Rendőrségi

2012.03.21. 16:39

Kormánybuktatásra készült Budaházy

A Magyarok Nyilai kormánybuktatásra készült, már attól sem riadtak volna vissza, hogy emberéleteket követelő támadásokat kövessenek el, csak hogy komolyan vegyék őket - mondta egy a hatóságokkal együttműködő tanú a terrorcselekményekkel vádolt Budaházy György és társai ügyében szerdán a Fővárosi Törvényszéken.

MTI

Benkő György tanú - aki az elmúlt két évben már többször is a média nyilvánossága elé lépett - a tárgyalóteremben elmondta: korábbi iskolai és sportbéli kapcsolatai révén 2008-ban Somogyi József vádlott közelébe került, és beszélgetéseikről előbb feljegyzéseket, 2009 elején pedig hónapokig felvételeket készített, majd amikor már nem tudta elhárítani, hogy egy támadásba bevonják, elment a rendőrségre, és mindezt feltárta, mert - mint mondta - állampolgárként aggódott, hogy mire készül a Magyarok Nyilai. Hozzátette: információi Somogyi Józseftől származnak.

A tanú több kérdésre is úgy reagált: nem áll módjában válaszolni. Így például amikor a védők a hatóságokkal történt első kapcsolatfelvételét firtatták, illetve azt, hogy bizonyos felvételek miként készültek. A tanú hangsúlyozta, hogy bár tudott az ügyben kitűzött sokmilliós nyomravezetői díjról, "nem azért csinálta".

A védők nem annyira a tanú által elmondottak tartalmát vitatták, sokkal inkább a tanú által szolgáltatott bizonyítékok törvényességét és így az eljárásban történő felhasználhatóságát. Továbbá azt feszegették, hogy Benkő színlelt módon férkőzött Somogyi bizalmába, megtévesztette őt, hazudott neki, mi több, provokálta, ahelyett hogy jó barát módjára megpróbálta volna lebeszélni a veszélyes cselekmények elkövetéséről.

Benkő kérdésekre válaszolva részletesen beszámolt a Budaházy vezette szervezet felépítéséről, a kiképzésekről, az "utcai harcokról", például a 2006. és 2007. október 23-i fővárosi eseményeken való részvételükről, az MSZP-SZDSZ-kormány megfélemlítése céljából képviselők otthonánál végrehajtott Molotov-koktélos, robbantásos merényletekről.

A tanú beszélt arról, amikor a szervezet tagjai akkumulátort és benzint vittek magukkal, hogy a Deák térnél beindított harckocsit a rendőrök ellen fordítsák. Ezzel kapcsolatban az egyik védő megjegyezte, hogy merő véletlenségből ő látta el annak a férfinak a védelmét, aki az ominózus tankot vezette, ám abban a büntetőperben fel sem merült mindaz, amiről jelen ügyben Benkő beszámolt.

A vidéki kiképzések kapcsán a tanú elmondta, hogy Somogyi Józseftől úgy tudja: gyakorolták a rendőrsorfal megbontását, a Molotov-koktél és a robbanóanyag használatát. Az egyik, a gyakorlatokat irányító személy korábban NATO-kiképzést kapott. Az "edzéseken" Budaházy rendszeresen részt vett, de megfordult ott Toroczkai László, a Hatvannégy Vármegye Ifjúsági Mozgalom vezetője is, "egy-két balhéban egy-két vármegyés is benne volt", és voltak saját ügyvédeik, akik segítették őket, ha bajba kerültek.

Budaházy szervezetéről Benkő elmondta, hogy tudomása szerint ír mintára épült fel: volt egy politikai fedőszerve, a Sinn Feinhez hasonló Hunnia Mozgalom, és egy katonai szárnya, az IRA-hoz (Ír Köztársasági Hadsereg) hasonló Magyarok Nyilai, amelynek "kemény magját" mintegy harmincan alkották. A támadásokról a vezetés döntött, egyéni akcióról szó sem lehetett. A szervezet célja a Gyurcsány-kormány lemondatása és az új választások kiírása volt, de miután az utcai harcokkal "nem értek el semmit, csak azt, hogy tönkretették a fővárost, úgy döntöttek, hogy nagyobb durranás kell".

Ezután követtek el támadásokat a Gyurcsány-kormányban a titkosszolgálatokat felügyelő Szilvásy György, valamint Hiller István szocialista oktatási miniszter és Kóka János szabad demokrata frakcióvezető ingatlana ellen, továbbá "nagy kör" fedőnéven egyetlen éjszaka alatt több kormánypárti képviselő otthonát is megtámadták azért, hogy egyes társadalombiztosítási tárgyú törvények megszavazását megakadályozzák.

"Volt egy belső emberük, aki elmondta, hogy a képviselők nagyon berezeltek" - mondta a tanú. Szerinte ekkor már azt se bánták volna a szervezet tagjai, ha emberéletet követel az akciójuk, mi több, amikor a tanú azt kérdezte, hogy mi lenne, ha egy gyerek halna meg, Somogyi szerinte csak annyit mondott: "még jobb, mert nagyobb a visszhangja".

Benkő tudomása szerint egy támadásnál az egyik vádlott apjának autóját használták, és azt egy térfigyelő kamera felvétele nyomán a rendőrség körözni kezdte, de amikor kiderült, hogy a vádlott apja katonatiszt, leálltak a hatóságok.

Csintalan Sándor korábbi MSZP-s politikust a tanú ismeretei szerint azért verték meg, amikor a Hír Tv műsorvezetője volt, mert az egyik adásban lehülyézte Budaházyékat, "és ettől Gyuri nagyon mérges lett, elhatározta, hogy elégtételt vesznek, egy hónapig figyelték, aztán elkapták".

A tanú szerint előfordult, hogy kifejezetten pénzszerzési céllal követtek el bűncselekményt a szervezet tagjai, amikor Székesfehérváron felrobbantottak egy bankjegykiadó automatát, de a pénzt tartalmazó kazettát nem sikerült elvinniük.

Benkő úgy vélte: a vádlottak tisztában voltak azzal, hogy terrorcselekményeket követnek el, amelyekért 10-15 évet is lehet kapni, Somogyi mondta is, miután gyereke született, hogy abba kellene hagyni, de nem tudta, mert "szerette csinálni".

A tanú elmondta, hogy Budaházyék Bajnai Gordon volt miniszterelnököt sem szerették, de úgy vélték, hogy egy kormányfő elleni támadás mégiscsak túl kockázatos. Továbbá arról beszélgettek, hogy ha a következő kormány hasonlóképpen viselkedik, "azok is megkaphatják a magukét"

"Ők igazából az egész rendszert támadták" - mondta a Budaházy-ügyben a hatóságokkal együttműködő tanú, aki várhatóan jövő héten folytatja vallomását a Fővárosi Törvényszéken.

A vádlottak az eljárás során tagadták bűnösségüket.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!