Répcelak

2014.11.23. 14:55

Radó Kálmán emléke - Jelentős szerepet játszott a település történetében

Répcelak - A 170 éve született Szentmártoni Radó Kálmán a település történelmét az 1800-as években alapvetően meghatározó Radó család legismertebb tagja. Emléknappal, koszorúzással tisztelegtek előtte.

Simon Erzsébet

Radó Kálmán két dédunokája és egy ükunokája is részt vett a városi önkormányzat, a művelődési ház és a Répcelak-Csánigi Evangélikus Egyházközség szervezte emléknapon. A szombat délutáni rendezvény emléküléssel kezdődött. Feiszt György levéltáros történész azzal kezdte az előadását: 1964-ben győri gimnazistaként, ha csinos leányokat akart látni, a társaival mindig a „Radón" múlatta az időt. Akkor még fogalma sem volt arról, hogy a Rába folyó festői szigetét miért nevezik „Radónak". Csak évtizedek múltán, a Rába szabályozás történetének alaposabb megismerésekor szembesült azzal, hogy Győrben közvetlenül a dunai torkolat előtt, a Rába két ága által ölelt műemléki környezetben fekvő festői sziget Szentmártoni Radó Kálmánról a Rábaszabályozó Társulat egykori vezetőjéről, Vas vármegye 12 esztendeig hivatalban lévő főispánjáról kapta a nevét.

Szabó József polgármester és Verasztó János lelkész között balról jobbra Feiszt György, Radó Orsolya, Radó András és Radó László. Fotó: Garas Kálmán

A levéltáros-történész egyebek között beszélt a nemesi család gyökereiről, amelyek egészen az Árpád-korig nyúlnak vissza, megemlítette a címerüket, amelynek egy motívuma a város jelenlegi jelképében is megtalálható. Verasztó János evangélikus lelkésznek, a rendezvény egyik szervezőjének meghívására Tóth Károly egyháztörténész doktorandusz Radó Kálmán egyházi munkásságát emelte ki. Egyházkerületi felügyelőként módfelett támogatta a kőszegi protestáns leánynevelő intézet felállítását, a lelkészképzés fontosságát.

Nagyon aktív volt a zsinaton (1891-1894): szorosabb kapcsolatot akart a református egyházzal, síkra szállt az egyházkerületek jogainak védelme érdekében, üdvözölte a polgári házasságot, kezdeményezte a lelkészi viselet egységesítését. A Répcelakon 1899-ben eltemetett Radó Kálmán ükunokája, a Tihanyi Bencés Apátság Illyés Gyula Általános Iskola és AMI igazgatója, Radó László a családi irattár hiányos voltát emlegetve a família korai történetéről azt mondta: sok a feltételezés, kevés a fennmaradt írott forrás.

Ő maga elérzékenyülve úgy fogalmazott: rengetegszer nyaralt gyermekkorában itt a nagymamánál, és most is hazajön Répcelakra. Az előadások után Rostáné Piri Magda esperes istentiszteletet celebrált, majd a temetőben megkoszorúzták Radó Kálmán sírját.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!