Rendőrségi

2011.11.09. 17:25

Tragikus baleset Egyiptomban: nem volt jogosítványa turistabuszra a sofőrnek

Vélhetően már úton van Magyarországra a vasárnapi egyiptomi buszbaleset sérültjeinek egy újabb csoportja, akik várhatóan az éjszakai órákban érkeznek majd meg. Csütörtök estére mind a 29 sérült, a 11 halálos áldozat is, valamint az áldozatok és sérültek ingóságai is megérkeznek Budapestre. Az egyiptomi sajtó azt írta: turistabuszra nem volt jogosítványa annak a sofőrnek, aki a szerencsétlenül járt magyarokat szállította a repülőtérre.

Vas Népe


Csütörtökre minden áldozat és sérült Magyarországon lehet

Csütörtökön visszaérkezik Magyarországra a vasárnapi egyiptomi buszbaleset áldozataiért szerdán kiutazott magyar katonai repülőgép a 11 holttesttel és csütörtök estére az összes magyar sérült, valamint az áldozatok és sérültek ingóságai is megérkeznek Budapestre - jelentette be szerdai sajtótájékoztatóján a miniszterelnök szóvivője.
A vasárnapi hurghadai balesetben 11-en vesztették életüket. 

Kedden két repülőgéppel - kora délután és este - összesen 17 sérültet hoztak haza Egyiptomból.
Szijjártó Péter ismertette: szerdán reggel Hurghadából az egyiptomi buszbaleset újabb öt magyar sérültjét indították útnak repülőgéppel Budapestre. Rajtuk kívül még két kórházban 9  - 8 stabil és 1 súlyos - sérült van Hurghadában, akik csütörtökön reggel indulhatnak vissza Magyarorszáagra.
A miniszterelnök szóvivője hozzátette: jelenleg Kairóban ápolják a 4 legsúlyosabb sérültet, akikhez csatlakozott 2 könnyebb sérült hozzátartozó is. Ők hatan még szerda este elindulnak és az éjszakai órákban meg is érkeznek Budapestre.

Az Országos Rendőr-főkapitányság 5 fős osztaga is Egyiptomban van. A pszichológus folyamatosan tartja a kapcsolatot a sérültekkel, a közlekedési szakértő kétszer is járt a baleset helyszínén és ugyanazt állapította meg, mint az egyiptomi szakemberek: az elsődleges vizsgálatok szerint a balesetet a megengedett sebesség túllépése okozta.
A magyar orvosszakértők 24 óra alatt azonosították a magyar áldozatok holttesteit és gondoskodtak a szállíthatóvá tételükről - amelynek egyébként a költségeit Egyiptom vállalta - tette hozzá Szijjártó Péter.

A Kecskemétről szerdán fél 12 után néhány perccel felszállt An-26-os katonai szállító repülőgép egy törökországi megállóval érkezik szerda este Egyiptomba és csütörtökön indul vissza a holttestekkel. Szijjártó Péter kiemelte: a családok kérésére ugyanakkor nem árulják el, hogy melyik magyarországi repülőtérre és pontosan mikor érkezik a repülő.
A miniszterelnök szóvivője elmondta még, hogy az áldozatok és a sérültek ingóságai az utazási iroda charter-járatával még a szerdai esti órákban szintén megérkeznek Budapestre.


Szállítható állapotban vannak a hurghadai kórházban lévő sérültek

A hurgadai kórházban lévő minden sérült szállítható állapotban van, lehetőség szerint még szerdán mindenkit hazaszállítanak - hangzott el az MR1-Kossuth Rádió Déli Krónika című műsorában szerdán.

Az MTI Hírcentrum tudósítója arról számolt be, hogy a Kairóban ápolt négy sérült közül már csak egyet, a felnőttet altatják.

Mint a műsorban elhangzott, az egyiptomi sajtó az ügyészségi vizsgálati eredményre hivatkozva azt írta: turistabuszra nem volt jogosítványa annak a sofőrnek, aki a szerencsétlenül járt magyarokat szállította a repülőtérre. A lapok szerint az őrizetbe vett férfit nem is  regisztrálták sofőrként az illetékes minisztériumban, ezért a szállítást szervező irodát, az Eastmar Travelt elmarasztalják.

