Rendőrségi

2011.10.23. 09:11

Tűz Szentgotthárdon: 24 embert menekítettek ki a lánglovagok (fotókkal)

Lakhatatlanná vált egy nyolclakásos önkormányzati társasház Szentgotthárdon, mert pénteken éjjel leégett a tetőszerkezete.

Simon Erzsébet

Szénné égett gerendák, kibelezett tetőtér, kormos, törött tetőcserepek halmaza a ház körül, kétségbeesett lakók, bámészkodó járókelők. Ez a kép fogadott bennünket szombaton kora délután az Ady és a Baross utca sarkán álló épületnél. A ház körül polgárőrök ügyeltek a rendre, bent a tűzvizsgáló dolgozott.

A nyolclakásos önkormányzati társasház padlásterében pénteken késő este csaptak föl a lángok. Huszonnégy ott lakó embert kellett kimenekíteni, szerencsére senki sem sérült meg. A tüzet több órás megfeszített munkával a körmendi, a szombathelyi és a zalaegerszegi tűzoltók oltották el, az utóbbiak egy magasból mentő egységgel vonultak a helyszínre.


Ottjártunkkor csoportokba verődött emberek találgatták, vajon mi is történhetett. Megszólítottunk néhány lakót, ám a legtöbbjük elhárította az érdeklődésünket. Bedi Anna könnyes szemmel idézte föl a péntek éjszakát.

- Tévézett a fiam, aztán meg a kiskutyát akarta levinni, lehetett úgy fél tizenegy. Én már aludtam, ő ébresztett, hogy valami nagy csattogást hall, mintha a cserepek durrognának. Először azt hittem, tán földrengés van, kifutottunk a lépcsőházba, akkor már sejtettük, hogy a padlás gyulladt ki.

- Ma már voltunk egyszer fent, siralmas a látvány – tette hozzá Polgár László. – Ami nem a tűz martaléka lett, azt a víz tette tönkre. Az maradt meg tisztán, ami rajtunk van.

A család rettentően letört: az 52 négyzetméteres tetőtéri lakást, ahol négyen éltek, nemrég újították föl, sok mindent kicseréltek benne. A tegnap éjszakát az asszony lányánál töltötték, aki másutt lakik albérletben. Elképzelésük sincs, hogy vajon mi okozhatta a tüzet valahol a fejük felett, a padláson. Mert azt az elsődleges vizsgálatok után – a károsodások helyéből és mértékéből – azt gyanítja Honfi Tamás körmendi tűzvizsgáló, hogy a beépítetlen padlástérből terjedt a tetőtéri lakások felé a tűz. A tetőgerinc alatt futott végig a láng; egyik-másik lakás némelyik helyiségében beszakadt a mennyezet, s ahol még ép a plafon, ott is kormos nyomok emlékeztetnek a csapásra.


Honfi Tamással körbejárjuk a felső szintet: a lépcsőházban felettünk az ég, a lábunk alatt kormos törmelék, olykor vízben tapodunk. Az egyik konyha födéme szinte a padlóra ér, a kis helyiséget a szobától elválasztó ajtón a függöny viszont teljesen ép, egy fehér csipkelepke terpeszkedik rajta A folyóson a virágok is zöldellnek, két cserép pilleorchidea szintén bántatlanul úszta meg az éjszakát...  A baj nagy, hallottuk a tűzvizsgálótól. A tetőteret megmenteni nem lehet, vissza kell bontani, s hogy az alsó szinttel mi lesz, az a statikus véleményétől függ. A szakemberrel konzultálva döntöttek úgy, hogy egyelőre a lakók is csak kísérettel térhetnek vissza annyi időre az otthonukba, hogy magukhoz vegyenek néhány holmit.  Azt, hogy pontosan hol volt a tűz keletkezési helye, s mi volt az oka, hogy felcsaptak a lángok, csak a részletes vizsgálatokat követően derülhet ki.


A vasútállomással szemközt álló házat másfél évtizede újították föl, akkor alakították ki a tetőteret – tudtuk meg Huszár Gábor polgármestertől, aki nemcsak az éjszakát, hanem a mai nap zömét is a szerencsétlenség színhelyén töltötte.

- Az egyik kollégám ment az állomásra, ő vette észre a tüzet. Faszerkezetű a tetőtér, a lakások fölötti padlástér kezdett először égni. A tűzoltás akkor lett igazán hatékony, amikor a darus tűzoltókocsiról felülről érkezett a víz. A lakók – köztük kisgyerekesek – elhelyezését kellett sürgősen megoldanunk: néhányat motelben helyeztünk el, s rokonok, ismerősök is befogadták a szerencsétlenül jártakat. Hétfő reggelre válságtanácskozást hívtam össze, ott döntünk arról, hogyan tudunk segíteni a továbbiakban. Sajnos, a városnak jelenleg mindössze két olyan lakása van, ami néhány héten belül kiutalható.


Szombat reggeli tudósításunk:

Szinte teljes terjedelmében leégett egy szentgotthárdi nyolclakásos társasház tetőszerkezete pénteken a késő esti órákban - közölte a katasztrófavédelem szombaton reggel.

A házból nyolc családot, összesen 24 embert kellett kimenekíteni, a tűzben senki nem sérült meg - fűzte hozzá Szabolcsi Zsolt a Vas Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság szóvivője.
Az őrnagy tájékoztatása szerint a település polgármestere már a tűzoltók kiérkezése előtt megkezdte a lakók kitelepítését és az időjárási viszonyokra tekintettel gondoskodott elhelyezésükről is. Tizenhatan rokonoknál, nyolcan pedig egy panzióban töltötték az éjszakát.      
A tűzeset a Rába-parti város Ady utcájában történt, a lángokat több órás megfeszített munkával a körmendi, szombathelyi és a zalaegerszegi tűzoltók oltották, utóbbiak egy magasból mentő egységgel vonultak a helyszínre.
A tűzben az emeleti négy lakás teljesen kiégett, az alsó négyben 60-70 százalékos pusztítást végzett a tűz. A lángokat végül szombaton hajnalra sikerült eloltani.
A helyszínt a rendőrök átadták őrzésre a rendőrségnek, ugyanis azt statikai vizsgálatnak kell majd megállapítania, hogy az épület tartóelemei mennyire sérültek a tűzben. A tűzvizsgálat még tart, ezért a tűz okáról egyelőre nem lehet biztosat mondani - fűzte hozzá Szabolcsi Zsolt őrnagy.



A vasi tűzoltók az elmúlt hetekben többször is szerepeltek honlapunkon: 


2011. október 20.
Leégett egy autószerelő műhely Horvátzsidányban (frissítve)


2011. október 18. 
Füst miatt kiürítettek egy szombathelyi Spar áruházat


2011. október 4. 
Kizárta anyut: elaludt a gyerek, tűzoltók ébresztették


2011. szeptember 25.
Szakmailag mérték fel a tűzoltók teljesítményét

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!