Répcelak

2014.06.22. 13:20

A kitüntetettek a város fejlődéséért ténykedtek Répcelakon

Répcelak - Vajon mi köti össze az egykori sajtgyárigazgatót, a nyugdíjas sportvezetőt és az aktív néptáncegyüttest? A megfejtés egyszerű: valamennyien érdemeket szereztek településük fejlesztésében, s tevékenységüket most díszoklevéllel ismerte el a város.

Simon Erzsébet

A helyi kitüntetésekről és címek adományozásáról szóló önkormányzati rendelet lehetőséget teremt azon személyek, közösségek munkásságának méltó elismerésére, akik kimagasló, példamutató tevékenységükkel érdemeket szereztek a város fejlesztésében, érdekeinek előmozdításában, értékeinek megőrzésében, átörökítésében és gyarapításában, továbbá jó hírnevének terjesztésében, kapcsolatainak ápolásában vagy az egyetemes emberi értékek gyarapításában. A képviselő-testület által frissen alapított Répcelak Városért Díszoklevél elismerés a település egész lakosságának tiszteletét fejezi ki. A 13. Répcelaki Fesztivál kitűnő alkalmat kínált az oklevelek átadására. Két személyt és egy együttest találtak méltónak arra, hogy kitüntessék a település fejlesztése érdekében végzett több évtizedes munkásságukért.

Horacsek Pál Répcelak legidősebb polgára, 94 esztendős. A múlt század ötvenes éveinek elején a Vas Megyei Tejipari Egyesület igazgatója, majd a 1980-ig, a nyugdíjazásáig a Répcelaki Sajtgyár vezetője volt. Tevékenysége alatt a sajtgyár jelentős mértékben fejlődött, több száz helyi és környékbeli embernek adott biztos megélhetést.

Szarka Sándor 74 esztendős, Répcelak sportjának, sportvezetésének meghatározó alakja. 1963-ban lett a sportkör ügyvezetője, később az egyesületet irányította, a posztról 2007-ben egészségügyi állapota miatt mondott le. Évtizedeken át volt lapunk, a Vas Népe és az országos sportnapilap tudósítója. Szurkolóként ma is állandó résztvevője sporteseményeknek.

A harmadik kitüntetett egy közösség, az Ümmögő Népzenei és Néptánc Együttes. Az 1994-ben alakult társulat kezdeményezésére rendezték meg a Laki Kalinkó folklórfesztivált, először 2001-ben. Az esemény azóta háromnapos Répcelaki Fesztivállá szélesedett, számos kulturális, gazdasági és szórakoztató programmal. Az együttes melynek első vezetője Horváth Endre volt, majd hosszú ideig Tamás Tibor, jelenleg pedig Gömböcz Róbert és Baranyai Tibor idén ünnepli fennállásának 20. évfordulóját.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!