Répcelak

2014.09.14. 12:50

Embergyanús képek - Kovács Péter Balázs számára belső igény az alkotás

Répcelak - Litográfiák KPB címmel Kovács Péter Balázs Munkácsy-díjas festőművész munkáiból nyílt kiállítás a múlt héten a Répce Galériában.

Varga Krisztina

A NYITOTT TÉR Kulturális Egyesület és a Művelődési Ház népszerű kiállítóhelyére ezúttal a Nyugat-Magyarországi Egyetem rajz tanszékének alkotója hozta el munkáit. Kovács Péter Balázs munkásságáról a megnyitón pályatársa, Tóth Csaba festőművész beszélt. Elmondta: a kiállító művész ahhoz a generációhoz tartozik, amely a politikai rendszerváltást pár évvel megelőző új képzőművészeti áramlat megjelenésekor kezdte alkotói pályáját. Akkor, amikor Magyarországon új festőiség, új szenzibilitás, oldott gesztusfestészet kezdte jellemezni az alkotásokat.

KPB, ahogy ő nevezi magát, eredetileg textilművészként diplomázott, majd több műfajban is kipróbálta magát. Répcelaki kiállítására az utóbbi évek grafikai munkáit hozta el. Litográfiákat, amelyek ha figurálisak is, a művész alapvetően fogalmi oldalról, a mondanivaló felől indul, és ahhoz keres képi megfogható ábrákat. Képei mindig „embergyanúsak": ahol nem embereket látunk a képeken, az a kompozíció is jelképesen emberre utal, minden eleme mirólunk szól. A művész mind eszköztárában, mind gondolatiságában vállalja azokat az alapvető értékeket, amitől a világ fennáll – hangsúlyozta Tóth Csaba.

A galéria 119. kiállítása október 4-ig látogatható.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!