Rendőrségi

2011.01.28. 17:00

Művészekre, tudósokra utaztak a csalók

Börtönbüntetésre ítélt a Pesti Központi Kerületi Bíróság pénteken három férfit, akik művészektől, tudósoktól csaltak ki több millió forintot csaknem két évvel ezelőtt. Az ítélet nem jogerős.

MTI

P. Ottó elsőrendű vádlottat öt év börtönre és egymillió forint pénzbüntetésre ítélte a bíróság többrendbeli, jelentős kárt okozó, üzletszerűen - egyes esetekben társtettesként - elkövetett csalás, illetve annak kísérlete, valamint nagyobb kárt okozó, üzletszerűen elkövetett csalás miatt. A férfinak polgári jogi kártérítésként csaknem 25 millió forintot kell visszafizetnie. Előzetes letartóztatását megszüntették, lakhelyelhagyási tilalmat rendeltek el vele szemben.
   
A másodrendű vádlott, P. Károly társtettesként elkövetett, jelentős kárt okozó csalás, annak kísérlete, illetve többrendbeli, bűnsegédként elkövetett, nagyobb kárt okozó csalás kísérlete miatt halmazati büntetésként három év börtönbüntetést kapott. A férfi szabad lábon maradt.
   
P. Sándor Ferenc harmadrendű vádlottra bűnsegédként elkövetett, kétrendbeli, jelentős kárt okozó csalás kísérlete miatt két év börtönbüntetést szabtak ki. A vádlott más bűncselekmény miatt előzetes letartóztatásban van.
   
A bíróság megállapítása szerint a vádlottak arra hivatkozva próbáltak hozzájutni a sértettek bankszámla-adataihoz, illetve pénzéhez, hogy életműdíjat, illetve más, jelentős pénzjutalommal járó magas rangú kitüntetést kívánnak a sértetteknek átadni.
       
A vádhatóság szerint a vádlottak 25 művészt, illetve tudóst csaptak be, de csak öten fizettek közülük. A többiek kételkedtek P. Ottó szavaiban, így esetükben a károkozás kísérlet maradt. A három férfi ténylegesen több mint 37 millió forint kárt okozott, ebből alig több mint 2,5 millió forint térült meg. A bűncselekménnyel veszélyeztetett érték megközelítőleg 67 millió forint volt.
       
A vádirat szerint P. Ottó 2009. március 23. és 2009. május 4. között egymaga, 2010 májusában pedig két társával követte el a bűncselekményeket. Budapesti nyilvános telefonfülkékből nem létező alapítványok, intézmények nevében, álnéven hívtak fel több idős művészt, írót, illetve tudóst azzal a valótlan állítással, hogy életműdíjat, illetve más, magas rangú kitüntetést kívánnak a részükre átadni, s az elismerés jelentős pénzjutalommal jár.
       
P. Ottó a pénzjutalom számlára utalásához minden esetben azt szabta feltételül, hogy a sértett rendelkezzen deviza- vagy forintszámlával, amelyeken jelentős, 2 millió forintnál nagyobb összeget kell tartania. A vádlott ezeknek a számláknak az adatait elkérte a sértettektől, egyes esetekben pedig a sértettet megkérte, hogy a megtakarított pénzösszeget a számláról vegye fel és más pénzintézetnél nyisson számlát.
       
A vádlott különféle ürügyekkel arra vette rá a sértetteket: a bankszámláról felvett és az otthon fellelhető készpénzt is gyűjtsék össze, majd azt adják át az általuk küldött motoros futárnak azzal, hogy a futár az összeget egy másik, általa nyitott bankszámlára beteszi. A pénzt pedig később a sértett a díjjal járó összeggel együtt veheti fel - ígérték.
    
A bíróság az ügyészi indítványnak megfelelően állapította meg a tényállást, egy bűncselekmény kivételével. Az eljáró bíró szerint nem véletlenszerű elkövetésről volt szó, hanem azt a vádlottak megtervezték és a szerepeket is felosztották egymás között. A bizonyítékok között videó- és telefonbeszélgetések találhatók, amelyekből minden kétséget kizáróan meg lehetett állapítani az elkövetők kilétét. A bíró szerint a beszélgetéseket a stílusuk alapján egy ujjlenyomathoz lehet hasonlítani.
   
A védők fellebbeztek az ítélet ellen.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!