Rendőrségi

2011.11.10. 13:31

Megúszta az életfogytiglant Basternák gyilkosa

Jogerősen 25 éves szabadságvesztésre ítélték Kaluz Istvánt, aki tavaly júliusban meggyilkolta Basternák László szlovákiai magyar politikust, Ógyalla főellenőrét és volt polgármesterét.

MTI

A bazini (Pezinok) Különleges Büntetőbíróság augusztusi döntését, amelyet Kaluz védőügyvédje megfellebbezett, a legfelsőbb szlovákiai bíróság csütörtöki nyilvános ülésén megerősítette.

"Nincsenek kételyeink arra vonatkozóan, hogy ezt a tettet ön követte el, mégpedig rendkívül kegyetlen módon" - mondta Kaluz Istvánnak a bírói tanács elnöke az ülés végén. Basternák László felesége igazságosnak minősítette az ítéletet, amely most már jogerős.

A hatályos törvények szerint az ilyen gyilkosságért a vádlott akár életfogytiglani börtönbüntetést is kaphatott volna.

"Kaluz István pénzért gyilkolt, tehát tettének anyagi indokai voltak. Értelmes ember, s van remény, hogy megjavul" - indokolta a döntést, tehát az enyhébb büntetés kiszabását augusztusban a bazini különleges bíróság.

Basternák Lászlót, aki Ógyalla város főellenőre, Nyitra megyei képviselője és a Magyar Koalíció Pártjának révkomáromi járási elnöke volt, 2010. július 9-én este lőfegyverrel ölték meg a háza előtt.

A vádlott végig tagadta, hogy ő lett volna a gyilkos, de a bíróság bizonyítva látta az esetet. Nyilvánosan máig nem közölték, mi volt a gyilkosság indítóoka. Többségi vélemény, hogy Basternákot főellenőri tevékenysége miatt ölhették meg. Hogy konkrétan miért, azt nem tudni.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!