtak a mentők egy ház romjai alatt. Korát nem közölték. Nem sokkal korábban jelentették be, hogy egy életben maradt hetvenéves asszonyra bukkantak a házában, amelyet elsodort a cunami, de épen maradt. Az asszonyra Ocucsi városban találtak rá Ivate prefektúrában, a férfira pedig Isimaki városban, Mijagi prefektúrában.

Katasztrófa Japánban: minden magyarral fölvették a kapcsolatot - Részletek itt!









OLDALTÖRÉS: A természetesnél nagyobb a radioaktivitás szintje








14:50 - Visszaesett a radioaktivitás szintje a Fukusima-1-ben

Visszaesett a légköri radioaktivitás szintje kedden a Fukusima-1 atomerőműnél, amelynek reaktorai szerencsétlenségek sorozatát szenvedték el a pénteki földrengés óta - közölte sajtóértekezletén a tokiói kormány szóvivője.








14:50 - Visszaesett a radioaktivitás szintje a Fukusima-1-ben

Visszaesett a légköri radioaktivitás szintje kedden a Fukusima-1 atomerőműnél, amelynek reaktorai szerencsétlenségek sorozatát szenvedték el a pénteki földrengés óta - közölte sajtóértekezletén a tokiói kormány szóvivője.








14:50 - Visszaesett a radioaktivitás szintje a Fukusima-1-ben

Visszaesett a légköri radioaktivitás szintje kedden a Fukusima-1 atomerőműnél, amelynek reaktorai szerencsétlenségek sorozatát szenvedték el a pénteki földrengés óta - közölte sajtóértekezletén a tokiói kormány szóvivője.

Az egészségre potenciálisan ártalmas szintű sugárzást mértek reggel az erőműnél, miután történt ott két robbanás, és kigyulladt egy kiégett fűtőelemeket tartalmazó víztartály.
Edano Jukijo szóvivő elmondta: ez a gyors változás arra utal, hogy a 3. reaktorban történt robbanás okozta a sugárzási szint megemelkedését, és nem arról van szó, hogy folyamatosan áramlana ki a szennyeződés a környezetbe.

A radioaktivitás csökkenését a Nemzetközi Atomenergia-ügynökség is megerősítette. A szervezet arról számolt be, hogy kedden, greenwichi idő szerint 0 órakor 11,9 millisievert (mSv) volt a sugárzás szintje a Fukusima atomerőmű kapujánál, s ez hat óra alatt 0,8 mSv-re csökkent. A mértékegységgel azt mérik, hogy egy embert mennyi sugárzás ér. Akinek a szövetei évi 100 mSv-nél több sugárzást nyelnek el, annál rák alakulhat ki. Normális körülmények között egy embert évente 2-3 mSv sugárzás ér.

Japán a nap folyamán arról értesítette az ügynökséget, hogy a Fukusima erőműből radioaktív gőzt engedtek ki, s az erőmű 3. és 4. blokkja között óránként 400 mSv volt a sugárzás, ami hússzorosa annak, ami egy év alatt egyes nukleáris iparban dolgozókat és uránbányászokat ér.
"Ez magas érték, de egy bizonyos helyhez és egy bizonyos időponthoz kötődik" - fogalmazott közleményében a Nemzetközi Atomenergia-ügynökség.



14: 00  - OECD: súlyos a helyzet a Fukusima-1 atomerőműben


"Őszintén szólva súlyos a helyzet" a japáni Fukusima-1 atomerőműben, miután a földrengés óta szerencsétlenségek sorozata történt ott, és radioaktív szennyeződés került a légkörbe - jelentette ki kedden a Gazdasági Együttműködési és Fejlesztési Szervezet (OECD) atomenergia-ügyi ügynökségének igazgatója.

"Csak remélni lehet, hogy a helyzet szerencsésen alakul, de őszintén szólva most súlyos. A legfrissebb hírek szerint a 2. reaktornál olyan problémák vannak, amelyeket nem ismertünk eléggé, és amelyek repedést okozhattak, lehetővé téve sugárszennyeződés kijutását" - mondta Luis Echavarri egy spanyol rádióban.

Egy atombiztonsági tisztségviselő a japán gazdasági minisztériumból közölte: elképzelhető, hogy forrásban van annak a tartálynak a vize, amelyben kiégett üzemanyagrudakat tárolnak, és kedden már egyszer meggyulladt, de a tüzet eloltották. Ha a víz elpárolog, akkor szárazra kerülnek a rudak, és esetleg már nem lehet őket visszahűteni, beindulhat bennük a nukleáris reakció. Nisijama Hidehiko nem volt hajlandó arról beszélni, hogy ez hova vezethet, csak annyit mondott, az üzemeltető, a TEPCO cég minden tőle telhetőt megtesz a rudak felmelegedésének megakadályozására.

A keddi két robbanás után nyolc órával az ENSZ meteorológiai szervezete közölte, hogy szerencsére egyelőre nyugati szél fúj a térségben, és a Csendes-óceán fölött szétoszlatja a szennyeződés alkotta felhőket. "Minden meteorológiai körülmény szerencsésen alakul, a szennyeződés nem Japán belseje, és nem is bármely más ország felé tart" - mondta genfi sajtóértekezletén Maryam Golnaraghi, a Meteorológiai Világszervezet szóvivője.

Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) szóvivője, Gregory Hartl pedig azt mondta Genfben: a japán hatóságok megteszik a megfelelő intézkedéseket a lakosság védelmében a radioaktív szennyeződés ellen. Japán egyelőre nem kérte a WHO segítségét, de annak szakemberei készen állnak arra, hogy szükség esetén oda utazzanak.

Közben Japánban közölték, hogy a Tokiótól száz kilométerrel északra lévő Maebasi városban a sugárzási szint elérte a természetes tízszeresét. Tokióban viszont továbbra is minimális a növekedés.

Az amerikai hadsereg közölte, hogy a kedvező meteorológiai viszonyok miatt visszarendelte Japánhoz közel a Ronald Reagan repülőgép-hordozót, amelyet egy nappal korábban utasított arra, hogy a sugárveszély miatt hagyja el a térséget. A repülőgép-hordozóval együtt a haditengerészet több más hajója is megközelítette a szigetországot.



Kínaiakat menekítenek ki Japánból

Kínában nem nőtt a sugárzás, Japánban viszont a legsúlyosabban érintett térségből evakuálják a kínai állampolgárokat - derül ki a kínai hatóságok keddi nyilatkozataiból.
A tokiói kínai nagykövetség honlapjának sürgős közleménye szerint megkezdték a kínaiak kimenekítését; a felhívásban a lépést a helyzet komolyságával és a bizonytalansággal indokolják; a honfitársaktól nyugalmat, az utasítások betartását és együttműködést kérnek.
A kínai környezetvédelmi tárca arról biztosította a közvéleményt, hogy szoros figyelemmel kíséri a fukusimai atomerőműnél bekövetkezett baleset fejleményeit, megerősítette a sugárzás mérését, és ígérete szerint ezekről folyamatosan frissített tájékoztatást fog adni.


8: 30 - A szokásosnál magasabb a sugárzás szint Tokióban, de az egészségre nem ártalmas

 Tokió - A szokásosnál magasabb sugárzási szintet mértek kedden helyi idő szerint kora délután a japán fővárosban, de az eltérés mértéke rendkívül alacsony - közölte a tokiói önkormányzat.
A jelenlegi sugárzás nem káros az emberi egészségre - hangsúlyozta a hivatal.
A radioaktív sugárzást azután kezdték el sűrűbben mérni Tokióban, hogy a japán fővárostól 250 kilométernyire északra, a Fukusima atomerőműben robbanás történt, és tűz ütött ki, amelynek következtében radioaktív szivárgás lépett föl. Emiatt megnőtt a sugárzó anyagok koncentrációja, és a szél déli irányba sodorta a radioaktív részecskéket.
Hivatalos közlés szerint időközben eloltották a négyes reaktorban keletkezett tüzet.
A nukleáris erőműben azután jelentkeztek súlyos rendellenességek, hogy pénteken nagy erejű földrengés rázta meg Japán északkeleti partvidékét, majd a földmozgást követően szökőár pusztított. A természeti csapás a még nem végleges hivatalos adatok szerint is több ezer halálos áldozatot követelt.

A természetesnél nagyobb sugárzás pánikot kelt Tokióban

A természetesnél nagyobb radioaktív sugárzásról szóló hírek pánikot keltettek kedden a japán fővárosban. Tokióban folytatódik a létszükségleti cikkek felvásárlása az üzletekben, sokan pedig elutaznak Tokióból.

Több külföldi nagykövetség is felszólította alkalmazottait és a Japánban tartózkodó állampolgárait, hogy hagyják el a sugárfertőzött országrészeket, ami leginkább azt jelenti, hogy Tokióból ideiglenesen utazzanak vidékre.
Mindazonáltal a japán fogyasztásügyi miniszter sajtóértekezletén felszólította a lakosságot, hogy ne vásároljanak föl mindent a boltokban, mert ezzel akadályozzák a megfelelő mennyiségű létszükségleti cikk eljuttatását azoknak, akik a földrengésben és a szökőárban földönfutóvá váltak, vagy akiket a sugárzási szint megemelkedése miatt el kellett költöztetni otthonukból.

A Fukusima közvetlen körzetéből már evakuálták az embereket:  

OLDALTÖRÉS: Orosz szakértők a Fukusima atomerőmű helyzetéről








Orosz szakértők a Fukusima atomerőmű helyzetéről

Az orosz szakértők szerint "az események bármilyen alakulása esetén sem várható jelentős nukleáris kiszóródás", jelenleg kizártnak tekintik, hogy sugárveszély érje az orosz Távol-Keletet, de úgy látják, a japán fél nem teljes körű információkat ad a Fukusima erőműben történtekről.