A buszon olyan készülék sem volt, amely a sebességhatár túllépésére figyelmezette volna a vezetőt, holott ez is kötelező. A turisztikai miniszter azt nyilatkozta, hogy a legmagasabb büntetés kiszabását szorgalmazza a vétkes sofőrrel szemben, ami hét év elzárást jelenthet - hangzott el a műsorban.

Elindult a katonai gép az egyiptomi buszbaleset áldozataiért

A Honvédelmi Minisztérium arról tájékoztatta a miniszterelnököt, hogy 11.32 órakor felszállt Kecskemétről és úton van az egyiptomi Hurghada felé az az An-26-os katonai szállító repülőgép, mely az egyiptomi buszbalesetben elhunyt magyarok holttesteit szállítja majd haza.

Újabb öt sérült indult Budapestre

A Külügyminisztérium nem sokkal ezelőtt arról tájékoztatta a miniszterelnököt, hogy reggel fél nyolckor Hurghadából az egyiptomi buszbaleset újabb öt magyar sérültjét indították útnak repülőgéppel Budapestre - olvasható az MTI-hez szerda reggel eljuttatott közleményben.

Péntekig hazahozhatják a holttesteket

Szijjártó Péter szerint péntekig hazahozhatják a vasárnapi hurghadai buszbaleset áldozatainak holtestét; a miniszterelnök szóvivője erről szerda reggel beszélt a TV2 Mokka című műsorában.

Hétfőn Egyiptomba érkezett két magyar rendőrségi szakértő, addigra a tizenegy holttest közül hármat már azonosítottak az ottani hatóságok. A magyar szakértők bevonása azt eredményezheti, hogy péntekig haza tudják szállítani valamennyi holttestet - mondta Szijjártó Péter.

A szóvivő emlékeztetett arra, Orbán Viktor miniszterelnök hétfőn utasította Hende Csaba honvédelmi minisztert, hogy a magyar honvédség repülőgépei a lehető legrövidebb időn belül hozzák haza a holttesteket. Hende Csaba ez alapján arra utasította Benkő Tibor vezérkari főnököt, hogy készítsen elő két AN-26-os repülőgépet, amelyek alkalmasak erre a feladatra. A két gép - tíztagú személyzettel - készenlétben áll.

A holttestek azonosítása zajlik, és amint ez befejeződik, a magyar honvédségi gépek három órán belül el tudnak indulni Kecskemétről Egyiptomba - mondta Szijjártó Péter. Kedd esti információk szerint a Hurghadában ápolt sérültek közül négyet szerdán haza lehet hozni - tette hozzá a szóvivő.

Lapozzon!


 

 

OLDALTÖRÉS: Megérkezett a sérültek második csoportja Ferihegyre

 

 

 

 

 


Megérkezett a sérültek második csoportja Ferihegyre

Megérkezett kedden este az egyiptomi buszbalesetben megsérült magyar turisták második csoportja a Liszt Ferenc repülőtérre - jelentette az MTI tudósítója a helyszínről. A tudósító szerint egy német felségjelű kórházgéppel érkeztek a sérültek, akik közül egy embert hordágyon hoztak le; a többiek saját lábukon hagyták el a repülőgépet. A sérültekért 5 mentőautóval vitték kórházba - tette hozzá.

Szijjártó Péter, a miniszterelnök szóvivője kedden előzőleg azt közölte, hogy a repülőgép az egyiptomi buszbaleset újabb kilenc magyar sérültjét szállította haza.
Réthelyi Miklós nemzetierőforrás-miniszter arról tájékoztatta Orbán Viktor kormányfőt, hogy az este érkező sérülteket ugyanabba a fővárosi kórházba szállítják, mint a kora délután hazatérteket - közölte a szóvivő. Hozzátette, a délután érkezett nyolc sérült egy része ambulánsan kezelhető, van azonban köztük olyan is, akinek súlyos végtagsérülése van.
   
A Nemzeti Erőforrás Minisztérium és a kairói magyar nagykövetség azt közölte a miniszterelnökkel - folytatta Szijjártó Péter -, hogy négy súlyos sérültért "aggódnak most a legjobban": őket Kairóban ápolják, az egyiptomi orvosok pedig mindent megtesznek az állapotuk stabilizálásáért.
   
Mellettük négy sérült Hurghadában már szállítható állapotban vár szerdai hazatérésre, további négy sérült pedig szintén Hurghadában tartózkodik, ők azonban még nem szállíthatók, de a remények szerint szerdán már közülük is többen olyan állapotban lesznek, hogy hazatérhetnek Magyarországra.
   
