Répcelak

2014.07.05. 21:20

Egészségtudatossá váltak a répcelakiak

Répcelak - Az egészségiránytű elnevezésű programsorozat kilenc hónapon át szolgálta a város lakosságának egészségmegőrzését, lelki egészségének védelmét, és felvállalta a mozgás fontosságának népszerűsítését.

Simon Erzsébet

Az egészség, a jó közérzet megteremtését támogatta az a társadalmi megújulást szorgalmazó európai uniós pályázat, amelynek segítségével kilenc hónapon át tartó programsorozatot szervezhetett Répcelak. Tavaly augusztusban indították a Répcelaki Egészségiránytű eseményeit, amelyek minden korosztálynak szóltak, ugyanakkor a szervezők a legnagyobb hangsúlyt a gyermekek egészségtudatosságának kialakítására és fejlesztésére helyezték.

Németh Árpád (jobbról) kalauzolta az egészségtúra résztvevőit a csáfordjánosfai tőzikeerdőben. Képünkön elöl a gyerekek – Király Panka és Kiki; Ments Hanna és Zsombor; Varga Gergő – hallgatják figyelemmel a Fertő-Hanság Nemzeti Park őrkerület-vezetőjének ismertető szavait. Fotó: MOK

– Városunk lakosai közül nagyon sokan velünk tartottak az első lépesekkor, együtt teljesítettük a próbákat – összegzett a képviselő-testület legutóbbi ülésén Fülöp Ildikó szakmai vezető. – A projekt során több mint 60 kilométert tettünk meg biciklivel, 20 kilométernél is többet gyalogoltunk. Túráink egyikén a csáfordjánosfai erdőben figyelhettük meg az erdő tavaszi ébredését, és megtudtuk, hogy a csodálatos tőzikés erdő valójában őserdő. Természetőr irányította figyelmünket az erdő gazdagságára, a gyógynövények kimeríthetetlen tárházára. A fittnapon olyan sportokat is megismerhettek és kipróbálhattak a városlakók, amelyeket ezidáig talán csak az interneten láthattak. Ilyen volt a nordic walking, a hangmasszázs, a táncgép. A záró rendezvényre is tartogattunk különlegességet, az új és világszerte egyre nagyobb népszerűségnek örvendő jumping bemutatását.

A szervezők nem feledkeztek meg az ismeretterjesztésről sem: kiváló orvosok egészen friss szempontok alapján hívták fel a figyelmet az egészség védelmének fontosságára, a család belső harmóniájának megteremtésére. Az egészséges táplálkozást szinte valamennyi tevékenységükbe beillesztették, s kuriózumként találkozhattak a nyers konyha magyarországi nagykövetével. A pályázati kiírás értelmében az egészségiránytű-projektet még legalább három esztendeig fenn kell tartaniuk. De Fülöp Ildikó szerint kötelezettség nélkül is élnek azokkal a lehetőségekkel, amelyek az egészség, a jó közérzet megteremtését támogatják.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!