A Roszatom szakértői a Komszomolszakaja Pravda című lapnak hétfőn úgy magyarázták a helyzetet, hogy a földrengés és a cunami miatt kimaradt az áramellátás és emiatt leállt az erőmű hűtő rendszere. Ettől a reaktort körülvevő zárt térben nagy mennyiségű pára kondenzálódott, és a nyomás csökkentése érdekében az üzemeltetők e pára kiengedése mellett döntöttek. A nyomás csökkent is, de a kiengedett párában radioaktív részecskék is vannak, s ettől megnőtt a nukleáris sugárzás az erőmű területén. Orosz feltételezések szerint az áramkimaradás miatt a műszerek sem működnek megfelelően, s az erőműben dolgozók nem vették észre idejében, hogy a hűtővíz szintje a minimális megengedhető szint alá csökkent. Ettől túlmelegedett a reaktor és nagy mennyiségű hidrogén keletkezett, amely immár az épületben gyülemlett fel, és ez vezetett a robbanáshoz. A reaktor, benne a fűtőrudakkal épségben maradt, csupán az erőmű épülete semmisült meg. Hozzátették, hogy az eddig a légkörbe került nukleáris részecskék osztódási ideje igen rövid, percekben és órákban mérhető. 
A Kommerszant című lapnak más orosz szakértők szintén állították, hogy a reaktortömbök épségben vannak. Alekszandr Loksin, a Roszatom elnök-helyettese, a japán helyzet megfigyelésére létrehozott bizottság elnöke. Hangsúlyozta azonban, hogy a Japánból érkező információk "ellentmondásosak és hiányosak". Ennek ellenére Loksin is azt állította, hogy a fűtőrudak az ép reaktorokban vannak, a légkörbe gáz halmazállapotú hasadási termékek kerülnek, és "a Roszatom számításai szerint az események bármilyen alakulása esetén is a nukleáris anyagok alapvető része az erőműben marad, jelentős kiszóródás nem várható". 
Vlagyimir Kuznyecov, a Roszatom tudósa kedden kifejtette: a Japánból érkező információk nem teljesek, a japán hatóságok vagy rejtegetnek valamit, vagy maguk sem rendelkeznek teljes körű információval. 
Kedden szakértők és politikusok egybehangzóan állították, hogy a sugárveszély semmiképpen nem ér el orosz területeket. Roman Vildfand, a Központi Meteorológiai Intézet igazgatója is elmondta, hogy a következő napokban a szélirány is ez ellen hat.
Hivatalos közlés szerint országszerte jelentősen megnövelték a sugárzási szintet mérő állomások számát, s ezek egyelőre sehol nem jelzik a sugárzás mértékének emelkedését. 
Az orosz Távol-Keleten megnőtt ugyan a kereslet a jódra és a sugárzásmérőkre, de Oroszország egyetlen jódgyártója egyelőre nem tervezi a termelés növelését. 
Az Oroszországhoz tartozó Kuril-szigeteken a helyőrségek hivatalos közlés szerint készen állnak az evakuálásra, de egyelőre nem kaptak ilyen parancsot - jelentette az Interfax hírügynökség. 
Vlagyimir Putyin kormányfő megbízta az illetékes főhatóságokat, hogy vizsgálják meg az orosz atomerőművek állapotát, de kijelentette, hogy az erőművek építésére vonatkozó terveket nem vizsgálják felül. Ugyanakkor felszólította az illetékeseket a távol-keleti szénhidrogén-lelőhelyek feltárásának és kitermelésének gyorsítására azzal, hogy a kieső japán kapacitások miatt a szigetországnak több nyersanyagra lesz szüksége. 
Az orosz rendkívüli helyzetek minisztériuma, amely már közel százfőnyi mentőegységet és atomfizikust küldött Japánba, két kórházrepülőgépet tart készenlétben, amelyek bármikor elindulhatnak.








Orosz szakértők a Fukusima atomerőmű helyzetéről

Az orosz szakértők szerint "az események bármilyen alakulása esetén sem várható jelentős nukleáris kiszóródás", jelenleg kizártnak tekintik, hogy sugárveszély érje az orosz Távol-Keletet, de úgy látják, a japán fél nem teljes körű információkat ad a Fukusima erőműben történtekről.