A sérültek első csoportja szintén kedden érkezett haza Egyiptomból. A repülőgép nem sokkal délután fél kettő előtt érkezett meg a budapesti Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtér 1-es termináljához.
Az MTI repülőtéren lévő tudósítója akkor három mentőautót és egy tűzoltóautót látott, a sérülteket az MTI információi szerint a Péterfy Sándor utcai Kórházba szállították.

OLDALTÖRÉS: Megérkezett Budapestre a sérültek első csoportja

 

 

 


Megérkezett Budapestre a sérültek első csoportja

A repülőgép nem sokkal délután fél kettő előtt érkezett meg a budapesti Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtér 1-es termináljához.

Az MTI repülőtéren lévő tudósítója három mentőautót és egy tűzoltóautót látott, a sérülteket az MTI információi szerint a Péterfy Sándor utcai Kórházba szállították.
Az MTI Egyiptomban tartózkodó különtudósítója reggel azt jelentette, hogy az egyiptomi Hurghada város Nile (Nílus) nevű kórházában ápolt - most Budapestre érkezett - nyolc sérült mellett még hatan utazhatnak haza kedden Magyarországra. Az MTI értesülése szerint ők azok, akiket a Hurghadához közeli üdülőtelep, El Gouna kórházában ápolnak. Rajtuk kívül a Nile kórházban még tizenegy, Kairóban pedig négy sérültet ápolnak.
 

Kedd este érkezhet Budapestre a vasárnapi hurghadai buszbaleset sérültjeinek újabb csoportja.

Szijjártó Péter, a miniszterelnök szóvivője budapesti sajtótájékoztatóján elmondta: a repülőgép a hurghadai reptéren készen áll a felszállásra. Jelenleg nyolc sérült van a fedélzetén, a kilencedik sérült szállíthatóságát pedig most készítik elő az orvosok, és amint ez sikerrel zárul, remélhetőleg egy órán belül, a gép elindul Magyarországra.
 Réthelyi Miklós nemzetierőforrás-miniszter arról tájékoztatta Orbán Viktor kormányfőt, hogy az este érkező sérülteket ugyanabba a fővárosi kórházba szállítják, mint a kora délután hazatérteket - közölte a szóvivő. Hozzátette, a délután érkezett nyolc sérült egy része ambulánsan kezelhető, van azonban köztük olyan is, akinek súlyos végtagsérülése van.

A Nemzeti Erőforrás Minisztérium és a kairói nagykövetség azt közölte a miniszterelnökkel - folytatta Szijjártó Péter -, hogy négy súlyos sérültért "aggódnak most a legjobban": őket Kairóban ápolják, az egyiptomi orvosok pedig mindent megtesznek az állapotuk stabilizálásáért.
Mellettük négy sérült Hurghadában már szállítható állapotban vár szerdai hazatérésre, további négy sérült pedig szintén Hurghadában tartózkodik, ők azonban még nem szállíthatók, de a remények szerint szerdán már közülük is többen olyan állapotban lesznek, hogy hazatérhetnek Magyarországra.

Szijjártó Péter felidézte, Orbán Viktor hétfőn utasította Martonyi János külügyminisztert, hogy tárcája folytassa le az ahhoz szükséges egyeztetéseket, amelyek nyomán minden magyar sérült a lehető leghamarabb Magyarországra térhet. Hende Csaba honvédelmi minisztert pedig arra utasította, hogy a magyar honvédség repülőgépei a lehető legrövidebb időn belül hozzák haza a buszbaleset áldozatainak holttestét. Hende Csaba ez alapján arra hívta fel Benkő Tibor vezérkari főnököt, hogy készítsen elő két An-26-os típusú repülőgépet, amelyek alkalmasak arra, hogy hazaszállítsák a holttesteket. A két gép - tíztagú személyzettel - készenlétben áll. A holttestek azonosítása zajlik, és amint ez befejeződik, a magyar honvédségi gépek három órán belül el tudnak indulni Kecskemétről Egyiptomba.

