Rendőrségi

2010.11.16. 11:18

Móri bankrablás: egy vádlott a bíróság előtt

Az elsőfokú ítélet ismertetésével megkezdődött Weiszdorn Róbert büntetőperének másodfokú tárgyalása a nyolc halálos áldozatot követelő, 2002. május 9-én elkövetett móri bankrablás ügyében kedden a Fővárosi Ítélőtáblán.

MTI

A vádlott azt vallotta: ha tudta volna, hogy így alakul a bankrablás, megakadályozta volna azt. Weiszdorn Róbert azt mondta: se egy embert, se több embert nem ölt meg.
   
"Ha tudtam volna, hogy ez így alakul, elveszem tőle a fegyvert, biztosan megakadályoztam volna" - tette hozzá, ezzel azt állítva, hogy a gyilkosságokat társa, Nagy László követte el, aki az előzetes letartóztatásban öngyilkos lett.
    
A vádlott - aki a bankfiók ajtajában állt a bűncselekmény idején és az érkező ügyfeleket küldte el - arról is beszélt, hogy hallott lövéseket és puffanásokat, de nem tudta, mi történik. Azt hitte, társa bezárja az embereket egy helyiségbe.
   
Mint mondta, korábban erről volt szó, Nagy Lászlónak ez volt a terve. "Amikor kijöttem, még akkor is hallottam a nyöszörgéseket" - tette hozzá..
   
Weiszdorn Róbert nem tett összefüggő vallomást, korábbi nyilatkozatait tartotta fenn. Kérdésekre azonban válaszolt, így arról is beszélt, hogy a bűncselekmény kezdetekor Nagy László szinte az ő lövésével egy időben lőtt. Ezután Nagy László rákiáltott, hogy fújja le a kamerát, majd ő az előtérbe ment. Puffanásokat hallott, káromkodásokat, sikítást és kiabálást. 
   
Beszélt arról is, milyen ruha volt Nagy Lászlón, hogy egy táska volt náluk és hogyan távoztak a bankfiókból.
   
A per a nap folyamán szakértők meghallgatásával folytatódik. A másodfokú bíróság három tárgyalási napot tűzött ki az ügyben, az előzetes tervek szerint jövő csütörtökön születhet jogerős ítélet Weiszdorn Róbert ügyében.
   
Az elsőfokú ítélet szerint Weiszdorn Róbert és Nagy László előzetes terepszemlék után, 2002. május 9-én indult el az Erste Bank móri fiókjának kirablására. Nagy László útközben mondta el a rablás tervét, valamint a vádlott feladatát. Neki kellett felszólítással megnyugtatnia a bankban tartózkodókat, lefújni a biztonsági kamerát, s kitenni az ajtóra a bank ideiglenes zárva tartását közlő papírt. 
   
A bankfiókba elsőként a biztonsági őr ruházatára hasonlító nadrágot, inget és baseballsapkát viselő vádlott lépett be, kezében a Nagy Lászlótól kibiztosított és csőre töltött állapotban kapott pisztollyal. Miután észlelte, hogy a biztonsági őr a fegyvere felé nyúl, a mozdulat láttán gyors egymásutánban, mintegy hat méterről két lövést adott le rá. 

Az őrt mindkét lövés a mellkasán érte, az egyik lövés halálos volt. A vádlott lövései után Nagy László is lőni kezdett az őrre, majd miután rákiáltott társára, hogy "kamera, ajtó", helyiségről helyiségre járva kivégezte az ott tartózkodó alkalmazottakat és ügyfeleket, akik közül hatan a helyszínen, ketten a kórházba szállítás után belehaltak a sérülésekbe.
   
Míg Nagy László bent lövöldözött, a vádlott az előtérben biztonsági őrként lépett fel, s elküldte a betérni akarókat.  A mészárlás után Nagy László 7 millió 356 ezer forintnak megfelelő értékű  forintot, eurót, amerikai dollárt és cseh koronát rabolt el, s magához vette az őr fegyverét. Weiszdorn Róbert pedig a tőle kapott kulccsal bezárta az ajtót. Ujjnyomatát megtalálták, s a szakértő szerint a bűncselekmény után ő fogta meg utoljára az ajtót.
   
A bűncselekmény idején a bank riasztói nem működtek, a biztonsági rendszer nem adott vészjelet.
   
A gyilkosságok és a rablás 20-25 percig tartott. Délben léptek be az elkövetők a bankba, s 12 óra 32 perckor Mór határában már gyorshajtás miatt megállították őket.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!