Rendőrségi

2010.08.02. 18:38

Unokás csalás: Bécsből szervezte a lehúzásokat a győri szélhámos

Bécsi bérelt lakásából követte el csalássorozatát telefonon az utóbbi hetekben és napokban az a szélhámos, aki az "unokás trükkel" csalt ki 10 millió forintot meghaladó összeget mintegy 40 idős nőtől;a 34 éves győri M. Gábor kiadatási eljárása folyamatban van - tájékoztatta a Veszprém Megyei rendőr-főkapitányság sajtóügyeletese hétfőn az MTI-t.

MTI

Frankó Marianna elmondta: a "unokás trükk" lényege, hogy idős asszonyokat - akiknek vannak unokáik - telefonon arra kérnek, hogy adjanak át jelentősebb összeget a pénzért jelentkező embernek, mert az unokája bajban van, komoly balesetet szenvedett. A trükköt sok esetben "bedobták" úgy is, mintha maga az unoka hívta volna fel a nagymamát - jegyezte meg Frankó Marianna. 

Néhányszor még női hangot is utánzott a telefonos csaló, a trükk azonban nem a baleset volt, hanem ajándékozás - tájékoztatott a sajtóügyeletes. Mint mondta: a csaló arra hivatkozott, hogy a szüleit akarja meglepni nagy értékű ajándékkal a "lányunoka", erre kér a nagyitól pénzt, s éppen ezért a szülők egyelőre nem tudhatnak az "ajándékozási akcióról". 

Néhány nagymama gyanút fogott ugyan, furcsállotta az "unokája" hangját, ám az a válasz, hogy "fülkéből telefonálok", megnyugtatta őket - mondta Frankó Marianna. 

Tájékoztatása szerint az "unokás csaló" egy bécsi bérelt lakásból hívogatta a magyar városokban élő idős asszonyokat, s egy-egy akciója több 100 ezer forintos bevétellel járt, sőt néhány esetben egymillió forintnál is többet zsebelhetett be. 
 
Az óvatos szélhámos a pénzért nem maga ment, hanem erre egy móri hajléktalant bérelt fel - tájékoztatott Frankó Marianna, megjegyezve: a férfit odavette a bécsi lakásba, s onnét indult naponta a megadott címekre, különböző dunántúli városokba. A bűnsegéd Bécsből mindig vonattal utazott, s az adott város állomásáról taxival vitette magát a "főnök" által megadott címre, majd miután a "nagymamától" átvette a pénzt, a taxival azonnal visszavitette magát az állomásra - mondta az ügy részleteiről a rendőrség sajtóügyeletese.
 
Közlése szerint a győri csaló többek közt megkárosított Pécsett, Veszprémben, Zalaegerszegen, Kaposvárott, Barcson, Sopronban, Fonyódon, Keszthelyen, Kapuváron, Ajkán, Pápán, Győrben, Várpalotán, Szentendrén, Keszthelyen és Mosonmagyaróváron élő idős asszonyokat. Pénzbehajtó bűntársa, a volt móri hajléktalan B. János az utóbbi városban bukott le - mondta Frankó Marianna. 

Hangsúlyozta, hogy a pénzbeszedő férfit a bíróság már előzetes letartóztatásba is helyzete, "főnökének" a győri 34 éves csalónak a kiadatási eljárása pedig folyamatban van. M. Gábornak több mint negyven csalási bűnesete vált eddig ismertté, s a kicsalt összeg meghaladja a 10 millió forintot - tette hozzá.
 
A sajtóügyeletes emlékeztetett arra, hogy az "unokás csalót" áprilisban őrizetbe vették ugyan a bécsi rendőrök, ám júniusban óvadék ellenében szabadlábra helyezték. M. Gábor ott folytatta, ahol abbahagyta, csak óvatosabb lett, ekkortól vette fel a pénz átvételére "alkalmazottat" - mondta Frankó Marianna.     

Közlése szerint az ügyet a pápai rendőrkapitányság vizsgálja, mivel ott tették az első bejelentést, s ott bocsátották ki a bűnözők ellen a körözést is.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!