Emlékeztetett arra is a szóvivő, hogy Egyiptomba utazott egy külügyminisztériumi diplomata, hogy segítse az ottani konzulok munkáját. Az észak-afrikai országba utazott egy rendőrségi szakemberekből és katasztrófavédelmi pszichológusból álló delegáció is, valamint az Országos Mentőszolgálat két orvosa.
A hozzátartozók továbbra is érdeklődhetnek a Külügyminisztérium 458-1247-es és a 458-1276-os számú budapesti telefonszámán.
A miniszterelnök szóvivője végül elmondta, nem véletlenül nem beszélt konkrét kórházról, érkezési időpontokról, ugyanis mindenképpen betartandó az érintett családoknak az a kérése, hogy a sérültek "a lehető legnagyobb nyugalomban" tudják eltölteni a hazaérkezésük utáni órákat, napokat.


Részvétét fejezte ki Orbán Viktor miniszterelnök

Orbán Viktor miniszterelnök őszinte részvétét fejezte ki a hurghadai balesetben elhunytak hozzátartozóinak kedden, a felcsúti Puskás Ferenc Labdarúgó Akadémián.

Az intézményben tartott, Puskás Ferenc halálának ötödik évfordulója tiszteletére rendezett keddi sajtótájékoztatón Orbán Viktor azt mondta: "a mai ünnepi eseményre, amelyre összegyűltünk, a hétvégi szomorú, sőt rettenetes tragédia árnyékában kerül sor".
Őszinte részvétünket fejezzük ki az áldozatok hozzátartozóinak, és a sérülteknek mielőbbi teljes felépülést kívánunk - fogalmazott a kormányfő.



Úton van a sérültek második csoportja

Már úton van a vasárnapi hurghadai buszbaleset sérültjeinek újabb csoportja - közölte a miniszterelnök szóvivője kedden az MTI-vel. Szijjártó Péter közleményében azt írta: a Külügyminisztérium arról tájékoztatott, hogy délután negyed hatkor elindult Hurghadából Budapestre az a repülőgép, mely az egyiptomi buszbaleset újabb kilenc magyar sérültjét szállítja haza. 

A miniszterelnök szóvivője korábban sajtótájékoztatóján közölte: nyolc sérült a fedélzeten van, a kilencedik sérült szállíthatóságát még elő kell készíteni.
Réthelyi Miklós nemzetierőforrás-miniszter arról tájékoztatta Orbán Viktor kormányfőt, hogy az este érkező sérülteket ugyanabba a fővárosi kórházba szállítják, mint a kora délután hazatérteket - közölte a szóvivő. Hozzátette, a délután érkezett nyolc sérült egy része ambulánsan kezelhető, van azonban köztük olyan is, akinek súlyos végtagsérülése van.
   
A Nemzeti Erőforrás Minisztérium és a kairói nagykövetség azt közölte a miniszterelnökkel - folytatta Szijjártó Péter -, hogy négy súlyos sérültért "aggódnak most a legjobban": őket Kairóban ápolják, az egyiptomi orvosok pedig mindent megtesznek az állapotuk stabilizálásáért.
   
Mellettük négy sérült Hurghadában már szállítható állapotban vár szerdai hazatérésre, további négy sérült pedig szintén Hurghadában tartózkodik, ők azonban még nem szállíthatók, de a remények szerint szerdán már közülük is többen olyan állapotban lesznek, hogy hazatérhetnek Magyarországra.
   
Szijjártó Péter felidézte, Orbán Viktor hétfőn utasította Martonyi János külügyminisztert, hogy tárcája folytassa le az ahhoz szükséges egyeztetéseket, amelyek nyomán minden magyar sérült a lehető leghamarabb hazajuthasson.
   
A miniszterelnök szóvivője arra is kitért: nem véletlenül nem beszélt konkrét kórházról, érkezési időpontokról, ugyanis mindenképpen betartandó az érintett családoknak az a kérése, hogy a sérültek "a lehető legnagyobb nyugalomban" tudják eltölteni a hazaérkezésük utáni órákat, napokat.

Szijjártó: a miniszterelnök folyamatosan tájékozódik a sérültek állapotáról és hazaszállításukról

Folyamatosan tájékoztatják a kormányfőt a Nemzeti Erőforrás Minisztériuma, a Külügyminisztérium és a kairói magyar nagykövetség, a Honvédelmi Minisztérium, valamint a Belügyminisztérium vezetői az egyiptomi buszbaleset sérültjeinek állapotáról és hazaszállítási menetrendjéről - közölte Szijjártó Péter kedden az MTI-vel.