A Roszatom szakértői a Komszomolszakaja Pravda című lapnak hétfőn úgy magyarázták a helyzetet, hogy a földrengés és a cunami miatt kimaradt az áramellátás és emiatt leállt az erőmű hűtő rendszere. Ettől a reaktort körülvevő zárt térben nagy mennyiségű pára kondenzálódott, és a nyomás csökkentése érdekében az üzemeltetők e pára kiengedése mellett döntöttek. A nyomás csökkent is, de a kiengedett párában radioaktív részecskék is vannak, s ettől megnőtt a nukleáris sugárzás az erőmű területén. Orosz feltételezések szerint az áramkimaradás miatt a műszerek sem működnek megfelelően, s az erőműben dolgozók nem vették észre idejében, hogy a hűtővíz szintje a minimális megengedhető szint alá csökkent. Ettől túlmelegedett a reaktor és nagy mennyiségű hidrogén keletkezett, amely immár az épületben gyülemlett fel, és ez vezetett a robbanáshoz. A reaktor, benne a fűtőrudakkal épségben maradt, csupán az erőmű épülete semmisült meg. Hozzátették, hogy az eddig a légkörbe került nukleáris részecskék osztódási ideje igen rövid, percekben és órákban mérhető. 
A Kommerszant című lapnak más orosz szakértők szintén állították, hogy a reaktortömbök épségben vannak. Alekszandr Loksin, a Roszatom elnök-helyettese, a japán helyzet megfigyelésére létrehozott bizottság elnöke. Hangsúlyozta azonban, hogy a Japánból érkező információk "ellentmondásosak és hiányosak". Ennek ellenére Loksin is azt állította, hogy a fűtőrudak az ép reaktorokban vannak, a légkörbe gáz halmazállapotú hasadási termékek kerülnek, és "a Roszatom számításai szerint az események bármilyen alakulása esetén is a nukleáris anyagok alapvető része az erőműben marad, jelentős kiszóródás nem várható". 
Vlagyimir Kuznyecov, a Roszatom tudósa kedden kifejtette: a Japánból érkező információk nem teljesek, a japán hatóságok vagy rejtegetnek valamit, vagy maguk sem rendelkeznek teljes körű információval. 
Kedden szakértők és politikusok egybehangzóan állították, hogy a sugárveszély semmiképpen nem ér el orosz területeket. Roman Vildfand, a Központi Meteorológiai Intézet igazgatója is elmondta, hogy a következő napokban a szélirány is ez ellen hat.
Hivatalos közlés szerint országszerte jelentősen megnövelték a sugárzási szintet mérő állomások számát, s ezek egyelőre sehol nem jelzik a sugárzás mértékének emelkedését. 
Az orosz Távol-Keleten megnőtt ugyan a kereslet a jódra és a sugárzásmérőkre, de Oroszország egyetlen jódgyártója egyelőre nem tervezi a termelés növelését. 
Az Oroszországhoz tartozó Kuril-szigeteken a helyőrségek hivatalos közlés szerint készen állnak az evakuálásra, de egyelőre nem kaptak ilyen parancsot - jelentette az Interfax hírügynökség. 
Vlagyimir Putyin kormányfő megbízta az illetékes főhatóságokat, hogy vizsgálják meg az orosz atomerőművek állapotát, de kijelentette, hogy az erőművek építésére vonatkozó terveket nem vizsgálják felül. Ugyanakkor felszólította az illetékeseket a távol-keleti szénhidrogén-lelőhelyek feltárásának és kitermelésének gyorsítására azzal, hogy a kieső japán kapacitások miatt a szigetországnak több nyersanyagra lesz szüksége. 
Az orosz rendkívüli helyzetek minisztériuma, amely már közel százfőnyi mentőegységet és atomfizikust küldött Japánba, két kórházrepülőgépet tart készenlétben, amelyek bármikor elindulhatnak.

Orosz szakértők a Fukusima atomerőmű helyzetéről

Az orosz szakértők szerint "az események bármilyen alakulása esetén sem várható jelentős nukleáris kiszóródás", jelenleg kizártnak tekintik, hogy sugárveszély érje az orosz Távol-Keletet, de úgy látják, a japán fél nem teljes körű információkat ad a Fukusima erőműben történtekről.

A Roszatom szakértői a Komszomolszakaja Pravda című lapnak hétfőn úgy magyarázták a helyzetet, hogy a földrengés és a cunami miatt kimaradt az áramellátás és emiatt leállt az erőmű hűtő rendszere. Ettől a reaktort körülvevő zárt térben nagy mennyiségű pára kondenzálódott, és a nyomás csökkentése érdekében az üzemeltetők e pára kiengedése mellett döntöttek. A nyomás csökkent is, de a kiengedett párában radioaktív részecskék is vannak, s ettől megnőtt a nukleáris sugárzás az erőmű területén. Orosz feltételezések szerint az áramkimaradás miatt a műszerek sem működnek megfelelően, s az erőműben dolgozók nem vették észre idejében, hogy a hűtővíz szintje a minimális megengedhető szint alá csökkent. Ettől túlmelegedett a reaktor és nagy mennyiségű hidrogén keletkezett, amely immár az épületben gyülemlett fel, és ez vezetett a robbanáshoz. A reaktor, benne a fűtőrudakkal épségben maradt, csupán az erőmű épülete semmisült meg. Hozzátették, hogy az eddig a légkörbe került nukleáris részecskék osztódási ideje igen rövid, percekben és órákban mérhető. 
A Kommerszant című lapnak más orosz szakértők szintén állították, hogy a reaktortömbök épségben vannak. Alekszandr Loksin, a Roszatom elnök-helyettese, a japán helyzet megfigyelésére létrehozott bizottság elnöke. Hangsúlyozta azonban, hogy a Japánból érkező információk "ellentmondásosak és hiányosak". Ennek ellenére Loksin is azt állította, hogy a fűtőrudak az ép reaktorokban vannak, a légkörbe gáz halmazállapotú hasadási termékek kerülnek, és "a Roszatom számításai szerint az események bármilyen alakulása esetén is a nukleáris anyagok alapvető része az erőműben marad, jelentős kiszóródás nem várható". 
Vlagyimir Kuznyecov, a Roszatom tudósa kedden kifejtette: a Japánból érkező információk nem teljesek, a japán hatóságok vagy rejtegetnek valamit, vagy maguk sem rendelkeznek teljes körű információval. 
Kedden szakértők és politikusok egybehangzóan állították, hogy a sugárveszély semmiképpen nem ér el orosz területeket. Roman Vildfand, a Központi Meteorológiai Intézet igazgatója is elmondta, hogy a következő napokban a szélirány is ez ellen hat.
Hivatalos közlés szerint országszerte jelentősen megnövelték a sugárzási szintet mérő állomások számát, s ezek egyelőre sehol nem jelzik a sugárzás mértékének emelkedését. 
Az orosz Távol-Keleten megnőtt ugyan a kereslet a jódra és a sugárzásmérőkre, de Oroszország egyetlen jódgyártója egyelőre nem tervezi a termelés növelését. 
Az Oroszországhoz tartozó Kuril-szigeteken a helyőrségek hivatalos közlés szerint készen állnak az evakuálásra, de egyelőre nem kaptak ilyen parancsot - jelentette az Interfax hírügynökség. 
Vlagyimir Putyin kormányfő megbízta az illetékes főhatóságokat, hogy vizsgálják meg az orosz atomerőművek állapotát, de kijelentette, hogy az erőművek építésére vonatkozó terveket nem vizsgálják felül. Ugyanakkor felszólította az illetékeseket a távol-keleti szénhidrogén-lelőhelyek feltárásának és kitermelésének gyorsítására azzal, hogy a kieső japán kapacitások miatt a szigetországnak több nyersanyagra lesz szüksége. 
Az orosz rendkívüli helyzetek minisztériuma, amely már közel százfőnyi mentőegységet és atomfizikust küldött Japánba, két kórházrepülőgépet tart készenlétben, amelyek bármikor elindulhatnak.

