Rendőrségi

2009.11.18. 12:22

Nyolcszázezer eurós kárt okoztak magyar tolvajok Ausztriában

Nyolcszázezer euró kárt okoztak azok a tolvajok, akik Alsó-Ausztriában törtek be lakásokba, és onnan autókulcsok ellopásával nagy értékű gépkocsikat és egyéb tárgyakat vittek magukkal - számolt be az ügy felderítéséről a magyar és az osztrák rendőrség képviselője szerdán Budapesten.

Ambrózai Zsuzsanna-Pum András

A bűncselekménnyel két férfit gyanúsítanak, az egyiket Ausztriában, a másikat Budapesten fogták el. A Magyarországon elfogott tettest kiadták az osztrák hatóságoknak, az eljárást ott folytatják le ellenük - ismertette Tóth Tamás, a BRFK gépjárműbűnözés elleni osztályának vezetője. 

Helmut Anders, az Alsó Ausztriai Tartományi Bűnügyi Hivatal munkatársa szerint Ausztriában elszaporodtak az olyan jellegű autólopások, amelyeket úgy követnek el, hogy lakóházakba betörve elemelik a nagy értékű luxusautók kulcsait. A most felderített ügy érdekessége, hogy az elfogott gyanúsítottak nem a határ mentén, hanem akár attól mintegy 150 kilométerre, Ausztria belső területein követték el a bűncselekményeket.

Az osztrák rendőr beszámolt arról is, hogy a nyomozás során kiderült: magyarországi lakóhelyű elkövetőket kell keresniük. Ekkor kérték a magyar rendőrök segítségét, és így sikerült elfogni végül a két férfit, akik Tóth Tamás elmondása szerint korábban hasonló vagyon elleni bűncselekmények miatt már voltak büntetve Magyarországon.

Az egyik gyanúsítottat egy lakásbetörés közben fogták el, kihallgatása során három hasonló bűncselekményről számolt be a hatóságoknak. Ezután a rendőrök azonosították társát, akit október végén fogtak el Budapesten. Az ekkor történt házkutatáson számos, Ausztriában elkövetett betörésből származó tárgyat foglaltak le.

A két férfit mintegy 60 bűncselekménnyel gyanúsítják. Tóth Tamás az MTI-nek azt mondta: a rendőrök gyanúja szerint egy csaknem egy éven keresztül tevékenykedő, 5-6 fős csoportról lehet szó. A jelenleg előzetes letartóztatásban levő gyanúsították társait még keresik. Szintén az MTI kérdésére Tóth Tamás beszámolt arról is, hogy az ellopott tárgyakat jellemzően Magyarországon értékesítették, az autókat azonban tovább vitték Kelet-Európába és Kelet-Ázsiába.

A rendőrök a bűncselekmény felderítésének további részleteiről nem beszéltek, de azt elmondták: a nyomozás során titkosszolgálati módszereket is alkalmaztak.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!