A miniszterelnök szóvivője közleményében kiemelte, a sérültek és családjaik határozott kérésének megfelelően arra kérik a sajtó képviselőit, hogy a jelenleg még a baleset hatása alatt álló emberek és családjaik nyugalmát tartsák tiszteletben hazaérkezésük során és azt követően is.
A keddi nap történéseiről a Miniszterelnökség a délután folyamán sajtótájékoztatón fog beszámolni.

Lapozzon!

 

OLDALTÖRÉS: Egy utas: el nem tudom mondani, mit éltünk át





Egy utas: el nem tudom mondani, mit éltünk át





Egy utas: el nem tudom mondani, mit éltünk át





Egy utas: el nem tudom mondani, mit éltünk át


El nem tudom mondani azt az érzést, állapotot, amit átéltünk –  mondta el a közmédia hírstábjának nyilatkozva Vas László, a tragikus hurghadai buszbaleset egyik utasa kedden. A busz este hatkor indult a hurghadai reptérre, a parkolóban három autóbusz állt, ő az elsőre szállt fel. A busz jobb oldalára ült, mert – mint megjegyezte – "ott volt hely". 
"Elindultunk, nem mentünk  8-10 percet sem, amikor éreztük, hogy a busz megbillent. Egyszer mintha visszajött volna az úttestre, majd a második billenésnél a busz eldőlt a bal oldalára, hát onnantól kezdve már-már el nem tudom mondani azt az érzést, állapotot, amit átéltünk" – mondta. 


Vas László – akinek a csuklója tört el – elmondta, hogy nem nagyon tudtak egymásról a baleset pillanatában, mindenki átesett a busz bal oldalára, egymásra. Hozzátette: gyereksírás, felnőttsírás is hallatszott, majd nála "filmszakadás történt" és nem emlékszik a részletekre. 

Vas László egy nagyjából 30 fős búvárcsapattal érkezett Hurghadára.  "Tulajdonképp végeztünk a tervezett turnénkkal, mentünk volna haza tele élménnyel és hát ez történt velünk " – mondta megviselten. 
Az MTI-nek arra a kérdésére, hogy ő gyorsnak találta-e azt, ahogy a busz haladt, Vas László így válaszolt: ez relatív, az én véleményem az, hogy az itteni közlekedésnek megfelelően közlekedett a busz. 
Hozzátette: nem volt kirívó a busz vezetőjének a viselkedése, nem volt feltűnő a közeg, mert itt eleve mindenki a mi vezetési morálunkhoz képest szokatlan stílusban vezet. Gyorsan haladtak, de ezt nem találta kirívónak.
   
Vas László elmondta azt is, hogy  nem emlékszik a részletekre, "filmszakadás" történt nála, miután kimásztak a járműből. Felidézte, hogy mentőkre, tűzoltókra emlékszik, meg arra, hogy személyautók, buszok állnak meg nekik segíteni, részt venni a mentésben.
"Nekem a csuklóm tört el, de ez a kisebbik bajom, lelkileg nagyon megviselt" – mondta megtörten. "Láttam a társaimat, barátaimat, gyerekeket, felnőtteket, ismeretlen embereket, de magyarokat, akik hozzátartozóikat keresték, próbálták kihúzni őket a buszból" – fogalmazott. Hozzátette: "el nem tudom mondani, milyen érzés kering bennem".
   
Vas Lászlót három másik társával együtt az egyiptomi rendőrség kíséretével visszavitték a baleset után a szállodájukba a csomagjaikkal együtt. Kipakoltak, majd elvitték őket a Best Reisen orvosi ügyeletére, ahol megvizsgálták őket. 
"Sajnos tudjuk, barátaink, búvártársaink közül többen meghaltak, hozzátartozóik közt is van halott" – mondta Vas László. 
A kérdésre, hogy a baleset után megfelelően törődtek-e velük, Vas László így válaszolt: az egyiptomi egészségügy "hibátlanra vizsgázott", nem tapasztaltak semmi kirívóan negatív dolgot, megfelelően ellátták őket, segítőkészek voltak velük. 
A férfi köszönetet mondott az őket segítő, az egyiptomi üdülőtelepülésen nyaraló és dolgozó magyaroknak is. Külön szólt arról is, hogy az egyik konzul a baleset másnapjának délelőttjén személyesen kereste fel őket, hosszan elbeszélgettek, hogy mi a teendő, ha nincs meg a poggyászuk, útlevelük. "Maximálisan kiálltak értünk" – mondta. 
Vas László és a három másik, a szállodába visszaszállított utas szerda reggel utazhat vissza Magyarországra.

