Rendőrségi

2010.09.14. 05:30

Vigyázat! Trükkös tolvajok! - figyelmeztet a rendőrség

Az idei év bűncselekményi statisztikáját elemezve az tapasztalható, hogy megyénkben az elmúlt időszakban jelentősen megnőtt a trükkös lopások száma. Ezekre az esetekre jellemző, hogy az elkövetők az idős, egyedülálló emberek vagy házaspárok kiszolgáltatottságát, naivságát, hiszékenységét használják ki.

Ambrózai Zsuzsanna-Pum András

Az elkövetés időpontját vizsgálva megállapítható, hogy jellemzően a délelőtti és a kora délutáni időszakban követik el ezeket a bűncselekményeket, amikor az aktív dolgozók nem tartózkodnak otthon, a lakótelepek, falvak viszonylag néptelenek, így kevesebb a tanú, valamint a bűncselekményt megakadályozni képes személy.

Ahhoz, hogy az értelmetlen áldozattá válás bosszúsága ne keserítse meg a jól megérdemelt nyugdíjas éveket, a Rendőrség arra kéri az Olvasókat, hogy fogadják meg bűnmegelőzési tanácsaikat, és ajánlásaikat közvetítsék idősebb rokonaik és ismerőseik felé!

A trükkös lopások elkövetési módszerére jellemző, hogy az elkövető valamilyen ürüggyel bekéredzkedik a lakásba, elvonja a házigazda figyelmét, illetve valamilyen módon megpróbálja eltávolítani a szobából, majd összeszedi az értékeket, és sietősen távozik a lakásból.

Az elkövetők – a leggyakrabban- azzal a szöveggel csengetnek be kiszemelt áldozatukhoz, hogy pénzt hoztak a Nyugdíjfolyósítótól vagy az önkormányzattól, illetve közüzemi szolgáltató munkatársaként a számlán jelentkező túlfizetést hozták ki az ügyfélnek. Ki ne örülne a váratlanul érkező összegnek? Így a bűnöző már bent is van a lakásban. Ezután kérnek egy 10000,- Ft-os bankjegyet, hogy felírják a sorszámát. Közben megfigyelik, hogy a sértett hol tárolja pénzét. Ekkor vagy kérnek valamilyen iratot (számlát, nyugdíjszelvényt) vagy a társuk becsenget a lakásba. Amíg az áldozat előveszi a kért papírt vagy ajtót nyit, gyorsan elteszik a hosszú évek munkájával megtakarított pénzt, ezután sietősen távoznak.

Az is gyakran előfordul, hogy azt mondják, csak 20000,- Ft-os címletük van, vissza kell belőle adni 10000,- Ft-ot. Erre gyorsan előkerül a biztonságosnak vélt rejtekhelyen tartott pénz, így a tolvajnak már nem is kell keresgélni. Régi módszer, hogy az elkövető hirtelen „rosszul érzi magát” és vizet kér. Amíg a jószándékú áldozat a konyhába megy, máris a bűnöző zsebébe vándorol a félretett pénz.

A tolvajok fantáziája azonban nem ismer határokat. Előfordult, hogy a tettes – telefonon keresztül - a sértett unokájának adta ki magát. Azt mondta, hogy sürgősen nagyobb pénzösszegre van szüksége, mert bajba került, azonban ő most nem tud a pénzért menni, ezért egy barátját küldi érte. A gyanútlan áldozat pár perccel később át is adta a kért összeget a tolvajnak.

Még mindig gyakori, hogy telefonon hívják fel a kiszemelt áldozatot és örömmel értesítik, hogy nagyobb pénzösszeget vagy személygépkocsit nyert. A nyeremény átvételének azonban feltétele, hogy mobiltelefon feltöltőkártyát kell venni és a lekapart kódot meghatározott időn belül be kell diktálni telefonon keresztül. A bediktálást követően a nyeremény természetesen elmarad és a hiszékeny áldozat a kártya értékével károsodik, hiszen az összeg a bűnöző telefonjára kerül feltöltésre.

A fenti példák bőven szolgálnak tanulsággal:

Ne engedjen be senkit a lakásába, akinek személyazonosságáról nem győződött meg hitelt érdemlően - még akkor se, ha hivatalos szerv vagy vállalat képviselőjének mondja magát!

A nyugdíjbiztosítási igazgatóság, valamint a szolgáltatók munkatársai sorszámozott, arcképes igazolvánnyal rendelkeznek! Ezek az igazolványok a legtöbb esetben csak személyi igazolvánnyal együtt érvényesek, és azokat az alkalmazottaknak felszólítás nélkül fel kell mutatniuk. Amennyiben mégsem teszik meg, kérni kell, hogy igazolják magukat. Ha a felszólításnak nem tesznek eleget nem szabad beengedni őket a lakásba, de még az udvarra sem!

Amennyiben a hívatlan vendég már akarata ellenére belépett otthonába, ne hagyja egy pillanatra sem felügyelet nélkül!  Amennyiben kellő határozottsággal lép fel, meghátrál és távozni fog.

Amikor a „látogató” távozik, írja fel a gépkocsija rendszámát, színét, típusát!

Ha mégis megtörtént a lopás, az elkövető által használt tárgyakat ne dobják ki, ne mossák le, mert ezek nagy segítséget jelentenek a későbbi nyomozásban!

Ne feledje, a látszat csal! Ezen bűncselekmények elkövetői legtöbbször jólöltözött, megnyerő modorú emberek.

Ha egy – az Ön számára - ismeretlen személy telefonon vagy személyesen jelentkezik, és pénz kér, először mindenképpen hívja fel azt a rokonát, akire hivatkozik!

A telefonkártyás trükknek, soha ne dőljenek be! Nyereményjátékok esetén a szolgáltató nem kéri az összeg feltöltéséhez szükséges, lekapart kódot. 

Az egymásra való odafigyelést, a gyors és pontos jelzésadást az intézkedő hatóságoknak továbbra is kérjük Önöktől! Ne fordítson hátat, ha bűncselekményt lát, forduljon bizalommal a rendőrséghez!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!