Répcelak

2015.03.29. 09:44

Tegeződjünk, magázódjunk?

Répcelak - A Répcelaki Szabadegyetem 75. előadója, prof. dr. Gadányi Károly, a Magyar Tudományos Akadémia doktora, Szent-Györgyi Albert díjas professzor a tegeződésről, magázódásról, a megszólítás gondjairól beszélt.

Némethy Mária

Répcelak könyvtára adott otthont a Répcelaki Szabadegyetem újabb előadásának. Zsúfolásig megtelt a terem. Ott volt a város vezetése is Szabó József polgármesterrel az élen. Eljöttek Gadányi Károly egykori kapuvári tanítványai és az egyetemen végzett hallgatók közül többen is.

Az előadás érdekes problémakört tárgyalt, a hallgatóság aktív közreműködésével. Bármikor bele lehetett kérdezni, meg lehetett állítani az előadót. Éltek is ezzel a lehetőséggel.

A mindennapi életben szinte percenként találkozunk a tegezés, magázás, megszólítás gondjaival. Sokszor elfelejtjük, hogy kit is tegezünk, vagy magázunk. Ilyenkor élünk a jól bevált kérdéssel: hogy vagyunk, hogy vagyunk? Amire a válasz nem lehet más: köszönjük, jól vagyunk, jól vagyunk. De ez nem elég így.

Az előadás áttekintette a különféle népek jól bevált szokásait: másként szólít meg egy angol, a horvát, a szlovén, a török, az olasz, a finn.

A ránk zúdult reklámvilág nem válogat. Általában tegez, sokszor agresszíven. Gondok vannak a megszólítással. A szép magyar nyelvet ellepi a durvaság a trágárság.

Legyen minden ember a maga posztján nyelvőr. Őrizze elődeink ajándékát, a mi örökségünket, hiszen ez a mi legértékesebb vagyonunk.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!