Hurghadában két sérülttel is sikerült beszélnie a közmédia hírstábjának, de a nevüket vállalva nem akartak nyilatkozni. Mindketten azt mondták, nem emlékeznek arra, hogyan történt a baleset, csak arra, hogy a kórházban tértek magukhoz. Egyikük elmondta: a balesetben két hozzátartozóját vesztette el, és másik két hozzátartozója súlyos állapotban Kairóban van. A kórházban több sérült is megjelent az aulában, de láthatóan zaklatott lelkiállapotuk miatt nem lehetett velük beszélni.







OLDALTÖRÉS: Az azonosítások után indulnak az áldozatokért










Az azonosítások után indulnak az áldozatokért










Az azonosítások után indulnak az áldozatokért










Az azonosítások után indulnak az áldozatokért

Ha az egyiptomi hatóságoktól megérkezik az értesítés arról, hogy a hurghadai buszbaleset halálos áldozatainak azonosítása befejeződött és át tudják őket adni, a Magyar Honvédség gépei három órán belül felszállhatnak - közölte Benkő Tibor vezérkari főnök keddi, budapesti sajtótájékoztatóján.

A jelenlegi információk szerint ez a hét második felében történhet meg – tette hozzá a vezérkari főnök.
Mint mondta, a két AN-26-os szállítógépet már felkészítették, a repülés végrehajtására vonatkozó diplomáciai engedély kiadása folyamatban van, azt várhatóan még kedden megkapják, a két gép személyzetének a vízumkérelmét pedig az egyiptomi nagykövetség soron kívül bírálja el.
Orbán Viktor miniszterelnök hétfőn bízta meg Benkő Tibort azzal, hogy a Magyar Honvédség készüljön fel az egyiptomi buszbaleset tizenegy magyar halálos áldozatának hazaszállítására. 
A vezérkari főnök kiemelte: a honvédség feladata csak a szállítás megszervezése és végrehajtása, így másról - például a sérültek állapotáról - nem rendelkezik információkkal. 
Benkő Tibor a szállítás pontos idejét még nem tudta közölni, mivel - mint jelezte - az az egyiptomi hatóságoktól függ. Azt viszont elmondta, hogy a katonai gépek várhatóan a budapesti Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtérre érkeznek majd. Kérdésre válaszolva kitért arra: az AN-26-os repülőgépek többfunkciósak, személy- és teherszállításra egyaránt alkalmasak, így csak rendeltetésszerű átalakításra volt szükség. 
Az egyiptomi Hurghadában vasárnap a Best Reisen utazási iroda csoportja három autóbusszal a repülőtérre tartott, amikor az egyik busz felborult. A balesetben 11 magyar meghalt, 29 pedig megsérült. 
Précsényi Árpád, a külügyi tárca konzuli főosztályának helyettes vezetője hétfő esti, budapesti sajtótájékoztatón azt mondta: a sérültek hazaszállítása nem diplomáciai, hanem szigorúan orvosi kérdés, egyelőre nem tud tájékoztatást adni az ügyben. Ismertette azt is, hogy a tizenegy halálos áldozat közül eddig hármat azonosítottak.    
Kveck Péter kairói nagykövet kedden az MTI-t arról tájékoztatta: az Országos Rendőr-főkapitányság (ORFK) Egyiptomba megérkezett szakértői már megkezdték a hurghadai buszbaleset áldozatainak azonosítását. Számítások szerint ez 1-2 napon belül befejeződhet, azt követően lehet a holttesteket Magyarországra szállítani - tette hozzá.
Az Uniqa Biztosító és a QBE Atlasz Biztosító azt közölte, hogy kedden és szerdán hozza Magyarországra a hurghadai baleset sérültjeit, míg az Európai Utazási Biztosító Zrt. - amelynek a jelenlegi adatok szerint egy biztosítottja volt az utazók között, és ő meghalt - a Magyar Honvédség közreműködésével szállítja haza a holttestet.
Az MTI helyszínen tartózkodó különtudósítója úgy tudja: az egyiptomi Hurghada város Nile (Nílus) kórházában eddig ápolt nyolc sérült mellett további hat sérült utazhat haza még kedden Magyarországra.


Az ORFK szakértői Egyiptomban megkezdték a halottak azonosítását

Már megkezdték a hurghadai buszbaleset halottainak azonosítását az Országos Rendőr-főkapitányság (ORFK) szakértői, akik kedden érkeztek Egyiptomba – tájékoztatta Kveck Péter kairói nagykövet az MTI-t.

