Rendőrségi

2012.05.14. 17:16

Rasszista romákat ítéltek el

Tizenhárom év szabadságvesztésre ítélt a pöstyéni járási bíróság hétfőn két roma férfit rasszista gyűlöletkeltés és emberölés miatt - adta hírül a TASR szlovák közszolgálati hírügynökség hétfőn.

MTI

Az emberölés, illetve nemzetiségi, etnikai és faji alapú gyűlöletkeltés miatt most első fokon elítélt  -18, illetve 23 éves - roma férfiak tavaly augusztusban a Galgóchoz (Hlohovec) közeli Vágmedence (Madunice) községben egy helyi ünnepségen ok nélkül megtámadtak és megvertek egy nyugdíjas férfit, aki később a nagyszombati kórházban belehalt a sérüléseibe. A két férfi a verést követően egy másik férfira is rátámadt. Az elkövetők ezzel sem elégedtek meg, és "a fehérek kiirtásával" kezdték fenyegetni a helyszínen tartózkodókat.

A hétfői tárgyaláson a tavaly augusztusi események több tanújának kihallgatására is sor került. A tanúvallomások megerősítették azt is, hogy a helyszínen tartózkodó ittas romák egy csoportja már a tragédia bekövetkezte előtt is provokálta az ünnepség résztvevőit és hárman közülük egy másik férfit is megvertek, eltörve az áldozat orrát.

A tavaly augusztusi tragédia helyi és országos szinten is közfelháborodást keltett.

A most született ítélet nem jogerős, mindkét vádlott még a bíróságon fellebbezett az ítélet ellen.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!