Rendőrségi

2011.12.01. 09:26

Vérben úszott az út Gántnál

Szokatlan „tömegszerencsétlenség” történt Gánt határában kedden hajnalban. Számtalan vadludat ütöttek el az autók, az állatok ugyanis elvesztették tájékozódó képességüket

Fejér Megyei Hírlap

Nem mindennapi „vérengzés” történt kedden éjjel-hajnalban Gánt határában, ahol több mint húsz vadlúd esett az autósok áldozatául. De vajon mit kerestek ezek az állatok az úttesten? Klébert Antal, a Duna-Ipoly Nemzeti Park természetvédelmi őrkerület vezetője elárulta:

- A helyszíni bejárás alkalmával egy drámai eseménysor maradványaira bukkantam: 3 kilométer hosszúságban a közút padkáján és az árkokban vadlibák tollait lengette a szél. Az aszfalton több helyen a gázolás nyomait lehetett látni. A libák maradványait az éjszaka folyamán elhordták a környék rókái, amit az is bizonyít, hogy az egyik róka osztozott a libák sorsában - mesélte tapasztalatait a természetvédő, aki elárulta, mit kerestek arrafelé a vadludak: a Velencei-tó, a Zámolyi-medence vizes élőhelyei és az Által-ér völgye közötti ökológiai zöldfolyosó épp Gánt felett húzódik, így a vadludak rendszeres vonulási útvonalába esik. November 29-én este sűrű köd ereszkedett a tájra, így a vonuló vadlibák teljesen elvesztették tájékozódó képességüket.


További információk az fmh.hu-n, kattintson ide!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!