Elmondta, számítások szerint ez a munka 1-2 napon belül befejeződhet, ezt követően lehet a holttesteket Magyarországra szállítani. Szólt arról is, hogy a Külügyminisztériumból hétfőn egy konzul érkezett Egyiptomba. Neki komoly gyakorlata van a hasonló válsághelyzetek ellátásában. A Hurghadában dolgozó két, konzuli feladatokkal megbízott diplomata munkáját segíti - mondta a nagykövet.
   
Kveck Péter szólt a kairói Dar el-Fuád kórházban ápolt négy súlyos sérültről is. Hangsúlyozta, állapotukban nincs változás, de az orvosok mindent megtesznek azért, hogy javuljon állapotuk. Mint fogalmazott: "erre még várni kell", sérülésük súlyossága miatt.
   
Hozzátette, hogy szerdán legalább négy vagy még több - a hurghadai kórházban kezelt - sérült utazhat haza Magyarországra. Ez a gyógyulás ütemétől függ, nem a kórháztól, a sérültek állapota határozza meg távozásuk időpontját - fejtette ki a kairói magyar nagykövet.




OLDALTÖRÉS: Pszichológus: trauma utáni sokkban vannak a sérültek és hozzátartozóik

 

 

 




Pszichológus: trauma utáni sokkban vannak a sérültek és hozzátartozóik

Trauma utáni sokk jellemzi a hurghadai buszbaleset sérültjeinek és a hozzátartozók lelkiállapotát – nyilatkozott kedden a közmédiának Kovács Péter, az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság vezető pszichológusa a helyszínen, a hurghadai Nile (Nílus) Kórházban.

A pszichológus kedden kora reggel érkezett az egyiptomi üdülőhelyre, s mint mondta, már több súlyos sérülttel tudott beszélni. Hangsúlyozta: krízisintervenció keretében igyekeznek segítséget nyújtani számukra a történtek feldolgozásában.
   
Kovács Péter nevek említése nélkül azt mondta, hogy az a sérült, akivel legutóbb beszélt, hasonlóan a közmédia tudósítóival beszélő sérültekhez, semmire sem emlékszik a balesetből, sőt, arra sem, hogy egy másik kórházból szállították át a Nile (Nílus) Kórházba. Kovács Péter szerint jellemző a sérültekre, hogy a krízis első, úgynevezett tagadási fázisában vannak. Tapasztalatai szerint valamennyien tudatában vannak annak, mi történt velük, körülöttük.
   
"Nehéz kimondani, de vannak olyanok, akik hozzátartozójukat elvesztették, és mégis szerencsésnek érzik magukat, mert nem annyi hozzátartozójukat vesztették el, mint mások" – fogalmazott. Szerinte szerencse a szerencsétlenségben, hogy összetartó csapatról van szó, az utazáson ismerősök, baráti társaságok vettek részt, egymáshoz bejárnak a kórtermekbe, ami nagy segítséget jelent.

A szakember hangsúlyozta: hosszú folyamat vár a sérültekre, az első 4-6 hét a legnehezebb, de évek telhetnek el, mire feldolgozzák a történteket. Azonban még később is, események, évfordulók felidézhetik bennük a balesetet. Mint mondta, dolgoznak a sérültek és a hozzátartozók utógondozásának megoldásán is.
   
Beszélt arról is, hogy egyértelműen könnyebb feldolgozniuk a történteket azoknak, akik haza tudnak utazni, ez azonban a sérülésektől függ.



OLDALTÖRÉS: Egyiptomi közlekedés: győzzön az erősebb



Egyiptomi közlekedés: győzzön az erősebb

A busz műszaki hibája, vagy az egyiptomi közlekedési morál okozhatta a tragikus hurghadai baleset? A buszok tervezésére jellemző, hogy a kényelmet helyezik előtérbe a biztonság rovására, ugyanakkor általános tapasztalat, hogy a kontinens déli részén vakmerőbbek a sofőrök, Egyiptomban pedig nem csak a közvélekedés, hanem a tapasztalat szerint is rosszul vezetnek a helyiek. Háttérinformációk a naplo-online-hu-n, kattintson ide



