Répcelak

2014.11.10. 12:43

Hétköznapi példaképek répcelaki Móra iskolában

Élményt adó módon ismerkedtek a répcelaki Móra iskola tanulói helyi felnőttek munkájával, a művészeti iskola diákjai pedig bemutatkozhattak az intézmény falain kívül is.

Simon Erzsébet

A munka örömforrás, és az ember értékei megnyilvánulnak a tevékenységében is. Az alkotó munkán keresztül történő bemutatkozás közelebb hozza a gyerekeket a felnőttekhez, megtanulják egymás munkáját becsülni. E szempontokat helyezték előtérbe a Móra Ferenc Általános Iskola és Alapfokú Művészetoktatási Intézmény Hétköznapi példaképeink című programjában. Az volt a cél, hogy a tanulók élményt adó módon ismerjék meg azoknak a felnőtteknek a munkáját, akik példaképeik lehetnek, illetve hogy a művészeti tevékenységgel foglalkozó diákok ne csak az iskola falai között, hanem nagyközönség előtt is megmutathassák a tehetségüket.

A Móra iskola néhány pedagógusa a Nyitott Tér Közhasznú Egyesülettel együttműködve lehetőséget teremtett arra, hogy a népszerű Répce Galérián a művészetis tanulók munkáit is kiállítsák. Szeptemberben Varga Nina Csenge 4. osztályos festés-grafika tanszakos mutatkozhatott be, októberben Kovács Eszter 2. osztályos kisdiák alkotásaival ismerkedhetett meg a közönség. A programban a hagyományőrzésre is nagy hangsúlyt fektettek.

Kovács Eszter, a Móra iskola művészetis tanulója a Répce Galéria előterében állíthatott ki (Fotó: Garas Kálmán)

A gyerekek megtekintették a Helytörténeti Gyűjteményt, ahol megismerhették a régi, hagyományos eszközök használatát, a felnőtt tárlatvezetők – családtagok, a partner civil szervezetek tagjai – pedig megosztották a tapasztalataikat. Szakács Józsefné, akinek három unokája is a répcelaki iskola növendéke, be is mutatta a szövés technikáját. Gömböcz Róbert, az Ümmögő együttes vezetője népdalokat, néptáncot tanított a gyerekeknek. A program során elsősorban a kulturális partnerség erősödött, és a hagyományőrzés terén is fejlődtek a kapcsolatok.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!