OLDALTÖRÉS: Tűz ütött ki az atomerőműben, nőtt a sugárzás szintje











4:50 - Tűz ütött ki az atomerőműben, nőtt a sugárzás szintje











4:50 - Tűz ütött ki az atomerőműben, nőtt a sugárzás szintje











4:50 - Tűz ütött ki az atomerőműben, nőtt a sugárzás szintje

Tűz ütött ki a japán fővárostól északra fekvő Fukusima atomerőmű egyik reaktorában, és az erőmű körzetében jelentősen megnőtt a sugárzás - jelentette be kedden tv-beszédben Kan Naoto japán kormányfő.

Hírek szerint robbanás következtében gyulladt ki a 4-es reaktor.
"Jelentős a kockázata" annak, hogy további radioaktív részecskék szabadulnak ki a reaktorokból - mondta a miniszterelnök.
Edano Jukio, a kabinet főtitkára, kormányszóvivő azt mondta, az egészségre káros a sugárzás szintje az erőműnél, és a szivárgás miatt egyre növekszik. Az erőműtől távolabb alacsonyabb a radioaktivitás - fűzte hozzá.
Kan Naoto fölszólította az atomerőmű 30 kilométeres sugarában élőket, hogy maradjanak otthon, és zárkózzanak be.
A felhívás lényegében a Fukusima-1 atomerőműtől 20 kilométernél távolabb lakókra vonatkozik, mert azt a 200 ezer embert, aki az erőmű 20 kilométeres körzetében lakik, már szombaton fölszólították, hogy hagyja el lakóhelyét. Tíz kilométeres körben evakuálták a Fukusima-2 erőmű környékét is.
   
Előzőleg, helyi idő szerint nem sokkal reggel 6 óra után robbanás következett be a Fukusima-1 kettes számú reaktorblokkjában. A detonáció következtében sugárzó anyag került a szabadba, amelyet hírek szerint déli irányba, a főváros, Tokió felé sodor a szél. A 8,5 milliós metropolis - amelynek tágabb körzetében több mint 35 millióan laknak - 250 kilométernyire délre van a Fukusima atomerőmű-komplexumtól.
   
A tokiói francia nagykövetség közlése szerint, "csekély" radioaktív tartalmú felhő tart a japán főváros felé. Aggodalomra semmi ok - közölte a képviselet, amely ugyanakkor fölszólította a Tokióban tartózkodó franciákat, hogy maradjanak otthon. A szennyezés közép-európai idő szerint a reggeli órákban érheti el a metropolist, ha addig nem változik meg a szélirány - derült ki a nagykövetség közleményéből.
   
Közben új hivatalos adatokat közöltek az atomerőmű zavarait is előidéző pénteki természeti csapás, a szigetország északkeleti partvidékét sújtó földrengés és az azt követő szökőár halálos áldozatairól. E szerint 2414-en vesztették életüket, és 3118 embert tartanak nyilván eltűntként. Becslések szerint tízezernél is több emberéletet követelhetett a természeti katasztrófa.
   
A fukusimai atomerőműnél bekövetkezett drámai fejlemények miatt az előző napi jelentős veszteségek után kedden újabb hat százalékot zuhant, és a lélektani 9 ezer pontos határ alá süllyedt a tokiói értéktőzsde Nikkei-indexe.







OLDALTÖRÉS: Újabb robbanás a Fukusima-1 atomerőműben, radioaktív anyag kerülhetett a levegőbe







2:25 - Újabb robbanás a Fukusima-1 atomerőműben, radioaktív anyag kerülhetett a levegőbe

Újabb robbanás történt kedden Japánban a Fukusima-1 atomerőműben; a detonáció következtében radioaktív anyag kerülhetett a levegőbe - közölte a szigetország kormánya.







