Rendőrségi

2011.08.30. 16:13

Magyar tanárok szenvedtek balesetet Horvátországban

Egy pedagógus életveszélyes, kettő könnyebb sérülést szenvedett a horvátországi Pag szigeten, amikor autójuk vízzel teli árokba zuhant - tájékoztatta a Splitben dolgozó magyar konzul kedden az MTI-t.

MTI

Szlanyinka Anna a hétfőn történt eset kapcsán elmondta: a Somogy megyei Darány általános iskolájának 16 tanára vett részt egy csapatépítő tréningen a horvátországi szigeten. Hétfőn indultak volna haza négy autóval, amikor a sorban leghátul haladó kocsi egyelőre ismeretlen okból lehajtott az útról, s egy vízzel teli árokba merült.
   
Az autóban négyen ültek, közülük hárman sérültek meg, mindannyiukat a zárai (Zadar) kórházba szállították. A két könnyebb sérült még hétfő este elhagyhatta a kórházat, tanártársukat azonban lélegeztetőgépre kellett kapcsolni, mert víz ment a tüdejébe, de állapota időközben sokat javult.
   
A konzul információja szerint a tanárokat ért baleset miatt elhalasztják a csütörtöki iskolakezdést Darányban, ahol így csak hétfőn kezdődik meg a tanítás.
   
Szlanyinka Anna a szerdán véget érő kéthónapos konzuli működése idején tapasztaltakról az MTI-nek elmondta: a mostani baleset ellenére a tavalyi nyárhoz képest idén kevesebb súlyos közlekedési baleset történt magyarokkal Horvátország déli részén. Nőtt azonban a halálesetek száma, a múlt évben a három hónapos konzuli szolgálat idején négy magyar hunyt el balesetben vagy más okból, idén két hónap alatt hat magyar halott volt.
   
A konzul elmondta: a magyar vendégek számos esetben kértek segítséget közlekedési balesetek, parkolási büntetések vagy kórházi kezelések miatt. A tipikus turistaügyek mellett több jogsértés is történt, akadt például lopási kísérlet, kábítószerügy és súlyos testi sértés, amelynek elkövetője magyar volt, de a pénzbüntetésen és a kiutasításon kívül senkit sem ítéltek börtönre.
   
Jelentős vámbüntetések kiszabása miatt is igénybe vették a spliti ideiglenes konzul szolgálatát, nemzetközi vizeken közlekedő tengerjáró hajók magyar alkalmazottaira például a vámszabályok megsértése kapcsán róttak ki nagyobb összegű bírságokat. A Dubrovnikban hajóra szálló magyarok az értékeiket - többek között hónapokra parkolóban hagyott autójukat - nem jelentették be a vámhatóságnak, amely ezért szintén bírságot szabott ki rájuk.
   
Szlanyinka Anna hozzátette: a magyarokat ért gondok megoldásában jelentős segítséget nyújtottak a Zárában szintén augusztus végéig dolgozó magyar rendőrök. Ők is minden támogatást megadtak a bajba jutott magyar turistáknak, nem egyszer nyomtatványok eljuttatását, sérültek szállítását is segítették, de magyar halott hazaszállításánál is segédkeztek.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!