Egyiptomi közlekedés: győzzön az erősebb

A busz műszaki hibája, vagy az egyiptomi közlekedési morál okozhatta a tragikus hurghadai baleset? A buszok tervezésére jellemző, hogy a kényelmet helyezik előtérbe a biztonság rovására, ugyanakkor általános tapasztalat, hogy a kontinens déli részén vakmerőbbek a sofőrök, Egyiptomban pedig nem csak a közvélekedés, hanem a tapasztalat szerint is rosszul vezetnek a helyiek. Háttérinformációk a naplo-online-hu-n, kattintson ide



Egyiptomi közlekedés: győzzön az erősebb

A busz műszaki hibája, vagy az egyiptomi közlekedési morál okozhatta a tragikus hurghadai baleset? A buszok tervezésére jellemző, hogy a kényelmet helyezik előtérbe a biztonság rovására, ugyanakkor általános tapasztalat, hogy a kontinens déli részén vakmerőbbek a sofőrök, Egyiptomban pedig nem csak a közvélekedés, hanem a tapasztalat szerint is rosszul vezetnek a helyiek. Háttérinformációk a naplo-online-hu-n, kattintson ide

- Gyorsan hajtanak, legtöbbször nem használnak irányjelzést, és a közvélekedés, valamint a tapasztalat szerint is rosszul vezetnek a helyiek - közölte a Napló érdeklődésére egy idegenvezető, aki korábban több alkalommal is tartózkodott hosszabb ideig csoportvezetőként az egyiptomi Hurghadában. Nem különösebben számít a forgalmi sáv sem - írta a Napló egy cikkében.

Íme egy videó:






OLDALTÖRÉS: Pápa gyászol



Pápa együtt gyászol

Az eddigi információkkal ellentétben négy helyett három pápai veszítette életét az egyiptomi buszbalesetben, a negyedik súlyos sérült életéért még küzdenek az orvosok - tudtuk meg Pápa polgármesterétől, dr. Áldozó Tamástól. Részletek a naplo-online.hu-n, kattintson ide.



Pápa együtt gyászol

Az eddigi információkkal ellentétben négy helyett három pápai veszítette életét az egyiptomi buszbalesetben, a negyedik súlyos sérült életéért még küzdenek az orvosok - tudtuk meg Pápa polgármesterétől, dr. Áldozó Tamástól. Részletek a naplo-online.hu-n, kattintson ide.



Pápa együtt gyászol

Az eddigi információkkal ellentétben négy helyett három pápai veszítette életét az egyiptomi buszbalesetben, a negyedik súlyos sérült életéért még küzdenek az orvosok - tudtuk meg Pápa polgármesterétől, dr. Áldozó Tamástól. Részletek a naplo-online.hu-n, kattintson ide.

Pápai polgármester: a város három pápai áldozatról tud

A város három pápai áldozatról tud, az önkormányzat minden segítséget megad az elhunytak hozzátartozóinak, a Hurghadában balesetet szenvedett pápaiaknak - mondta az MTI-nek kedd este a Veszprém megyei település polgármestere, pontosítva a korábban közölteket.

Áldozó Tamás (Fidesz-KDNP) elmondta, hogy a balesetben egy pápai család két tagja, egyikük gyermek, illetve egy másik családből egy felnőtt vesztette életét, s a pápaiakat nagyon megrendítette a tragédia. A polgármester értesülése szerint a sérültek között is vannak pápaiak.

A település vezetőjének arról nincs pontos információja, hogy hány pápai lakos utazott Egyiptomba. Közlése szerint a tragédia sújtotta családok hozzátartozóival felvette a kapcsolatot, s elmondta nekik: "az önkormányzatra számíthatnak, mindenben segítik őket, amiben csak tudnak".

Kovács Zoltán, Pápa fideszes országgyűlési képviselője, Veszprém megye kormánymegbízottja az MTI-nek elmondta: pápai képviselőtársával, Kontrát Károllyal, a Belügyminisztérium államtitkárával együtt azonnal felvették a kapcsolatot a Külügyminisztériummal és tájékozódtak a pápai áldozatok felől, a sérültek állapotáról.
Közlése szerint telefonon beszélt az áldozatok egyik - még Egyiptomban lévő - családtagjával is, és biztosította a családot a segítségéről. Kovács Zoltán a segítség lehetséges módjairól egyeztetett Pápa polgármesterével is. Mint az MTI-nek elmondta: mindent megtesznek a tragédiát szenvedett családok megsegítése érdekében.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!