2:25 - Újabb robbanás a Fukusima-1 atomerőműben, radioaktív anyag kerülhetett a levegőbe

Újabb robbanás történt kedden Japánban a Fukusima-1 atomerőműben; a detonáció következtében radioaktív anyag kerülhetett a levegőbe - közölte a szigetország kormánya.







2:25 - Újabb robbanás a Fukusima-1 atomerőműben, radioaktív anyag kerülhetett a levegőbe

Újabb robbanás történt kedden Japánban a Fukusima-1 atomerőműben; a detonáció következtében radioaktív anyag kerülhetett a levegőbe - közölte a szigetország kormánya.

Az egyes és a hármas reaktor után ezúttal a kettes reaktorblokkban következett be detonáció helyi idő szerint reggel hat óra után.
   
A robbanásban megrongálódott a reaktor belső védőburka is, ami azt jelenti, hogy nagy mennyiségű sugárzó anyag szivároghatott ki a szabadba.
   
A körzetben északi szél fúj; az erőműtől 150 kilométernyire délre, Ibaraki prefektúrában máris jelezték, hogy emelkedett a sugárzás szintje. Tartani lehet tőle, hogy a radioaktív részecskék eljutnak a fővárosba, Tokióba is. A metropolisban és környékén összesen 35 millióan élnek.
   
A robbanás előtt nagyjából öt órával kezdtek tengervizet pumpálni a reaktorba, hogy megakadályozzák a fűtőelemek túlhevülését. Az uránium fűtőrudakat hétfőn több mint két órán át nem borította hűtővíz, ezért megnőtt egy esetleges magolvadás veszélye. A reaktormag teljes megolvadása esetén urán és más hasadóanyagok kerülhetnek a környezetbe, ami súlyos egészségkárosodást okozhat.
   
Az atomerőművet üzemeltető tokiói Elektromos művek (Tepco) közölte, a helyzet "rossz". A tájékoztatás szerint ugyan a kettes reaktornál közvetlenül a robbanás után magasabb sugárzást mértek, de ez nem jelent veszélyt az egészségre. Ennek ellenére elrendelték a még az erőműnél lévő dolgozók egy részének "biztonságba helyezését".
   
Később közölték, a robbanás után átmenetileg a határértéket 16-szorosan meghaladó, óránként 8217 mikrosievert sugárzást mértek az erőműnél.
   
A Tokiótól 260 kilométernyire északra lévő atomerőműben a négy nappal ezelőtti nagy erejű földrengés és az azt követő szökőár miatt kimaradt az áram, ezért leállt a hűtési rendszer.

Az egyes és a hármas reaktorban szombaton, illetve hétfőn bekövetkezett robbanást egyaránt az okozta, hogy a hűtővíz szintjének csökkenésekor hidrogén szabadult fel, amely a belső acéltartály és a külső beton borítás közé jutva oxigénnel vegyült, és berobbant.










OLDALTÖRÉS: Japán - Megérkezett a Magyar Református Szeretetszolgálat segélye











Megérkezett a Magyar Református Szeretetszolgálat segélye











Megérkezett a Magyar Református Szeretetszolgálat segélye











Megérkezett a Magyar Református Szeretetszolgálat segélye

Megérkezett Tokióba a Magyar Református Szeretetszolgálat négytagú csoportja, amely hárommillió forint értékű élelmiszer-adományt vitt a katasztrófa túlélőinek - erről a csoport vezetője, Osgyán Dániel számolt be a Japán fővárosból kedden telefonon az MTI-nek.

Elmondta: arról egyeztetnek a japán társegyház képviselőivel, hogy mire van szükségük, és a segély hogyan jut el az érintett területre. Tokió és a Fukusima-1 atomerőmű térsége között nehéz az összeköttetés, mert mindenki fél a radioaktivitástól - mondta Osgyán Dániel, aki elmondta azt is, hogy eredeti tervük az volt, hogy a helyiekkel együtt viszik el az adományt a térségbe, de erre gyakorlatilag nincs lehetőségük. A csoport szerdán visszaindul Magyarországra. 

Azt látjuk, hogy annak ellenére, hogy a japánok alapvetően nyugodt emberek, kezd eluralkodni a pánik köztük - szólt benyomásairól a csoportvezető. Hozzátette: a helyiek folyamatosan nézegetik okostelefonjaikat, figyelik a híreket, érezhető a feszültség. Mint mondta, őket is kérdezgették a hírekről, mert a helyi híradásokkal ellentétben a külföldi internetes oldalakon sokkal nyugtalanítóbb információk szerepelnek. 

Vidéken az első információk szerint a víz- és az élelemellátottság a legkritikusabb, áram sem igen van az érintett területen. Az embereket igyekeznek közösségi szállásokra terelni, de étkeztetésüket nehezen tudják megoldani - mondta Osgyán Dániel. 

A Magyar Református Szeretetszolgálat hétfőn közölte az MTI-vel, hogy négytagú csoportja - köztük egy orvos - Japánba utazott. A szeretetszolgálat közlése szerint tovább folytatják az adománygyűjtést a bajba jutottak megsegítésére.

Japánban a március 11-i földrengés és az általa kiváltott szökőár pusztítása nyomán hiány van élelmiszerből, üzemanyagból és korlátozták az áramellátást. Hétfőn a legerősebb utórengés 6,2-es erősségű volt. Honsú-sziget északkeleti részén a mentőcsapatok tovább kutatnak a romok között esetleges túlélők után, de a 9-es erejű földrengést követő negyedik napon már egyre csökken a remény arra, hogy életben lévőket találnak.

A rendőrség hétfőn ötezerre becsülte a halottak és azok számát, akikről név szerint tudják, hogy eltűntek. A belügyminisztérium hétfői közlése szerint az országban 73 ezer épület vált tartósan használhatatlanná. A régióban számos közlekedési útvonal járhatatlan.

A Japánban pénteken bekövetkezett rendkívüli erejű földrengés fontos infrastruktúrák lerombolása mellett három japán atomerőművi telephelyet érintett komolyabban. A japán kormány tájékoztatása szerint kedden is történt két robbanás a Fukusima-1 atomerőmű egy-egy reaktorában, hogy kigyulladt egy kiégett üzemanyagrudak tárolására szolgáló víztartály - a tüzet azóta eloltották -, és radioaktív anyag áramlik ki közvetlenül az atmoszférába. Az erőműnél óránként 400 miliszivert sugárzást mérnek. Évi 100 milliszivert radioaktív sugárzás már rákbetegséget okozhat a Nukleáris Világszervezet szerint.

 

 

 


OLDALTÖRÉS: Hosszabb ideig szünetelnek a labdarúgó-bajnokságok














Hosszabb ideig szünetelnek a labdarúgó-bajnokságok

Bizonytalan időre felfüggesztették a japán első és másod osztályú labdarúgó-bajnokság küzdelmeit az országot sújtó természeti katasztrófa következményei miatt.

Helyi sajtóértesülés szerint a J. League vezetősége kedden döntött arról, hogy április elején még biztosan nem folytatódnak a sorozatok, arról pedig már egy nappal korábban határozott, hogy az összes márciusi mérkőzést törli.
"Rögtön tisztában voltam vele, hogy nem egy átlagos földrengésről van szó" - utalt Ibata Sigeru, a Kashima Antlers elnöke a szigetország északkeleti partvidékét sújtó pénteki 9-es fokozatú földmozgásra és az annak nyomán keletkezett pusztító szökőárra. A legfrissebb jelentések alapján 2414-en vesztették életüket, és 3118 embert tartanak nyilván eltűntként. Becslések szerint tízezernél is több emberéletet követelhetett a természeti katasztrófa. 
"Nem tudjuk megmondani, mikor folytatódhatnak a bajnokságok. A helyzet napról napra egyre rosszabb" - tette hozzá a klubvezető.
A fukusimai atomerőműben bekövetkezett robbanások miatt jelenleg rendkívül nagy a nukleáris veszély Japánban.
A szigetországban egymás után születnek döntések sportesemények időpontjának módosításáról. Hétfőn többek között a március 21. és 27.  közé Tokióba tervezett műkorcsolya-világbajnokságot halasztották el.







OLDALTÖRÉS: Japán: túlhevülhet a reaktor, benzin és élelmiszerhiány








Japán: túlhevülhet a reaktor, benzin és élelmiszerhiány

A japáni katasztrófában megrongálódott Fukusima-1 atomerőmű három reaktorában is a túlhevülés és a fűtőelemek megolvadása fenyeget, ami radioaktív anyag környezetbe kerüléséhez vezethet - közölte hétfőn Edani Jukio kormányszóvivő a Kyodo hírügynökség szerint.

Amint az erőművet üzemeltető TEPCO cég közölte, a 2. számú blokkban az olvadás már meg is kezdődhetett. Ugyanis ott  hétfőn a hűtővíz elfolyása miatt a fűtőelemek  kétszer is majdnem teljesen szárazra kerültek, és a reaktor környékén fokozott radioaktivitást mértek. A TEPCO technikusai a hűtővíz szintjének lecsökkenése után csak két órával tudtak a reaktorba tengervizet pumpálni, amely azután ismét ellepte a fűtőelemeket.








Japán: túlhevülhet a reaktor, benzin és élelmiszerhiány

A japáni katasztrófában megrongálódott Fukusima-1 atomerőmű három reaktorában is a túlhevülés és a fűtőelemek megolvadása fenyeget, ami radioaktív anyag környezetbe kerüléséhez vezethet - közölte hétfőn Edani Jukio kormányszóvivő a Kyodo hírügynökség szerint.

Amint az erőművet üzemeltető TEPCO cég közölte, a 2. számú blokkban az olvadás már meg is kezdődhetett. Ugyanis ott  hétfőn a hűtővíz elfolyása miatt a fűtőelemek  kétszer is majdnem teljesen szárazra kerültek, és a reaktor környékén fokozott radioaktivitást mértek. A TEPCO technikusai a hűtővíz szintjének lecsökkenése után csak két órával tudtak a reaktorba tengervizet pumpálni, amely azután ismét ellepte a fűtőelemeket.








Japán: túlhevülhet a reaktor, benzin és élelmiszerhiány

A japáni katasztrófában megrongálódott Fukusima-1 atomerőmű három reaktorában is a túlhevülés és a fűtőelemek megolvadása fenyeget, ami radioaktív anyag környezetbe kerüléséhez vezethet - közölte hétfőn Edani Jukio kormányszóvivő a Kyodo hírügynökség szerint.

Amint az erőművet üzemeltető TEPCO cég közölte, a 2. számú blokkban az olvadás már meg is kezdődhetett. Ugyanis ott  hétfőn a hűtővíz elfolyása miatt a fűtőelemek  kétszer is majdnem teljesen szárazra kerültek, és a reaktor környékén fokozott radioaktivitást mértek. A TEPCO technikusai a hűtővíz szintjének lecsökkenése után csak két órával tudtak a reaktorba tengervizet pumpálni, amely azután ismét ellepte a fűtőelemeket.

 

Ha a vízszint lecsökken, az üzemanyag-rudak nincsenek folyamatosan víz alatt, akkor felhevülnek, burkolatuk megsérülhet, szélsőséges esetben maguk a rudak megolvadhatnak. Ha már nem lehet megakadályozni, hogy megolvadjanak, akkor izzó anyaguk átkorrodálhatja a reaktortartály falát is, és akkor sugárszennyeződés kerül a szabadba. A gyors korrózió eredményeként hidrogén szabadul fel, amely levegővel keveredve berobbanhat.

A kormányszóvivő közlése szerint nem valószínű, hogy a robbanás bekövetkezik.

A Tokiótól 250 kilométerrel északra található, hat reaktorból álló erőmű két másik blokkjában korábban történt egy-egy robbanás a hűtővíz elfolyása miatt: az 1. számú blokkban szombaton, a 3. számúban pedig hétfőn.

Az erőmű 20 kilométeres körzetében lakó hetven-nyolcvanezer embert kitelepítettek.

A Fukusima Daiicsi atomerőmű két egységében bekövetkezett robbanás miatt az EPA azonnali hatállyal visszavonta fotósait a veszélyeztetett térségből azzal az indokkal, hogy az adott körülmények között a kollégák épsége a legfontosabb szempont.


Japán - Kaotikus állapotok a katasztrófa miatt

Japánban kétségbeesés, félelem és káosz terjed a hatalmas erejű földrengés és az általa kiváltott szökőár pusztítása nyomán. Hiány van élelmiszerből, üzemanyagból, és korlátozzák az áramellátást. A bevásárlóközpontoknál és a benzinkutaknál hosszú sorok kígyóznak. Eközben  utórengések és rezgések erősíti az emberekben a félelmet. Hétfőn a legerősebb utórengés 6,2-es erősségű volt.

Honsú sziget északkeleti részén a mentőcsapatok tovább kutatnak a romok között esetleges túlélők után,de a 9-es erejű földrengést követő negyedik napon már egyre csökken a remény arra, hogy életben lévőket találnak. A rendőrség hétfőn ötezerre tette a halottak és azok számát, akikről név szerint tudják, hogy eltűntek. A belügyminisztérium hétfői közlése szerint az országban 73 ezer épületet tett tartósan használhatatlanná a pénteki nagy földrengés és a cunami.

A régióban számos közlekedési útvonal járhatatlan. Tokió több része szellemvárosra emlékeztetett a rengés utáni első munkanapon. Az atomerőművek leállása miatt mindenütt visszafogták az áramellátást. Szakaszosan van csak áramszolgáltatás. Egész városrészek borultak sötétségbe. Az üzletekben bizonyos polcokat teljesen kiürítettek a készleteket felhalmozó vásárlók. Az élelmiszertől kezdve, az ivóvízen és a zsebtelepeken át a rizsig, konzervekig mindent felvásárolnak.

A város több benzinkútjánál kifogyott az üzemanyag. A még nyitva tartó kutaknál hosszú sorok várakoztak, voltak, akik kannákba is töltöttek, hogy legyen tartalékuk. A vasúti közlekedés jórészt megbénult. A fővároson is áthaladó főbb vasútvonalon csak minden tízedik vonat közlekedett. Több segélyszervezet a sugárszennyezéstől félve távozott Japánból.


Obama újból segítséget ígért Japánnak

Barack Obama amerikai elnök hétfőn Arlingtonban megerősítette, hogy az Egyesült Államok kész segíteni a cunami-sújtotta Japánnak és kijelentette, hogy megrendítették a szigetországbeli pusztulásról szóló hírek.

"Japán mellett állunk az elkövetkező nehéz napokban" - jelentette ki az elnök, hozzátéve, hogy telefonon beszélt Kan Naoto japán miniszterelnökkel, s közölte, hogy az Egyesült Államok minden segítséget megad Japánnak, amely egyszerre több katasztrófával kénytelen megküzdeni.

Hétfőn egy 144 fős amerikai mentőalakulat érkezett a katasztrófa sújtotta országba. Az amerikai tévéállomások folyamatosan, élőben közvetítnek a helyszínről. "Megszakad a szívem a japán pusztulás képei láttán" - jelentette ki Barack Obama.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!